Odeljenje farmakologije Centra za istraživanje dijabetesa u Montrealu, Kanada

Rezultati istraživanja : U studiji je pokazano da Nigella sativa snižava nivo šećera u krvi povećavajući lučenje insulina u organizmu, obnavljajući ćelije pankreasa zadužene za lučenje insulina i skladištenjem viška glukoze u mišićima što sve zajedno dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u krvi.

Hipoglikemični i antidijabetični efekat Nigelle sative prijavljen je od strane brojnih in vivo i in vitro naučnih studija. U nedavnoj studiji pokazano je da Nigella sativa pokazuje izuzetnu sposobnost u in vitro uslovima da istovremeno poveća lučenje insulin, indukuje proliferaciju beta – ćelija pankreasa i podstiče apsorpciju glukoze u skeletnim mišićima i masnim ćelijama. S druge strane, većina in vivo studija antidijabetičkog efekta Nigelle sative rađena je na modelima dijabeta tipa 1. Zato je ova studija rađena na tipu 2 dijabetesa povezanog sa hiperinsulinemijom i dislipidemijom. Takođe smo pokušali da odredimo neke mehanizme delovanja kroz kroz koje Nigella sativa vrši svoj antidijabetički efekat, posebno adipokinetski, AMP – kinaza zavisnu signalizaciju kao i Glut4 sadržaj proteina.

Izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092603/?tool=pmcentrez
Naziv istraživanja: The In Vivo Antidiabetic Activity of Nigella sativa Is Mediated through Activation of the AMPK Pathway and Increased Muscle Glut4 Content