0
(0)

Odeljenje farmakologije Centra za istraživanje dijabetesa u Montrealu, Kanada

Rezultati istraživanja : U studiji je pokazano da Nigella sativa snižava nivo šećera u krvi povećavajući lučenje insulina u organizmu, obnavljajući ćelije pankreasa zadužene za lučenje insulina i skladištenjem viška glukoze u mišićima što sve zajedno dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u krvi.

Hipoglikemični i antidijabetični efekat Nigelle sative prijavljen je od strane brojnih in vivo i in vitro naučnih studija. U nedavnoj studiji pokazano je da Nigella sativa pokazuje izuzetnu sposobnost u in vitro uslovima da istovremeno poveća lučenje insulin, indukuje proliferaciju beta – ćelija pankreasa i podstiče apsorpciju glukoze u skeletnim mišićima i masnim ćelijama. S druge strane, većina in vivo studija antidijabetičkog efekta Nigelle sative rađena je na modelima dijabeta tipa 1. Zato je ova studija rađena na tipu 2 dijabetesa povezanog sa hiperinsulinemijom i dislipidemijom. Takođe smo pokušali da odredimo neke mehanizme delovanja kroz kroz koje Nigella sativa vrši svoj antidijabetički efekat, posebno adipokinetski, AMP – kinaza zavisnu signalizaciju kao i Glut4 sadržaj proteina.

Izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092603/?tool=pmcentrez
Naziv istraživanja: The In Vivo Antidiabetic Activity of Nigella sativa Is Mediated through Activation of the AMPK Pathway and Increased Muscle Glut4 Content

 

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!