Gljivična oboljenja noktiju vrlo su česta, a većinom se javljaju na prstima donjih ekstremiteta. Mnogi ljudi i ne znaju da imaju ovaj problem jer infekcija napada unutrašnju stranu nokatne ploče, zbog čega su oštećenja, bar u početku, gotovo nevidljiva.

Kasnije oboleli nokat menja boju, postaje zadebljan i počinje da se krivi, što je signal da je oboljenje uzelo maha. Vlaga i toplota utiču na brži razvoj infekcije (dugotrajno nošenje obuće, neredovna i neodgovarajuća higijena), pa se gljivice brzo šire i za samo nekoliko meseci u potpunosti uništavaju nokat. Pored estetskog, ovo može biti i vrlo ozbiljan zdravstveni problem, posebno u slučaju dijabetesa i oslabljenog imuniteta. Kod obolelih od šećerne bolesti, cirkulacija u stopalima vremenom postaje sve lošija, pa relativno mala upala dovodi do komplikacija u vidu otvorenih rana, koje teško zarastaju.

Uzročnici infekcija

Infekcija noktiju šaka ili stopala u medicinskoj terminologiji označava se kao onihomikoza. Iako su mnogo učestalije na nogama, mogu se javiti i na noktima ruku. Posebno je izraženo prilikom lošeg vođenja higijene, izloženosti deterdžentima, kao i nakon neprofesionalnog manikira ili usled dugotrajnog nošenja veštačkih noktiju.

Gljivične infekcije su češće kod starijih ljudi, jer nakon četrdesete godine nokti rastu sporije i manje su otporni na infekcije. Nokti na nogama izloženi su većem riziku od gljivične infekcije ako se stopala preterano znoje, naročito ako se nose čarape i cipele koje onemogućavaju ventilaciju i ne upijaju znoj.

Uzročnici mogu biti razne vrste gljivica, pa i vrlo uporna kandida. Ove infekcije se leče antimikoticima, a prirodni preparati na bazi bilja su veoma značajna pomoć kako u lečenju tako i preventivi.

 

Simptomi i tretman

Kada nokat postane žut, beličast ili zelenosmeđ, infekcija je već uzela maha i treba reagovati odmah. U ovom stadijumu preporučujemo korišćenje Ulja divljeg origana, kao i tople kupke. Nakon dvadesetominutnog parenja nogu u nekoj biljnoj kupki, neophodno je iseći nokte što bliže izvoru infekcije, pa ponovo pariti stopala desetak minuta. Potom se noge moraju dobro osušiti, a obolele nokte i kožu oko njih namazati razblaženim uljem divljeg origana, pomešanim sa maslinovim uljem, u odnosu 4 : 1 u korist maslinovog ulja. Najbolje je da se nanosi komadom vate kako bi se tečnost što duže zadržala na kritičnom mestu.

U poodmakloj fazi oboljenja nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krt, a komadići izumrlog tkiva skupljaju se ispod zdravih površina, pa rožnata ploča počinje da se odvaja od ležišta. Ovo neprijatno i bolno stanje može se ublažiti svakodnevnim kupkama i tretmanima origano uljem.

Preventiva

Jedina prava preventiva protiv gljivičnih infekcija jeste dobra higijena. Da bi nokti bili zdravi, moraju da budu suvi i čisti. Zbog toga je neophodno da se stopala posle kupanja temeljno osuše, naročito između prstiju. Osobe kojima se stopala preterano znoje moraju često da menjaju čarape i koriste preparate i kupke protiv znojenja nogu.

Preporučuje se da se prilikom pranja sudova nose gumene rukavice da bi se ruke zaštitile od vode i deterdženata. Takođe, nokti ne bi trebalo previše dugo da budu pod lakom za nokte, a ne savetuje se ni dugotrajno nošenje veštačkih noktiju jer rožnata ploča slabi, postaje krta i podložna infekcijama.

Više informacija o proizvodu Ulje divljeg origana.