Ulje divljeg origana sadrži neke aktivne supstance koje su jedinstvenih karakteristika:

KARVAKROL je, kako su i studije pokazale, moćna antimikrobna supstanca, toliko moćna da se može koristiti u očuvanju hrane i produžetku njenog roka trajanja u industrijskoj proizvodnji. Određena hrana, uz karvakrol može čak dobiti i stabilnost roka trajanja. Istraživanja su pokazala da je efikasan protiv: Kandide, plesni svih vrsta, stafilokoka, kamfilobaktera, Ešerihija koli, Pseudomonas, Salmonela, listeria. Kako je pažljivi naučnik, dr Cass Ingram, primetio Karvakrol uništava sve patogeno u kontaktu.

TIMOL je prirodni fungicid sa antiseptičnim karakteristikama. Timol  takođe unapređuje i poboljšava rad imunog sistema, i štiti od nagomilavanja toksina. Poseduje sposobnost da spreči dalja oštećenja tkiva i da zaceljuje.

TERPENI su izvorna reč za Turpentin. Terpeni su ti koji daju borov miris, a takođe su prisutni i u borovom drveću. Terpeni imaju jake antimikrobne karakteristike.

ROSMARINIČNA  kiselina je jači antioksidant od vitamina E. Sprečava oštećenja koja izazivaju slobodni radikali i prvo je pomoćno sredstvo u tretmanima ateroskleroze i kancera. Rosmarinična kiselina se pokazala efikasnom i u tretmanima protiv alergijske astme. Smanjuje nakupljanja tečnosti u organizmu i nadutosti tokom alergijskih napada, i prirodan je efikasan antihistamin.

NARINGINIS je supstanca koja grepfrutu daje gorak ukus. Utvrđeno je da zaustavlja rast kancerogenih ćelija i pomaže boljem delovanju antioksidanata.

 

Ulje divljeg origana takođe sadrži u dobrom delu i vitamine E kompleksa, kao i kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe, kalijum, bakar, bor, vitamin A, C i Niacin.

Izvori:
LINK 1; LINK 2.