Kao i sva esencijalna ulja, ulje divljeg Origana sadrži širok opseg supstanci. Niko pouzdano ne zna koja je precizna priroda svih sastojaka. Ipak, jedna dobra studija prikazuje da je dominantna supstanca u ovom ulju supstanca poznata kao Karvakrol, tip fenola. Karvakrol je pronađen u samo nekoliko biljaka, najviše u origanu i čubru. Origanov bogat sadržaj ovih antiseptika je razlog zbog koga je ova biljka toliko unikatna.

Fenoli su potencijalni antiseptici. U stvari, sintetički fenol, poznat i kao karbolna kiselina (eng. carbolic acid), je tokom dvadesetog veka posmatran kao standard, prema kojem su mereni ostali antiseptici. Već oko 1950 god. karbolna kiselina je bila primarni antiseptik korišćen za sterilizaciju instrumenata pre hirurgije i bio je glavni antiseptik upotrebljavan u bolnicama. Origanov fenol karvakrol je značajno moćniji od sintetičog. Čak i više od toga, ulje origana sadrži male količine (manje od 2%) još jedne fenolske komponente, poznate kao timol. Sastojak sličan onom nađenom u ulju timijana. Mali procenti timola su potpuno bezbedni za ljudsku ishranu. Karvakrol i timol rade u sinergiji. To znači da ulje origana ima u sebi dvojni efekat u antiseptičkoj moći, i objašnjava zašto je bezgranično moćnije od komercijalnog fenola u svojoj sposobnosti da uništi mikrobe.

Očekivano je da su fenoli koji se pojavljuju u prirodi i koji se mogu naći u ulju origana, kao što su karvakrol i timol, snažniji od svojih sintetičkih pandama. Priroda, majstor sinteze, je stvorila ulje origana kao spoj sinergičnih hemikalija, tako da svaka poseduje antibiotička svojstva. Neki od sastojaka su toliko jedinstveni da oni tek treba da budu identifikovani, a tek kasnije sintetisani. Osnovna komponenta, karvakrol, nikada nije bila precizno reprodukovana. Fenol je sintetizovan, ali ne može da se poredi sa antiseptičkom moći karvakrola. Ipak, to je ta neprekidnost ulja, tj. neprocesovano celovito ulje, čiji je sadržaj neuporediv u antimikrobskim svojstvima. Činjenično, ulje origana sadrži preko 50 sastojaka koji poseduju antimikrobska svojstva, iako su karvakrol i timol primarno aktivne supstance.

Svega nekoliko vrsta origana sadrže visok sadržaj karvakrola.

Kako je utvrđeno od strane Akgula i Kivanca, u publikaciji objavljenoj u International Journal of Food Microbiology, Karvakrol je jedan od najmoćnijih poznatih prirodnih antiseptika i vodeći je sastojak od svih origanovih antiseptičkih sastojaka. Baser, Dekan Farmakologije na Andalou Univerzitetu, navodi da postoji velika konfuzija u nomenklaturi Origana kao vrste, i da mnoge vrste sadrže veoma mali procenat aktivnih sastojaka. Pa ipak, ako je biljka dobrog porekla i ako je sakupljena od ispravne vrste, preko 70% delova ulja sadrži karvakrol. Za listu medicinskih sastojaka koje sadrži ulje od divljeg origana pogledajte sekciju knjige – Dodatak B.

Ulje origana je ispitano temeljno u nizu testova koji se tiču njegove antiseptičke moći. Kako opisuju Sarer i njegove kolege u knjizi Essential Oils and Aromatic Plants, ekstrakti više srednjih vrsta pokazuju „neverovatne efekte“ protiv širokog spektra mikroba. Autor piše kako ulje i njegovi sastojci potpuno zaustavljaju rast različitih fungusa koje napadaju kožu (dermatophytes), dok u isto vreme snažno zaustavlja i rast kandida (Candida albicans). Značajno uništenje je takođe viđeno i protiv određenih vrsta bakterija naročito staph, strep, i E.koli. Čak je i rast Pseudomonas, koju je do izbezumljenja teško odstraniti, zaustavljen značajno što je korak koji je retko postizan čak i sa najjačim sintetičkim lekovima. Još više je impresivno istraživanje objavljeno u International Journal of Food Microbiology, koje opisuje antiseptičku snagu Divljeg Planinskog Origana. Autori su posmatrali potpun prestanak rasta svih gljivica koje su bile testirane na ulje origana. Ono što zadivljuje je činjenica da je ovaj efekat izazvan samo malim dozama. Samo 1% rastvora vodio je do potpunog uništenja devet vrsta gljivica. Potom, naučnici su testirali izolat ulja, izdvajanjem samo karvakrola. Rastvor koji je sadržao jedva jednu četvrtinu jednog procenta bio je dovoljan da zaustavi rast svih testiranih gljivica.

Koristeći čisto ulje, Tantaoui-Elaraki i Beraoud, objavljeni u Journal of Environmental Pathology, Toxicology, and Oncology, posmatrali su jak antiseptički efekat protiv gljivica u dozi od 1/10 od samo jednog procenta koncentracije. Evo kako je istraživanje izvedeno: gljivice su bile spuštene u rastući medium na petri posudi. Određeni rast je očekivan. Kada je ulje od Origana dodato u gljivičnu sredinu, rast gljivica je zaustavljen. U nekim sljučajevima nije bilo rasta gljivica na petri posudi uopšte, što znači da je ulje zaustavilo rast gljivica 100%. U mnogo običnijim terminima ovo znači da je ulje od origana kompletno uništilo gljivice.

Ova posmatranja uzdižu ulje od origana do jedinstvenog statusa: Najjači poznat prirodni antifungalni sastav.

U radu kojim je upravljao R. Mitchell, M.D., još dublja istraživanja su sprovedena protiv bakterija koje su otporne na lekove. Naučnici su postavili u petri posude najsmrtonosniju poznatu bakteriju: MRSA (methicilin – otporna Staph aureus). Činjenica stoji da je ulje divljeg Origana u superjakoj formulaciji bukvalno uništilo klicu.