0
(0)

Još je oko 1940-te otkriveno da začini mogu vršiti ulogu i konzervanasa kada se dodaju hrani ili uljima za ishranu. Hemičari koji se bave hranom istraživali su pečenu hranu i ustanovili da određena grupa začina sprečava masnoće koje se koriste u pekarskoj industriji da užegnu. Kasnije je bilo otkriveno da su primarni sastojci iz ovih začina odgovorni za ovo bili fenoli,a oni su primarni sastojci iz ulja origana. Kasnije istraživanje je pokazalo da ostale komponente u origanu, posebno labiatic i p-hydroxyhydrocaffeic kiselina učestvuju u antioksidantnim procesima.

Francuski istraživači su bili zaintrigirani potencijalnim antioksidantnim karakteristikama začina iz porodice Mente, uključujući i origano. Istraživali su mogućnost biljaka da zaustave širenje slobodnih radikala. Oni su zabeležili da origano poseduje „značajnu antioksidantnu aktivnost“ i da je ovo umnogome zbog toga što poseduje dve antioksidantne hemikalije: rosmariničnu i hidroksinamičnu kiselinu.

Antioksidirajuće moći supstancije su merenja njihove sposobnosti da sačuvaju dobra svojstva, bilo da je to ćelija u ljudskom telu ili hrana koju jedemo. Hemičari ishrane bili su zaintrigirani potencijalnim aplikacijama origana kao konzervansa u ishrani. Tako su oni dodavali origano različitim oblicima hrane pokušavajući da otkriju hoće li se rok trajanja istih produžiti.

Kada je testiran origano u grupi sa nekoliko drugih začina, origano je determinisan kao superioran nad svim ostalim kao konzervans za u osnovi kremastu hranu kao što su majonez i salatni dresing.

 

U 1998-oj godini, Vlada SAD-a testirala je sposobnosti konzervacije ulja od origana. Upoređujući ga sa uljem ostalih začina bilo je pronađeno da je ulje od origana najviše efikasno u očuvanju hrane od kvarenja. Neverovatno, nakon dodavanja ulja od origana marinadi, istraživači su uspeli da sačuvaju svežu tunu od kvarenja približno šest nedelja. I više od toga, ulje od origana uništilo je devet različitih patogena odgovornih za kvarenje hrane, uključujući i tu E.koli, salmonelu, listeriju, staph i plesni. Istraživači su zaključili da je ulje od origana najviše efektivno u očuvanju hrane od kvarenja i zaustavljanju razvoja mikroba, nego bilo koji mrvljeni začin.

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!