Još je oko 1940. otkriveno da začini mogu vršiti ulogu i konzervanasa kada se dodaju hrani ili uljima za ishranu. Hemičari koji se bave hranom istraživali su pečenu hranu i ustanovili da određena grupa začina sprečava masnoće, koje se koriste u pekarskoj industriji, da užegnu.

Kasnije je otkriveno da su primarni sastojci iz ovih začina koji su odgovorni za ovaj proces, bili fenoli, a oni su primarni sastojci u ulju origana. Kasnije istraživanje je pokazalo da ostale komponente u origanu, posebno labiatic i p-hydroxyhydrocaffeic kiselina učestvuju u antioksidantnim procesima.

Francuski istraživači su bili zaintrigirani potencijalnim antioksidantnim karakteristikama začina iz porodice mente, uključujući i origano. Istraživali su sposobnost biljaka da zaustave širenje slobodnih radikala. Oni su zabeležili da origano poseduje „značajnu antioksidantnu aktivnost“ i da je razlog tome što poseduje dve antioksidantne hemikalije: rosmariničnu i hidroksinamičnu kiselinu.

Antioksidirajuće moći supstance se ogledaju u merenju njihove sposobnosti da sačuvaju dobra svojstva, bilo da je u pitanju ćelija u ljudskom telu ili hrana koju jedemo. Hemičari ishrane bili su zaintrigirani potencijalnim aplikacijama origana kao konzervansa u ishrani. Tako su oni dodavali origano različitim oblicima hrane pokušavajući da otkriju hoće li se rok trajanja istih produžiti.

Kada je testiran origano u grupi sa nekoliko drugih začina, origano je determinisan kao superioran nad svim ostalim kao konzervans u osnovi za kremastu hranu, kao što su majonez i salatni dresing.

U 1998. godini, Vlada SAD-a testirala je sposobnosti konzervacije ulja od origana. Upoređujući ga sa uljem ostalih začina, pronađeno je da je ulje origana najefikasnije u očuvanju hrane od kvarenja. Nakon dodavanja ulja origana marinadi, istraživači su uspeli da sačuvaju svežu tunu od kvarenja približno šest nedelja. I više od toga, ulje origana uništilo je devet različitih patogena odgovornih za kvarenje hrane, uključujući tu Ešerihiju koli, salmonelu, listeriju, staph i plesni. Istraživači su zaključili da je ulje origana najefikasnije u očuvanju hrane od kvarenja i zaustavljanju razvoja mikroba, od bilo kojeg mrvljenog začina.

Danas, Origano postaje jedna od najistraženijih biljaka, i njegove antioksidantne sposobnosti počinju sve više da se primenjuju u globalnim razmerama – od zaštite čovekovog organizma u odnosu na slobodne radikale do zaštite hrane i mogućnosti dobijanja prirodnog, neškodljivog konzervansa. Primena origana kao antioksidanta u industriji je nešto na čemu se sada radi.

Referentni linkovi:

Grčka
Amerika
Engleska
Nutrient antioxidants in oregano
Antioxidant Activities and Phenolic Composition of Extracts from Greek Oregano, Greek Sage, and Summer Savory
The effect of dietary oregano essential oil on lipid oxidation in raw and cooked chicken during refrigerated storage
Inhibition of lipid oxidation in long-term frozen stored chicken meat by dietary oregano essential oil and α-tocopheryl acetate supplementation
ANTIOXIDANT PROPERTIES OF OREGANO (ORIGANUM VULGARE) LEAF EXTRACT