Kandidijaza je danas sve veći problem u razvijenom svetu i kod nas, pre svega zbog veće upotrebe visoko prerađene hrane, kao i namirnica kojim je dodat šećer. Ovaj zdravstveni problem najčešće se javlja kod osoba koje su preterano upotrebljavale antibiotike ili su koristile vrlo jake antibiotike, osoba sa oslabljenim imunitetom, onih koji su dobijali kortikosteroide ili boluju od dijabetesa, trudnica i osoba koje su se hranile slatkišima ili hranom koja sadrži dosta kvasnica.

Simptomi kandide

Crevna kandida manifestuje se povećanim gasovima u stomaku, mukom, gadjenjem, čestim pretakanjem u crevima, prolivima, zatvorima, pojačanom željom za slatkim, analnim svrabom… Kandida u ustima belim naslagama na jeziku i promenom ukusa u ustima, a vaginalna kandida belim, sirastim sekretom i svrabom.

Kako sprečiti kandidu

Evo nekoliko saveta kako da sprečite rast kandide i nastanak kandidijaze :

1. Jedite hranu koja ne pogoduje razmnožavanju kandide. Većina namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani sadrži veliku količinu šećera, rafinisanih sastojaka i aditiva. Izbegavajte takve namirnice i povećajte unoš svežeg povrća, voća i namirnica bogatih vlaknima.

  • Uzimanje 1 eventualno 2 sveže voćke dnevno (osim veoma slatkih vrsta voća, kao što su grožđe, lubenica i mango) je dozvoljeno. Treba isključiti suvo voće, zasladjene voćne sokove, konzervisano voće i dinju.
  • Izbegavati namirnice od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolače, biskvite, testenine), beli pirinač i oljušteni krompir. Brašno od celog zrna pšenice, u umerenoj količini, se može unositi, takođe krompir sa ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine (ima ih u prodavnicama zdrave hrane i većim supermarketima) i integralna peciva.
  • Izbaciti hranu koja sadrži gljivice kao pekarski i pivski kvasac, pekarske proizvode sa kvascem, zrele sireve i buđave sireve. Pečurke i kikiriki takodje izbaciti.
  • Ne treba izbegavati mlečne proizvode, osim ako postoji alergija na njih. Jogurt i acidofilni napitci bogati probiotskim kulturama imaju prednost nad mlekom i sirevima.
  • Izbegavati sirće, majonez, senf, dresinge za salatu, kečap, soja umak, kisele krastavce i ukiseljene proizvode.
  • Alkohol ne koristiti, a crnu kafu i jake čajeve svesti na minimum.
  • Povećati unos esencijalnih ulja, posebno omega-3 kiselina  ( riblja ulja, morske ribe: losos, skuša, tunjevina u ulju, sardine u ulju, itd.). Ukoliko se navedene namirnice ne koriste dovoljno, treba uzeti suplemente tj. omega 3 kiseline u vidu kapsula.

2. Koristite prirodne lekove umesto industrijskih za oslobađanje od gljivica i parazita. Upotreba nekih standardnih lekova može dovesti do povećanog rasta Kandide.

3. Boravite u suvom okruženju jer rastu kandide pogoduje vlaga.

4.Naučite kako da se borite sa stresom. Stres ima negativan uticaj na imuni sistem i jedan je od glavnih uzroka njegovog slabljenja što za posledicu ima nastanak kandidijaze. Redovno vežbanje jača organizam i imuni sistem i odličan je način za oslobađanje od stresa.

5. Izbegavajte kontraceptivne pilule i prekomernu upotrebu antibiotika i kortikosteroida.

6. Uzimajte antigljivične dodatke ishrani kao što su ulje divljeg origana, aloja vera, karanfilić, beli luk koji sprečavaju prekomerni rast Kandide.

7. Obratite se lekaru ukoliko osetite tegobe i posumnjate na infekciju Kandidom.