Ulje divljeg origana sadrži hiljade komponenata, od kojih su neka naučno poznata a neka još uvek nisu. Pa ipak, najveći deo njegovih unikatnih delova mogu se svrstati u tri kategorije:

Fenoli su složene supstance zabeležene hemijski zbog posedovanja aromatičnog hidrokarbonskog prstena. Fenoli su pronađeni kod raznih vrsta biljaka. Popularno poznati kao Karbolska kiselina (carbolic acid), sintetički fenol se dobija destilacijom od pepela uglja, kasnije dobijen petrohemijskim procesom obrade uglja. Glavni fenoli koji se pojavljuju u prirodnom obliku, u ulju divljeg origana, su karvakrol i tymol. Oba su jaki prirodni antiseptici. Kao i svi fenoli, oni vrše svoje akcije kroz kisele efekte na tkivima. Ova jetka priroda objašnjava origanove destruktivne moći protiv mikroba kao i protiv ćelija raka. Fenoli takođe poseduju jaka antioksidantna delovanja.

Terpeni su hidrokarboni dugog lanca koji su pronađeni u mnogim biljnim uljima. Hidrokarboni kratkog molekularnog lanca su prisutni svuda u prirodi, ali većina nema nikakvih terapeutskih svojstava. Primer je benzen, benzenska komponenta koja ima šest karbona u svom molekulu. Kao kontrast, terpen ima najmanje 10 karbonskih atoma i ovaj dugi lanac je zaslužan za njihove agresivne hemijske karakteristike. Terpeni su jako rastvorivi u masnim supstancama. Drugim rečima, oni agresivno prodiru u masnoće i to uključuje i masnu membranu živih ćelija. Zbog toga su ulja bogata terpenima dobra za masažu. Terpen je primarna aktivna supstanca ulja od limuna. Na primer, limonen je jak antiviralni terpen koji se nalazi u ulju limuna. Terpeni su jaki antiseptici, antiviralni i antiinflamatorni agensi. Neki terpeni se ponašaju kao prirodni antiseptici, što znači da su sposobni da spreče bolove. Ulje divljeg origana sadrži mnoge terpene, uključujući pinen (isti tip koji je pronađen u borovim iglicama), bisabolene, caryophllene, cymene i terpinin.

 

Alkoholi: nisu svi alkoholi isti. Ova hemijska kategorija obuhvata veliki opseg komponenata. Dok etil alkohol ima ograničena medicinska svojstva, priroda kreira opsežan broj velikih molekula alkohola, koji poseduju značajna medicinska svojstva dok izražavaju minimum ili nikakvu toksičnost. Tipovi alkohola pronađeni u ulju divljeg origana su oslobođeni toksičnih dejstava; oni se zovu alkoholi dugih lanaca i medicinski su korisni. Alkoholi dugih lanaca su relativno efektivni antiseptici i vode se kao naročito uspešni kod antiviralnih oboljenja. Origanov dugi lanac alkohola uključuje linalol i bonreol.

Estri: Priroda kreira raznolikost hemikalija briljantnim dizajnom sintetičkih reakcija i jedna grupa nastalih zadivljujućih hemikalija je i Estar. Estri pronađeni u velikim količinama u ulju divljeg origana obuhvataju geranyl acetate i linalyl acetate. Ove supstance su takođe pronađene u žalfiji i ulju od lavande. Estri su poznati po svojoj antigljivičnoj moći. Oni takođe poseduju blagi sedativni ili relaksirajući efekat i pomažu normalnom protoku krvi kroz telo.