Teško zalečive rane se pojavljuju kod starijih i nemoćnih ljudi. Ipak ulkusi se mogu javiti i kod osoba sa dijabetesom i lošom cirkulacijom. Ulkusi proširenih vena javljaju se kao rezultat oslabljene cirkulacije u venama. Ljudi sa ozbiljnim proširenjem vena su u veoma kritičnoj grupi što se tiče oboljevanja od ove bolesti.

Bilo koja otvorena rana na telu može lako postati inficirana. Specijalno kod osoba sa kompromitovanim imunitetom. Ukoliko se ne leče ove infekcije se mogu proširiti u krv, uzrokujući trovanje ili sepsu. Ako se razblaženo origano ulje nanese direktno na otvorenu ranu čim se ona pojavi ulje divljeg origana će sprečiti ovakve potencijalno katastrofalne infekcije.

Ulcus cruris kod dijabetesa

Dijabetičari su u velikom riziku od razvijanja otvorenih rana i ovakve rane su poznate kao ulcus cruris. Rane se razvijaju uglavnom na ekstremitetima, naročito na donjim delovima nogu i stopala. Ranjivost dolazi od toga što dijabetičari pate od slabe cirkulacije, slabijeg imunog sistema, sve to odlaže zalečenje rana. Kod dijabetičara čak i najmanja rana može dovesti do pojave ulkusa, zbog toga što njima fali zaštitni mehanizam za normalno ozdravljenje rana, potencijalna katastrofa je uvek na pomolu. Jednom kada rana ne uspe da zaceli na tom mestu se stvori ulkus koji vrlo lako postane inficiran.

Ulje divljeg origana u lečenju ulcusa

U bolnicama okolnosti ne dozvoljavaju da se inficirani ulkusi i otvorene rane dovoljno brzo izleče. Hirurgija i/ili antibiotici obično još više pogoršavaju situaciju. Inficirane rane mogu nastaviti da se šire i time uzrokovati jake bolove i oštećenje tkiva. Kod dijabetičara ozdravljenje je slabo dok se  infekcija širi brzo. Naposletku, ovo može dovesti do gangrene i amputacije. Ulje divljeg origana može spasiti ekstremitete i život. Bukvalno, potpuno će zaustaviti bilo koji tip infekcije koja se pojavila pojavom teških rana. Ako bi se koristilo u bolnicama, umnogome bi pomoglo pri pojavi infekcije rana. Ulje origana bi bez sumnje značajno smanjilo pojavu gangrene koja dolazi kao posledica ulcus crurisa.

Način primene divljeg origana u lečenju rana

Da bi ubrzali zarastanje i ojačali imuni sistem uzimati komplex od neprerađene biljke (Florum), tri kapsule na dan dok rana ne zaceli.