Pneumonija ja jedana od najozbiljnijih infekcija pluća i jedan od  glavni uzrok smrti u Americi, naročito kod starijih. Definisana je prosto kao infekcija tkiva pluća. Ako je ozbiljna, celo plućno krilo može biti zahvaćeno infekcijom i upalom. Rezultat je ozbiljan bol u grudima i leđima, kratko disanje, kašalj, groznica, hladnoća i opšta slabost. Temperatura tela se može podići i do 41 stepena celzijusa. Dehidracija je uobičajena posledica visoke temperature i zbog toga je jako važno piti velike količine tečnosti. Pneumonija je česta komplikacija posle  hiruških intervencija i jedna je od najčeših razloga postoperativnog mortaliteta.

Pneumonija može biti izazvana virusima, bakterijama i gljivicama, mada i paraziti takođe mogu biti umešani. Virusi su odgovorni za najveći broj slučajeva, naročito kod dece. Bez obzira na krivce, ulje divljeg origana je neprocenjiv tretman. Poseduje antiseptičke karakteristike protiv bukvalno bilo kojih organizama koji uzrokuju pneumoniju. Ulje kao i kompleks čitave biljke, pomažu u lakšem znojenju, a ovo pomaže u snižavanju visoke temperature i ubrzavanju oporavka. Ulje divljeg origana pomaže u razređivanju sekreta i otvara začepljena pluća i nazalne kanale, a ovo pomaže u oslobađanju od kašlja kao i kratkog daha.

 Način primene

Ulje divljeg origana može pomoći kod različitih infekcija respiratornog sistema, pa i kod pneumonija. Savetuje se inhalacija, oralno korišćenje rablaženog ulja ili u obliku softgel kapsula. Nanesite veću količinu razređenog ulja na prsa (spoljna upotreba), i duž kičmenog stuba, preko gornjeg i srednjeg dela.