Medicinska praksa insistira da je uzrok bronhitisa nepoznat. Stav je da nema pravog leka. Može se reći da je standardni pristup bronhitisu bezuspešan. Razlog – bronhitis je izazvan totalno drugačijim organizmom: plesnima. Plesni se inhaliraju preko prašine ili direktno sa kontaminiranih površina. Plesni se skupljaju na vlažnim i nutritivno bogatim bronhijalnim kanalima, tu nalaze plodno tlo i razmnožavaju  se u bilionima. Plesni proizvode toksine koji iritiraju bronhije i pluća, uzrokujući pojačanu sekreciju, teško disanje i kašalj. Činjenica je da infekcija plesnima/gljivična najačešće izaziva hronični kašalj nebakterijskog uzroka.

Antibiotici nisu uspeli da spreče ovo stanje, zato što ovi lekovi ubijaju samo bakterije, koji su samo sporedni uzrok. I ako se ne unište plesni i gljivice stanje se neće popraviti.

Ulje od origana je jak agens za sprečavanje infekcije plesnima. Njegova prirodna supstanca karvakrol je toksična za plesni. Studija urađena od strane turskog naučnika dokazuje da čak i najopasnije plesni, kao aspergillus, bivaju neutralisane uljem.

Način primene divljeg origana protiv bronhitisa

Uzmite ulje divljeg origana par kapi na dan (razređeno u maslinovom ulju). Uzimajte takođe, smrveljeni divlji origano u kapsulama (Origanol), 3 ili više kapsula na dan. Inhalirajte ulje ili ga isparavajte u prostoru u kome obitavate. U sprej bočicu, prosto dodajte nekoliko kapi na 1.5dl vruće vode; Prskajte po kući, naročito u delovima kuće gde se skupljaju buđ i plesni.