Atletsko stopalo je verovatno najčešće gljivično oboljenje ljudi, pogađa približno milion ljudi. Uzrokuje je gljivica poznatija kao dermatophyte, i on se definiše kao parazit koji preživljava na koži, naročito na delovima mrtve kože koje telo stalno odbacuje. Dermatophytes se esencijalno hrane proteinima i šećerima koje nađu na koži, imaju baš jak afinitet ka proteinu poznatom kao keratin od koga su koža, dlake i nokti napravljeni. Infekcije od strane dermatophyte su poznate pod nazivom ringworm (prstenasti crv).

Dermatophytes obično napadaju kožu kroz ozleđene ili bolesne regione. Ipak, oni su sposobni i da direktno napadnu ljudsko tkivo, zato što sadrže tajni moćan protein koji može da svari enzime i tako se infekcija širi. Jednom kada se infekcija kože pojavi, teško je odstraniti parazite. Imuni sistem sam po sebi retko uspeva da se izbori sa dermatophyte infekcijom, delom zbog lokacije infekcije, a delom je rezultat odbrambenog plana gljivica. Dermatophytes ispušta hemikalije u telo i one blokiraju imuni sistem da ne bi bile uništene. Za gljivice to je pitanje preživljavanja.

Jednom kada gljivice zauzmu svoju teritoriju, teško ih je odstraniti. Parazit napada površne delove kože kao i velika udubljenja korena noktiju. Tamo se direktno hrane sa mrtvim ćelijama i pored toga proizvode toksine i enzime koji uništavaju zidove ćelija te ih koriste kao hranu. Ovi paraziti bujaju na šećeru, koji im stiže kroz krv u formi glukoze. Preveliko konzumiranje šećera značajno povećava stopu razvoja atletskog stopala.

Atletsko stopalo – simptomi

Kada gljivica raste, ona proizvodi toksin, koji je odgovoran za svrab i iritaciju. U neko doba, svrab je toliko nepodnošljiv da se čovek može potpuno oguliti od češanja. Kada se ovo dogodi, rana može biti sekundarno inficirana bakterijama. Ovo se može manifestovati inflamacijom, oticanjem ili lošim mirisom.

Kao što i ime govori, atletsko stopalo je obično rezultat direktnog kontakta stopala sa gljivicom na javnom mestu kao što je gimnastička sala ili tuševi. Pa ipak, može se dobiti i u „privatnom sektoru“, ponovo u kontaktu sa vlažnim površinama kao što su, podovi, slivnici na tuševima ili kadama u kućama ili hotelima gde ovi organizmi bujaju. Gljivice se prenose sa ovih mesta putem dodira kože dok čovek i ne sumnja šta se dešava, počinju naseljavanje. Ako noge nisu dobro očišćene i osušene ili ako postoji posekotina na stopalu, mogu agresivno napasti tkivo.

Ove gljivice imaju naročitu sklonost da  napadaju spoj između četvrtog i petog prsta na nozi i to je mesto odakle infekcija obično počinje. Cirkulacija je slabija u ovom delu noge, što znači da ima manje kiseonika i nutritivnih materija koje dolaze. Dermatophytes ima tendenciju ka tkivu sa malim sadržajem kiseonika, obzirom da je kiseonik otrov za gljivice.

Lečenje atletskog stopala divljim origanom

Ulje divljeg origana potpuno uništava ove odvratne funguse. Ovi organizmi su potpuno bez odbrane u sukobu sa aktivnom supstancom – karvakrolom iz ulja. Origano ulje poseduje sposobnost da uništi ćelijske membrane fungusa. Naučnici potrvrđuju kako ulje od divljeg origana uništava svaki trag dermatophytes u eksperimentu i to isto važi i za ljudsku infekciju. Pa ipak, važno je razumeti da su infekcije dermatophytes obično hronične, znači da je parazit našao duboko uporište u svom domaćinu. Činjenica je da ukoliko se infekcija produži, parazit inficira tkivo dovoljno duboko da bi izbegao imunološku odbranu. Zato terapija može potrajati pre nego što atletsko stopalo nestane. Dokle god ima vidljivog napretka treba aplicirati ulje. Čak iako su neophodne nedelje ili meseci pre vidljivog napretka, vredi truda.

Način primene divljeg origana za lečenje atletskog stopala

Mazati razblaženo ulje divljeg origana ( 1. kap origana 4. kapi maslinovog ulja) na zahvaćeni deo stopala, treba posebno obratiti pažnju i na tretiranje dela između prstiju. Ponoviti aplikaciju dva do tri puta dnevno dok se ne izleči infekcija. Uvek koristi ulje nakon kontakta nogu sa javnim površinama kao što su pod školskog tuša, sportskog kluba i slivnika u kupatilima,podova u hotelima itd.

Za gljivice na nožnim noktima mazati razblaženo ulje divljeg origana direktno na nokat. Takođe nežno nanesite ulje između prstiju (uz pomoć štapića za uši). Pijte nekoliko kapi ulja, razblaženog u kašičici maslinovog ulja dva puta dnevno ili uzmite (Origanol) kapsule. Zapamtite da su atletsko stopalo i gljivice na nožnim prstima hronične i teške za lečenje. Ne očekujte rezultate preko noći.