5
(3)

Atletsko stopalo je verovatno najčešće gljivično oboljenje ljudi, pogađa približno milion ljudi. Uzrokuje je gljivica poznatija kao dermatophyte, i on se definiše kao parazit koji preživljava na koži, naročito na delovima mrtve kože koje telo stalno odbacuje. Dermatophytes se esencijalno hrane proteinima i šećerima koje nađu na koži, imaju baš jak afinitet ka proteinu poznatom kao keratin od koga su koža, dlake i nokti napravljeni. Infekcije od strane dermatophyte su poznate pod nazivom ringworm (prstenasti crv).

Dermatophytes obično napadaju kožu kroz ozleđene ili bolesne regione. Ipak, oni su sposobni i da direktno napadnu ljudsko tkivo, zato što sadrže tajni moćan protein koji može da svari enzime i tako se infekcija širi. Jednom kada se infekcija kože pojavi, teško je odstraniti parazite. Imuni sistem sam po sebi retko uspeva da se izbori sa dermatophyte infekcijom, delom zbog lokacije infekcije, a delom je rezultat odbrambenog plana gljivica. Dermatophytes ispušta hemikalije u telo i one blokiraju imuni sistem da ne bi bile uništene. Za gljivice to je pitanje preživljavanja.

Jednom kada gljivice zauzmu svoju teritoriju, teško ih je odstraniti. Parazit napada površne delove kože kao i velika udubljenja korena noktiju. Tamo se direktno hrane sa mrtvim ćelijama i pored toga proizvode toksine i enzime koji uništavaju zidove ćelija te ih koriste kao hranu. Ovi paraziti bujaju na šećeru, koji im stiže kroz krv u formi glukoze. Preveliko konzumiranje šećera značajno povećava stopu razvoja atletskog stopala.

Atletsko stopalo – simptomi

Kada gljivica raste, ona proizvodi toksin, koji je odgovoran za svrab i iritaciju. U neko doba, svrab je toliko nepodnošljiv da se čovek može potpuno oguliti od češanja. Kada se ovo dogodi, rana može biti sekundarno inficirana bakterijama. Ovo se može manifestovati inflamacijom, oticanjem ili lošim mirisom.

Kao što i ime govori, atletsko stopalo je obično rezultat direktnog kontakta stopala sa gljivicom na javnom mestu kao što je gimnastička sala ili tuševi. Pa ipak, može se dobiti i u „privatnom sektoru“, ponovo u kontaktu sa vlažnim površinama kao što su, podovi, slivnici na tuševima ili kadama u kućama ili hotelima gde ovi organizmi bujaju. Gljivice se prenose sa ovih mesta putem dodira kože dok čovek i ne sumnja šta se dešava, počinju naseljavanje. Ako noge nisu dobro očišćene i osušene ili ako postoji posekotina na stopalu, mogu agresivno napasti tkivo.

Ove gljivice imaju naročitu sklonost da  napadaju spoj između četvrtog i petog prsta na nozi i to je mesto odakle infekcija obično počinje. Cirkulacija je slabija u ovom delu noge, što znači da ima manje kiseonika i nutritivnih materija koje dolaze. Dermatophytes ima tendenciju ka tkivu sa malim sadržajem kiseonika, obzirom da je kiseonik otrov za gljivice.

Način primene divljeg origana kod atletskog stopala

Mazati razblaženo ulje divljeg origana na zahvaćeni deo stopala, treba posebno obratiti pažnju i na tretiranje dela između prstiju. Ponoviti aplikaciju dva do tri puta dnevno.

Za gljivice na nožnim noktima mazati razblaženo ulje divljeg origana direktno na nokat. Takođe nežno nanesite ulje između prstiju (uz pomoć štapića za uši). Pijte nekoliko kapi ulja, razblaženog u kašičici maslinovog ulja ili ga koristite u obliku softgel kapsula. Zapamtite da su atletsko stopalo i gljivice na nožnim prstima hronične i teške za lečenje. Ne očekujte rezultate preko noći.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 3

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!