0
(0)

Crne tačkice, koje se najčešće pojavljuju u predelu nosa i brade i predstavljaju noćnu moru za svaku žensku osobu su definitivno mitiseri.

To su zapravo zatvorene pore koje se javljaju usled lučenja ulja i sebuma lojnih žlezda.  Mitiseri su jedan vidi akni, ali onih blažih, pa se zato selakšše leče i eliminišu u odnosu na ostale vrste akni. Pojavljuju se i kada dođe do određenih hormonalnih promena kao što su trudnoća i menstrualni ciklus. Stes može biti jedan od okidača ovih tačkica. Neprijatelj vašeg lica su i vlažna okruženja. Mit da se one javljaju isključivo u periodu adolescencije se pokazao netačnim. Mitiseri se mogu pojaviti i u kasnijem životom dobu, a nije isključeno da se kod nekih osoba javljaju i ranije.

kako-se-resiti-mitisera

Pored preteranog lučenja ulja lojnih žlezdi, ono što može pojačati pojavu ovih crnih tačkica jesu i bakterije, prašina i sva ostala nečistoća sa kojom naše lice dolazi u dodir. Kako zapravo to funkcioniše?

Sva ta nečistoća koja dospeva do pora, reaguje sa kiseonikom. Dobija crnu boju i stvara ove „ženske neprijatelje“. Ne samo da kvare vizuelni izgled već prouzrokuju druge probleme i nepravilnosti na koži.

Naravno, pošto niko ne voli da mu se vide ove crni krugovi, koristi se velika količina pudera. Iako puder uspeva da prekrije mitisere na nosu, to je samo jedno privremeno rešenje, koje pored toga može imati i kontra efekat, jer usled preteranog stavljanja pore dodatno mogu da se zatvore i još više napune nečistoćom. Ali, ne treba ojačavati. Kako se za sve promene na koži može naći rešenje , tako se i za mitisere može naći  način koji će pomoći da se eliminišu. Potrebno je povesti više računa kada je reč o higijeni lica, pridržavati se adekvatnog tretmana, izbegavati masne kreme. Videćete da će sve to pozitivno uticati na vašu kožu i da će mitiseri prestati da zadaju svakodnevne glavobolje. Zato je važno da se deluje preventivno, u prvoj fazi njihovog javljanja, kako se ne bi javile komplikacije koje vode ka većih kožnih neravnina i problema.

Krenimo iz početka. Korak po korak.

Svakodnevna lica prvi korak u borbi protiv mitisera

Svakodnevna nega lica je prvi korak u rešavanju ovog problema. To ne znači da treba da provedete sate i sate pred ogledalom, stiskajući mitisere ili konstanto mazati kreme i pilinge. Svakodnevna nega podrazumeva čišćenje lica micerilinom vodom ili određenim tonikom. Na taj način se uklanja nečistića i izumrle ćelije kože koje mitiseri i zadržavaju u porama. Lice treba izložiti toploj vodi, s tim što voda ne treba da bude previše vrela, ali opet dovoljno topla da utiče na širenje pora. Na taj način se pore otvaraju u određenoj meri. Jednom kada se lice izložili toploti vodene pare, trebalo bi da se nanese neki piling za lice, sa akcentom na zahvaćene predele. Verovali ili ne, danas postoji ogroman izbor prirodnih maski, koje su dobar piling za vaše lice. Pritom, ne morate svaki čas da posećujete dermatologa ili zaazujete tretmane kod kozmetičara. Uz malo para, možete napraviti dobar piling i kod kuće, koji će biti na prirodnoj osnovi.

Pilingom protiv mitisera

Čišćenje lica pilingom bi trebalo raditi bar jednom nedeljno, mada neće škoditi i ukoliko to radite i dva puta nedeljno. Piling ne treba da bude grub, jer bi to dodatno povredilo i iritiralo kožu, a druga stvar je da piling treba dobro da se utrlja, jednom kada pilingom očistite celo lice, isperite lice toplom vodom, sve dok ne osetite da je koža glatka i nežna.

Piling od limuna se pokazao kao jako delotvorno sredstvo u borbi protiv mitisera. Jako je jednostavno i treba vam samo jedna kriška limuna kojom će te masirati lice. Kiselina limunovog soka ukloniće mrtve ćelije sa zahvaćenih predela lica.

Još jedan od efektivinijih pilinga koji pomaže u eliminisanju crnih tačaka je i piling od narandže. Ni tu vam ne treba neko posebno umeće, a i lako i brzo se pravi. Sve što vam je potrebno su kora narandže, mleko i med. Koru narandže morate da dobro sasušite, toliko dobro da se može usitniti kako bi se napravio prah koji se meša sa medom i mlekom. Dobijnu smešu ostavite na licu do 15 minuta, nakon toga isperite lice.

Sigurno ste čuli da mnogi koriste talog kafe u ove svrhe i da on daje pozitivne rezultate. Verovali ili ne, talog kafe zaista može biti jedan od sredstava koji će pomoći da se eliminišu mitiseri. Lice utrljati talogom kafe nekih pet minuta, rezultati će se pokazati jako brzo. Soda bikarbona koja je čuvena po svojim lekovitim dejstvima se i tako preporučuje u borbi protiv mitisera.

Eterična ulja hidriraju i neguju kožu lica

Eterična ulja svoju primenu nalaze u mnogim situacijama. Pomažu prilikom lečenja dijareje, astme, ublažavaju bolove, eliminišu viruse i bakterije, deluju preventivno, eliminišu viruse i bakterije.

A pored toga pomažu i našoj koži, tako što joj vraćaju sjaj i regulišu lučenje sebuma, a pritom pomažu u eliminisanju akni i mitisera.

Ulje jojobe i ulje lešnika spadaju u pionire koji pomažu u borbi protiv mitisera. Blagim nanošenjem ovih lekovitih ulja, koža dobija stari sjaj, nema masnoće, a samim tim nema ni crnih tačaka. Ulja se nanose kada se lice dobro očisti. Dva puta dnevno kapi se stavljaju na zahvaćene delove lice. Pozitivni rezultati se pokazuju jako brzo.

Prirodnim maskama do čistog lica

Posle pilinga preporučuju se prirodne maske, koje takođe možete pripremiti za nekoliko minuta. Maska od jaja je jedna od prirodnih maski koja se često koristi kada dođe do masovne pojave mitisera. Ono što vam je potrebno jesu dva jaja koja se dobre umute, a onda se doda kašika meda. Ta smeša se stavlja na zahvaćene predele i dok se ne sasuši, lice se ne ispira.  Maska se  skida isključivo hladnom vodom.

Svakodnevna nega lica, pranje ruku, nedeljni pilinzi, prirodne maske – da mitiseri ne predstavljaju više uzrok vašes nerviranja i dodatnih glavobolja.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!