5
(2)

Nervozna creva, mukozni kolitis, spastični kolon, spastički kolitis, IBS neki su od naziva pod kojima je poznat sindrom iritabilnog kolona. Predstavlja poremećaj digestivnog sistema i prema rečima mnogih lekara ubraja se u bolesti savremenog doba.

digestivni-sistem

Simptomi bolesti najčešće se javljaju do 35. godine, mada sindrom može pogoditi i ljude u zrelijim godinama. Žene su podložnije nego muškarci a svake godine povećava se broj osoba sa dijagnozom sindroma nervoznih creva. Prema poslednjim istraživanjima oko 20% populacije Severne hemisfere pogođeno je ovim oboljenjem.

Sindrom iritabilnog kolona nije upalna bolest. To je stanje koje prate mnogi simptomi i koje dovodi do grčeva i bolova u stomaku i narušenog rada creva koji se manifestuje u vidu proliva ili zatvora. Iritabilni kolon ne izaziva trajno oštećenje creva niti vodi ka ozbiljnijim oboljenjima.

Uzrok sindroma iritabilnog kolona

Glavni uzročnik još uvek nije jasno utvrđen. Jedan od razloga je i činjenica da se ova bolest manifestuje zajedno sa simptomima koji su karakteristični i za neka druga, slična oboljenja, pa se na samom početku ne može jasno razaznati o kom oboljenju je reč.

Kada se govori o faktorima koji izazivaju nervozna creva, najčešće se navode faktori psihosomatske, konstitucionalne, neurohumoralne i endokrine prirode. Ne treba zaboraviti da i genetika igra važnu ulogu te se dešava da se sindrom iritabilnog kolona prenosi sa kolena na koleno.

stres

Tegobe sindroma iritabilnog kolona pojačavaju se u stresnim situacijama.

Ono što dodatno pospešuje ovo oboljenje jeste stres. Poznato je da se tegobe sindroma iritabilnog kolona pojačavaju u stresnim situacijama.

Karakteristični simptomi su:

–  bol u stomaku;

–  učestali grčevi u stomaku;

–  osećaj nadutosti;

– poremećen rad creva;

–  proliv ili opstipacija;

–  mučnina koju prati povraćanje;

–  glavobolja;

–  problemi sa mokrenjem.

Naravno, intezitet ispoljavanja simptoma zavisi od slučaja do slučaja.

Kako se leči sindrom iritabilnog kolona ?

Kako bi se došlo do sigurne dijagnoze, potrebno je uraditi sve laboratorijske analize i preglede. Na taj način eliminišu se  druga oboljenja koja se javljaju sa sličnim tegobama. Jednom kada se utvrdi tačna dijagnoza, prepisuje se adekvatna terapija. Način lečenja će zavisiti od stanja pacijenata. Ne postoji jedan, univerzalni lek za lečenje sindroma nervoznih creva. Ono što je najvažnije je da se uspostavi pravilan rad creva. Od lekova se najčešće prepisuju spazmolitici koji pomažu da se umanje grčevi i bolovi u stomaku. Ukoliko pacijent ima zatvor, prepisuju se laksativi. Sa njihovom upotrebom ne treba preterivati, jer može doći do kontraefekta, odnosno creva mogu postati zavisna od njih. U nekim slučajevima prepisuju se i probiotici koji delotvorno deluju u regulisanju crevne flore.

lekovi

Najčešće se prepisuju spazmolitici koji pomažu da se umanje grčevi i bolovi u stomaku.

Balansirana ishrana

Jedan od načina da se poboljša rad crevne flore jeste balansirana ishrana. Namernice koje dodatno nadražuju digestivni sistem poput kafe, mleka i masne hrane trebalo bi izbegavati. Pasulj, grašak i druge mahunarke su takođe jela na koja treba zaboraviti jer i oni pogoršavaju tegobe, dovode do nadimanja i teže se vare. Umesto toga trebalo bi povećati konzumiranje namernica koje su bogate biljnim vlaknima. Tu se pre svega misli na voće i sveže i kuvano povrće. Trebalo bi povećati unos vode i biljnih čajeva. Obroci bi trebalo da budu redovni, a ne obilni. Ubacite u svoj meni integralne žitarice i laneno seme. Izbegavajte slatkiše, alkohol i duvan. Oni samo pojačavaju simptome ovog oboljenja.

voće

Tegobe se pojačavaju u stresnim situacijama, pa bi trebalo smanjiti nerviranje i stres, kad god je to moguće.

Biljnim čajevima protiv nervoznih creva

U lečenju nervoznih creva važnu ulogu imaju i čajevi koji sadrže sluz. Njihova uloga je dvostruka jer se creva oblažu sluzavom materijom pa se na taj način smanjuje nastanak opstipacije, čime se rad stolice normalizuje. Majčina dušica, kamilica, matičnjak, crni slez, bokvica i nana su samo neki od čajeva koji se preporučuju, jer smanjuju tegobe iritabilnog kolona. Čaj od neoljuštenog ovsa je još jedan koristan napitak. A i kompoti od šipurka i divljih šljiva pokazali su se kao blagotvorni napici.

biljni čaj

U lečenju nervoznih creva važnu ulogu imaju i čajevi koji sadrže sluz.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!