Kosa predstavlja rožnatu tvorevinu i čini skup dlaka na glavi čoveka. Životni vek kose je dve do četiri godine, a svakog dana nam opadne od 60 do 100 dlaka ali to ne treba da nas brine jer će ih zameniti nove vlasi. 

Svaki čovek u proseku ima oko 100 000 dlaka na glavi, najviše vlasi imaju ljudi plave kose, dok najmanje imaju riđokosi. Kosa nema samo estetsku ulogu već i protektivnu jer štiti glavu od nepovoljnih spoljnih faktora. 

Vlas kose sastoji se od medule, korteksa i kutikule. Korteks sadrži melanin, koji je odgovoran za boju kose.  

Kada broj vlasi koji opadne tokom dana pređe cifru od 100 trebamo se zapitati zašto nam se to dešava. Može biti od stresa, loše ishrane, nedovoljnog unosa kompleksa vitamina B, hormonski poremećaj, nagli gubitak kilograma ali i zbog godišnjeg doba. 

Naime, u zimskom periodu više nam opada kosa zbog suvog i hladnog vazduha, ali i suvog vazduha u stanu oslabiće folikul dlake pa će ona lakše opasti.

 

Ulje jojobe za negu kose

 

Za negu kose u svim periodima a posebno u zimskom periodu preporučujemo hladno ceđeno, nerafinisano ulje jojobe

Ulje sadrži masne kiseline koje kosi daju sjaj i mekoću. 

Često pranje kose, pogotovo jako toplom vodom može oštetiti kosu, ali uz pomoć ulja jojobe, vitamini i hranljive materije se jednim delom mogu nadomestiti. Ulje jojobe se vrlo često sreće u šamponima i regeneratorima.

 

 

 

Ulje jojobe protiv opadanja kose

 Preporučuje se prvenstveno kod suve, tanke kose, koja je sklona lomljenju i procvetalim krajevima. Ono ublažava opadanje kose zahvaljujući svojim antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima. Takođe umiruje kožu glave i sprečava iritaciju i upalu

Za gušću i bujniju kosu

Da bi se primetili pozitivni efekti ulja jojobe na kosu, potrebno ga je redovno koristiti. Hidrira kožu glave i pošto je po strukturi vrlo slično sebumu koga proizvode lojne žlezde, ono preuzima ulogu prirodnog ulja da održi kožu glave hidriranom, što dovodi do jačanja folikula dlake i manjeg opadanja kose. Takođe ulje jojobe rastvara sebum pa sprečava da se začepi folikul dlake. 

Utrljavanjem ulja u vlasište, poboljšavamo cirkulaciju tako da i na taj način doprinosimo jačanju folikula jer se brže dopremaju hranljive materije do samog korena dlake a smanjuje se mogućnost nastanka upale. Kosa postaje gušća i bujnija. 

 

Za kosu bez peruti

Skoro svaka osoba se u jednom periodu svog života susrela sa problemom zvanim perut u kosi. Na koži glave normalno je nastanjena gljivica pod nazivom Pitirosporum ovale koja se pod određenim uslovima nekontrolisano razmnožava, što dovodi do pojave peruti.

Iako se često nalazi u šamponima i regeneratorima, ipak je najbolja opcija da se ulje koristi samo jer zbog svoje male težine, nelepljive prirode i odlične apsorpcione moći, nećete ga ni osetiti u kosi. Hrani i hidrira kožu glave pa sprečava nastanak peruti koja se javlja i kod žena i kod muškaraca.

 

Za sjajnu i meku kosu

Česta farbanja, feniranja kose i korišćenja pegle za kosu dovode do oštećenja vlasi. Zato je dobro redovno tretiranje kose uljem jojobe jer ono formira protektivni sloj na površini dlake i na taj način zadržava vlagu i regeneriše kosu. Pored toga što kosi daje sjaj i mekoću, odlično se pokazalo i kod “neposlušne” kose, tako da se primenom ulja na kosu može mnogo lakše oblikovati frizura

 

Za brži rast kose

Ulje jojobe sadrži kompleks vitamina B i vitamin E kao i cink i bakar koji podstiču brži rast kose.

 

Pravilna primena jojoba ulja

Ulje se može naneti na čistu i vlažnu kosu i vlasište i kružnim pokretima dobro ga utrljati i pustiti da koža glave upije ili da se uveče nanese na kožu glave, umotati kosu peškirom i tako prespavati a ujutru oprati kosu mlakom vodom i to sa blagim šamponom.