4.7
(16)

Urinarne infekcije pored respiratornih oboljenja spadaju u najučestalije zdravstvene tegobe koje pogađaju čoveka. To su infekcije koje pogađaju pre svega urinarni trakt, a dešava se da se paralelno sa njima jave i genitalne infekcije. Zbog anatomije urinarnog trakta, žene su podložnije ovim infekcijama u odnosu na muškarce, jer je mokraćni kanal žena kraći pa samim tim izloženiji pojavi infekcije. Istraživanja pokazuju da u proseku dve trećine žena bar jednom u životu boluje od urinarnih infekcija. Iako se javljaju kod trudnica, žena u menopauzi i postmenopauzi, mogu se javiti i kod devojaka koje su tek stupile u seksualne odnose.

Bakterije su najčešći uzročnici urinarnih infekcija

U najčešće infekcije urinarnog trakta ubrajaju se: upala bešike (cistitis ), upala mokraćne cevi, upala bubrega i kod muškaraca upala prostate. Najčešći uzročnici ovih infekcija su bakterije. Među mikroorganizmima koji mogu napasti urinarni trakt nalaze se: ešerihija, enterobakterije, kandida i druge. Izdvajaju se mikoplazma i hlamidija, koje više napadaju mokraćnu cev i genitalije i prenose se seksualnim putem.

Najčešći simptomi koji ukazuju na upalu urinarnog trakta su bol u donjem delu stomaka,  učestalo mokrenje i osećaj neispražnjenosti bešike. Potom se javlja i peckanje prilikom mokrenja, a može doći do povišene temperature i do pojave krvi u urinu.

Šta može pospešiti pojavu urinarnih infekcija?

Prvo i osnovno jeste neadekvatna higijena, međutim i preterano korišćenje raznih kozmetičkih preparata poput gelova i sapuna koji su namenjeni za ličnu higijenu mogu uništiti dobre bakterije koje prave ravnotežu sa lošim.

Bazeni su najveći izvor bakterija pa ne treba da iznenađuje što su urinarne infekcije u letnjim mesecima učestalije. Zadržavanje mokraće dodatno podstiče razmnožavanje loših bakterija što samo povećava upalu.

Nedovoljan unos tečnosti, oslabljen imunitet, nezaštićeni polni odnosi i uvećana prostata – i to mogu biti faktori koji će izazvati pojavu urinarnih infekcija.

Kod prvih naznaka infekcije posetiti urologa

Vrlo je važno da se prilikom prvih naznaka infekcije poseti lekar. Analiza mokraće i urinokultura su prvi koraci u određivanju dijagnoze, na osnovu kojih se utvrđuje prisustvo i vrsta bakterije u mokraći i nivo crvenih i belih krvnih zrnaca.

Lečenje zahteva vreme i strpljenje

Lečenje urinarnih infekcija zahteva vreme. Nakon što se utvrdi uzročnik stručno lice prepisuje adekvatno terapiju. U većini slučajeva radi se o bakterijama  što „zahteva“ upotrebu antibiotika. Međutim, sa jedne strane  živimo u eri rezistentnih bakterija koje su otporne na veliki broj antibiotika  dok sa druge strane lečenjem  loših bakterija narušavamo fiziološku floru i uništavamo i one dobe. Tako da se možemo naći u jednom začaranom krugu.  Šta učiniti ?

Priroda nam nudi alternativna rešenja kada urinarna infekcija može biti još uvek bezazlena.

Redukujte ishranu, uzimajte više voća i povrća

Ishrana igra veliku ulogu i određene namirnice mogu sprečiti infekciju mokraćnih kanala, te je poželjno ubaciti ih u redovan plan ishrane. Tu se pre svega misli na voće i povrće, namirnice bogate vitaminima A i E, proizvode koji imaju cink i selen u sebi dok bi na proizvode bogate šećerom i slane namernice trebalo zaboraviti.

Uljem divljeg origana protiv urinarnih infekcija

Probotanic ulje divljeg origana je čisto, nerazrađeno ulje, organskog porekla. Dobija se parnom destilacijom  divljeg origana. Istraživanje  koje je sproveden na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Univerziteta u Beogradu potvrdilo je antibakterijska i antigljivična svojstva ovog ulja.

Probotanic ulje divljeg origana sprečava rast velikog broja bakterija i gljivica : ešerihiju koli, streptokoku, kandidu, stafilokoku, klebsijelu i druge. Zato se ovo ulje preporučuje baš kod urinarnih infekcija. Hemijski sastav ulja divljeg origana ispunjava stroge standarde Britanske Farmakopeje (GC/MS).

Ulje divljeg origana preporučuje se i kod respiratornih infekcija i infekcija probavnog trakta.

Origano čaj

Još jedan Probotanic proizvod koji se preporučuje kod urinarnih infekcija je origano čaj. Čaj se dobija sušenjem nadzemnog dela biljke divljeg origana. Njegovo korišćenje pomaže kada se koristi i preventivno u slučajevima kada su urinarne infekcije učestale.

 

Uva i brusnica pomažu kod urinarnih infekcija

Uva i brusnica su na samom vrhu liste biljaka koje pomažu u lečenju urinarnih infekcija. Uva je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima, zato se uvin čaj smatra jednim od delotvornijih napitaka protiv urinarnih infekcija. Brusnica je još jedno čudo prirode koje efikasno sprečava da se bakterija zalepi za zidove mokraćnih kanala. Na taj način bakterije se lakše mogu izbaciti iz organizma putem mokrenja.

Važno je znati da se uvin čaj i čaj od brusnice ne smeju piti istovremeno, jer uvin čaj poništava dejstvo brusnice, pa samim tim izostaje efekat.

Kod urinarnih infekcija deluje i kukuruzna svila koja pored toga rastvara kamenčiće i podstiče izbacivanje peska iz bubrega.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 4.7 / 5. Broj glasova: 16

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!