Libido ili seksualna želja, prema rečima naučnika, pod uticajem je hormona. Na seksualnu želju najviše utiče nivo progesterona, estrogena ili testosterona u telu. Iako je zastupljen stav da je kod muškaraca libido veći nego kod žena, zapravo nije tako. Ono što treba napomenuti jeste da se libido različito razvija te je kod muškaraca najveći tokom dvadesetih, a opada posle 40. godine. Kod žena se seksualna želja povećava posle tridesete i onda posle sledi pad. Libido kod žena varira i zbog menstrualnog ciklusa, tako da je najveći kada je period ovulacije. U menopauzi, dolazi do smanjenja hormona estrogena što utiče i na libido, ali mnoge studije pokazale su da i posle 50. godine kod žena postoji seksualna želja.

Manjak seksualne želje može biti opšti, kada ne postoji seksualna želja ni prema kome, a može biti i situacijski. Kod osoba koje nisu imale seksualno iskustvo javlja se primarni manjak želje za tim, a postoji i sekundarni koji se javlja kod osoba koje su ranije imale želju, a onda je izgubile.

Faktori koji smanjuju libido

Faktori koji utiču na libido mogu biti psihičke, emotivne ili fizičke prirode. Nedostatak seksualne želje najčešće je uzrokovan stanjem depresije ili anksioznosti usled koje se gubi želja za mnogim stvarima u kojima je osoba do tada uživala, između ostalog i za seksom. Kao najčešći spoljni činioci koji mogu uticati na smanjenje libida su stres, užurban način života, nedovoljno sna, fizička neaktivnost, cigarete i pojedini lekovi.

Menopauza kod žena kao što smo već gore pomenuli i andropauza kod muškaraca takođe mogu uticati na libido, jer se tada smanjuje proizvodnja estrogena kod žena, a testosterona kod muškaraca.

Kada je reč o lečenju to je individualna stvar i prilagođava se pojedincu, tako da je usmereno ka faktorima koji prouzrokuju pad libida.

Konzumiranjem određenih namirnica podstiče se seksualna želja

Koštunjavo voće : lešnik, orasi, kikiriki, badem, pistaći, indijski orah, seme bundeve …

Meso : morska riba (losos, skuša ), morski plodovi, kavijar, divljač i konjsko meso.

Povrće : celer, špargla, ren, crni u beli luk, ljuta papričica, rukola, mirođija, zelena salata, šargarepa, pečurke …

Voće : banane, avokado, jagode, smokve, nar, breskva, kajsija …

Eterična ulja jačaju libido

Eterično ulje žalfije

Eterično ulje divlje žalfije sadrži prirodne fitoestrogene, što čini da ulje delotvorno utiče na povećanje libida i seksualne želje kako kod muškaraca, tako i kod žena. Pokazalo se kao efikasno sredstvo koje rešava probleme frigidnosti i psiholoških problema koji dovode do gubitka libida pa čak i vode do impotencije. Poboljšava raspoloženje i vraća osećaj zadovoljstva. Korisno je protiv stresa i nesanice koji mogu biti jedni od vodećih činilaca za smanjenje seksualne želje kod oba pola.

Eterično ulje neroli

Prirodni antidepresiv koji otklanja depresiju tako što deluje stimulativno na centralni nervni sistem  preko mirisnih receptora. S obzirom da poseduje jak antidepresivni efekat neroli ulje je snažan prirodni afrodizijak. Može se koristiti u kupkama, difuzorima i u masažama. Dokazano je da uklanja psihičke smetnje kod frigidnosti, impotencije i menopauze, jer smiruje simpatički nervni sistem. Upravo zbog toga ulje neroli podstiče seksualnu želju i kod žena i kod muškaraca. Promoviše osećaj nežnost, sreću i romantiku.

 Eterično ulje ylang – ylanga

Ulje ylang – ylanga je jedno od najvećih afrodizijaka jer jača seksualni nagon kod oba pola. Često se može čuti kako ovo ulje nazivaju „uzdahom zadovoljstva“ jer podstiče želju kod ljudi koji su izgubili interesovanje za seksualnim životom. Može se koristiti protiv nervoze, nesanice i za sniženje povišenog krvnog pritiska jer poseduje blago sedativno dejstvo. Upravo zbog toga jedno je od najčešće korišćenih ulja u aromaterapiji.

 Eterično ulje muskatnog oraha

Ovom spisku dodajemo i eterično ulje muskatnog oraha koje se pokazalo kao odličan prirodni afrodizijak. Povećava seksualnu aktivnost, uklanja mentalni umor i stres.