5
(1)

Dermatitis je akutno oboljenje kože, koje prate određeni simptomi poput upale i crvenila kože, svrab ili peckanje i iritacija određenog dela tela. Ukoliko se ne reaguje na vreme mogu se pojaviti i plikovi, pri čemu može doći i do pucanja tog dela kože, pa čak i do krvarenja. Pokazalo se da su osobe koje pate od suve i tanke kože sklonije dermatitisu.

sunburn-1522091_960_720

Vrste dermatitisa

Postoji nekoliko vrsta dermatitisa.  Neurodermatitis je vrsta ovog oboljenja koje se u većini slučajeva genetski prenosi. Javlja se u vidu alergije na određenu hranu ili neki njeni sastojak. Fotodermatitis kako samo ime implicira je dermatitis koji se pojavljuje kod osoba čija je koža i suviše osetljiva na svetlost. Izloženost suncu stvara nus pojave poput svraba i plikova. Posebna vrsta ovog kožnog oboljenja naziva se seboreični dermatitis. Izaziva ga gljivica Malasseiza. Kontaktni dermatitis se pojavljuje prilikom kontakta sa materijama koje stvaraju iritaciju i alergiju na koži kao što su nikl, kiseline, detrdženti i slično.

Koji su uzroci oboljenja dermatitis?

Ne može se utvrditi jedan konkretan uzrok, ali se mogu preduzeti neke preventivne mere kojim se mogu ublažiti simptomi i kojim se može sprečiti njihovo dalje širenje. Svakodnevni stres može biti jedan od faktora koji može ugroziti vaše zdravlje što se može manifestovati i na koži. Promene na koži javljaju se i usled nepravilne ishrane, cigareta i prašine. Oslabljen imuni sistem povlači sa sobom mnoga oboljenja, između ostalog podstiče pojavu dermatitis.

cigarette-599485_960_720

Cigarete mogu biti jedan od uzročnika dermatitisa.

 

Lekovi ne mogu uvek u potpunosti da pomognu, a dešava se da kod nekih vrsta oboljenja samo prolongiraju oporavak. Iako je poseta dermatologa u slučaju simptoma i naznaka dermatitisa obavezna, postoje i neki prirodni lekovi koji mogu ublažiti svrab i pomoći da se iritacija i krastice na koži brže povuku.

Ishrana i lečenje dermatitisa

Pored redovne i pravilne ishrane bogate hranljivim sastojcima i vitaminima koji hrane kožu, treba povesti računa i o drugim navikama. Redovan i miran san, manje stresa, manje cigareta i alkohola. Kod alergijskog dermatitisa trebalo bi da smanjite unos jaja i riba, pa čak i pšenice i koštuničavo voće koje su učestali izazivači alergije i iritacije kože. Previše toksina koji se nalaze u hrani mogu izazvati oboljenje dermatitis. Što više hrane koja sadrži vitamine A, E i C i omega – 3 kiseline jer sve to hrani vašu kožu.

pizza-1317699_960_720

Izbegavajte brzu i masnu hranu.

Izbegavajte kafu i alkohol

Loše vesti stižu i za ljubitelje kafe. Kafa je jedan od napitaka koji pored alkoholnih pića može da pogorša stanje, pa je preporuka da se izbegava. Zato je važno da se telo pročisti od svih štetnih namernica. Detoksikaciju organizama možete uraditi biljnim čajevima i postom, a neki preporučuju i pšeničnu travu. Važno je dobro pročistit jetru, jer su mnoge alergije i kožna oboljenja uslovljene sa nepravilnim radom ovog organa.

Sumpor za čvrstu i mladoliku kožu

U lečenju dermatitisa pomažu i dodaci ishrane. Da li ste znali da sumpor pomaže da vaša koža ostane što čvršća i mlađa? Nedostatak sumpora može biti još jedan od uzroka stvaranja dermatitisa.  A mnoge osobe pate od njegovog nedostatka. Zato unosite što više namernica koje sadrže ovaj elemenat poput luka i kelja.

Bioten pomaže kod suve kože

U borbi protiv dermatitsa važnu ulogu ima i bioten. Zastupljen je u soji, pivskom kvascu, bananama i orasima. Danas je dostupan u formi suplemenata. A posebno se pokazao kao lekovit u lečenju seboreičnog dermatitisa.

Probiotik štiti od toksina

Još jedan dodatak koji smanjuje alergije u organizmu i jača imuni sistem jesu i probiotici. Oni obnavljaju i štite crevnu floru, štite i sam organizam od štetnih mikroorganizama.

Šta joj pomaže u lečenju dermatitisa?

Da li ste čuli za sibirsku čagu? Spada u adaptogene i pomaže u obnavljanju funkcije kože i može se koristiti za lečenje kožnih oboljenja. Dodatni efeat ostvaruje ako se pomeša sa nekim baznim uljima.

Aloe Vera spada u delotvornije biljke koje lekovito deluju na promene na koži i pomažu u njenom lečenju. Smanjuje iritaciju i pritom uravnotežuje PH kože. A poznato je da se ova biljka koristi za lečenje mnogih tegoba.

giant-aloe-vera-1546738_960_720

Aloa Vera osvežava kožu i vraća joj prvobitni sjaj.

Spisku lekovitih preparata koji suzbijaju dermatitis dodaje se i boraks. Iako mnogi zaboravljaju na njegova antivirusna, antigljivična dejstva, ovaj čudotvoran lek skida stare slojeve kože kako bi se obnovila koža i stvorili novi i zdravi slojevi. U lečenju dermatitisa pomaže i kupanje u morskoj vodi ili kupki koja sadrži morsku so.

Osobe koje pate od dermatitisa bi trebalo da izbegavaju vunu i sintetiku, jer ovi materijali dodatno iritiraju kožu i još više podstiču alergiju, te se preporučuje isključivo pamuk. Što dalje od prašine i vrele vode.

flecked-1228706_960_720

Dermatitis ne spada u smrtonosna oboljenja, on više stvara psihičke i fizičke tegobe. Higijena, pravilna ishrana, manje stresa  – manje šanse da se pojavi ovo kožno oboljenje.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!