Ulje crnog bibera

Za spoljašnju upotrebu

 

Eterično ulje crnog bibera ima oštar, jasan miris koji umiruje i podiže energiju, a zbog svojstva zagrevanja, koristi se za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima.

 

  • Pogodno ulje za bolove u koštano-mišićnom sistemu i reumatične probleme
  • Povećava pokretljivost zglobova i mišića, oslobađa od ukočenosti
  • Poboljšava perifernu cirkulaciju
  • Ublažava grčeve i umor nakon intezivnog fizičkog napora
  • Otklanja mentalni umor, poboljšava protok mentalne energije
  • Smanjuje fine bore, tonira kožu i razgrađuje celulit pod kožom

 

Začinite zdravlje uljem crnog bibera

Lekovita svojstva crnog bibera ( Piper Nigrum ) su mnogostruka. Poznat je još od davnina u tradicionalnoj indijskoj, kineskoj i ajuverdskoj medicini a opisan je i u mnogim farmakopejama kao sastojak različitih pripravaka. Kao veoma važan i skupocen začin, bio je poznat Grcima i Rimljanima dok su u srednjem veku njime palaćani porez i ostali nameti, odakle i potiče izraz „ papreno skup “. Ulje crnog bibera ima snažno termičko dejstvo. Ublažava bol u mišićima uključujući i sve druge bolove povezane sa reumatizmom. Jedinjenje piperin koje se nalazi u eteričnom ulju crnog bibera, odgovorno je za njegovo analgetsko dejstvo. To je prirodni neutralizator bola koji prodire duboko u mišiće i zglobove, smanjuje nagomilavanje produkata zapaljenja  i stimuliše oslobađanje toksina iz mišića u krvotok.

Stimuliše, ispunjava energijom i ojačava. Jedna studija iz 2002. godine pokazala je da udisanje mirisa esencijalnog ulja bibera izaziva porast koncentracije adrenalina u plazmi za oko 1,7 puta.

Reference

pdf icon probotanic

 

 

Nutritivni sastavni deo crnog bibera kao medicinski molekul


Evauacija antidijaroičnog egekta crnog bibera