Korijander (lat. Coriandrum sativum) jedna je od najstarijih začinskih biljaka. Prvi zapisi o ovoj biljci pojavljuju se još u Bibliji, u Mojsijevoj knjizi.

Vekovima poznata biljka

Biljka korijander se danas uzgaja u Sjedinjenim Američkim Državama, na prostoru Rusije, Engleske, Italije, Nemačke, a i ima je i kod nas. Biljka uspeva i u Maroku i Egiptu. Njegova lekovita dejstva bila su poznata drevnim narodima još pre nove ere.  Pronađeni zapisi pokazuju da su seme ove biljke koristili i u vreme farona. Smatra se da su Egipćani verovali da seme pruža besmrtnost, te su ga koristili da bi olakšali put faraona u drugi život.  Što objašnjava činjenicu da su semena korijandera pronađena u Ramzesovoj i Tutankamonovoj grobnici. Biljka najbolje uspeva na sitnoj zemlji, gde je sunčana strana, seje se u martu i aprilu, početkom leta procvetava, a kosi se tokom letnjih meseci.

Prepoznatljiva aroma

Vizuelno podseća na peršun, međutim njegov ukus je znatno drugačiji. Aroma korijandera  brzo se prepoznaje a listovi su sastavni deo azijske i južnoameričke kuhinje, dok se u Evropi koristi njegovo seme. Listovi su inače gorki sa jakim mirisom, pa se zato koriste kao dodatak salatama i sosevima, pružajući poseban ukus. Semenke korijandera se takođe mogu koristiti kao začin. Indijski kari je jednostavno nezamisliv bez njih. Ulje ove biljke se dobija parnom destilacijom njenih semenki.

Međutim, korijander nije samo začinska biljka, jer pored ukusnih karakteristika poseduje i lekovita svojstva, odnosno semenke su te koje se posebno ističu svojim lekovitim dejstvom.

Preporučuje se dijabetičarima

Semenke ove biljke su lekovite i ukusne, zato što su bogate velikim brojem ulja i kiselina, pa je i njihova primena višestruka. Utvrđeno je da semenke ove biljke mogu da kontrolišu povišen nivo šećera u krvi, jer sadrže antioksidanse za koje se zna da imaju tu sposobnost da normalizuju količinu glukoze u krvi. Pored toga studije su pokazale da ulje semena korijandera reguliše rad pankreasa i reguliše izlučivanje insulina. Promoviše pravilan rad endokrinog sistema.

Seme bogato velikim brojem minerala

Ova začinska biljka za razliku od mnogih drugih suvih začina sadrži određenu količinu vitamina C. Ispitivanjem je utvrđeno da su semenke bogate i bakrom, gvožđem, kalijumom, cinkom i magnezijumom. Bogata je u eteričnim uljem koje je i najdelotvornije. Svaki od gore pomenutih minerala ima važnu ulogu u čovekovom organizmu. Gvožđe je poznato po tome što reguliše rad metabolizma, bakar ima važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, sa druge strane cink se nalazi u mnogim enzimima koji regulišu probavu, koji podstiču rast i daju energiju.

Reguliše probavu

Semenke korijandera se u Kini već vekovima koriste za regulisanje probave. Ulje semena korijandera se pokazalo i kao odlično sredstvo u eliminisanju nadutosti i simptoma mučnine. Pokazalo se odlično u balansiranju normalne crevne flore. Olakšava rad jetre, kao i pravilno lučenje žuči, što je važno kod procesa varenja.

Ukoliko patite od loše zadaha, semenke ove biljke vam mogu pomoći da ga se oslobodite.

Stručnjaci ističu da ulje seme korijandera utiče i na smanjenje lošeg holesterola u organizmu.

Pored toga, pomaže kod suve kože, otklanja mitisire. Otklanja i bolove, opušta mišiće. Odlično balansira nivo polnih hormona.

Izvori:

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-semena-korijandera/

http://lifepressmagazin.com/kulinarstvo-2/zacini-recepti/lekovita-svojstva-semenki-korijandera/

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zdravlje/Biljka-koja-lijeci-crijeva/354889

http://www.banjaluka.com/zdravi-kutak/2013/12/07/10-ljekovitih-biljaka-koje-mozete-i-trebate-uzgajati-u-svom-domu/