Bosiljak kroz istoriju

Zimzelena biljka bosiljak, poreklom je iz Indije. Karakterističnog je mirisa i pokazala se kao odličan prirodni lek protiv mnogih zdravstvenih tegoba. Pored toga zauzima važno mesto i u kulinarstvu, a poznato je da je u mnogim religijama važila za „svetu“ biljku. Upravo će je monasi u 12. veku doneti na evropsko tlo. Zapisi pokazuju da se biljka koristila i u Egiptu za religijske svrhe. Naziv potiče od grčke reči basilicum koja u prevodu znači kraljevski. U Indiji je predstavljala simbol dobrodošlice.

Danas bosiljka ima na većem području Sredozemlja, a u Americi se najviše uzgaja u Kaliforniji. Za uzgajanje bosiljka potrebno je puno svetlosti i toplote, a može se uzgajati kako na otvorenom prostoru tako i u stakleniku. Postoji preko 150 različitih vrsta ove biljke, s tim što se u terapeutske svrhe najčešće koristi slatki bosiljak  (Ocimum basilicum) . Pored njega, koriste se ljubičasti kao dekorativna biljka i tamni bosiljak koji je jači od đumbira.

 

Bosiljak zauzima istaknuto mesto u farmaceutskoj industriji, fitoterapiji i naravno u kulinarstvu. Tako se u mediteranskoj kuhinji dodaje sosovima i prelivima namenjenim za testetine. Kulinari savetuju da se sušeni bosiljak zbog jačeg ukusa dodaje salatama i namazima.

Jak antioksidant

Pokazao se kao odličan prirodni lek protiv depresije, kašlja i glavobolje. Bosiljak je poznat po po svojim jakim antiupalnim i antioksidantnim svojstvima. Antioksidanti koji se nalaze u bosiljku štite telo od slobodnih radikala. Oksidativni stres može izazvati mnoge bolesti, te je bosiljak odlično sredstvo za prevenciju istih. Antioksidanti sprečavaju i starenje ćelija. Njegovi listovi bogati su vitaminima A i C, a sadrže i ugljene hidrate. Sveži listovi bosiljka mogu se koristiti kao obloge kod otečenih i bolnih zglobova.

Delotvorni čaj od bosiljka

Čaj od bosiljka se preporučuje ženama sa izraženim menstrualnim tegobama. Kod prehlada se savetuje i inhalacija bosiljkom. Topli napitak je odličan i protiv nesanice i glavobolje, posebno ukoliko se pomeša sa ruzmarinom. Čaj reguliše i probavu, umanjuje nadimanje i eliminiše tvrdu stolicu.  Snižava i nivo šećera u krvi. Kako sadrži magnezijum, jača srčani mišić. Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje ovog čajnog napitka smanjuje rizik od pojave infrakta.

Ulje bosiljka kao prirodni spazmolitik

Eterično ulje bosiljka izuzetno je delotvorno kod bolnih  menstruacija, otklanja grčeve u mišićima posle napornog treninga i jakog fizičkog napora. Pokazalo se kao odlično sredstvo kod crevnih grčeva bez obzira na poreklo nastanka, a dobro je i protiv nadimanja i mučnine.

Poboljšava koncentraciju i pamćenje, umanjuje stres i nervozu a takođe se može koristiti za olakšavanje disanja kod respiratornih oboljenja.

Ulje kao prirodni repelent

Eterično ulje bosiljka je pravi prirodni repelent. Odbija muve, komarce i ose, pa je vrlo delotvorno napraviti vodeni rastvor ulja bosiljka u toku letnjeg perioda i koristiti ga kao sprej za odbijanje ovih letećih napasti. Ulje ove biljke pokazalo se i kao odlično sredstvo za pročišćavanje vazduha, tako da se često koristi za osveženje onih mesta gde boravi mnogo ljudi.