0
(0)

Najveći organ ljudskog tela je koža. To je zaštitni, površinski omotač našeg tela. Njena debljina je različita pa je tako koža najdeblja na dlanovima i petama dok je najtanja u predelu očnih kapaka. Može se reći da postoje 3 osnovna tipa kože: masna, suva i mešovita koža.  S obzirom na to da je njena glavna funkcija da štiti telo od raznih povreda, mikroorganizama i UV zračenja, potrebno je posvetiti joj punu negu i zaštitu. Posebno u zimskim mesecima, kada je koža izložena niskim temperaturama, vetru i mrazu.

Ukoliko se ne vodi računa, usled negativnih uticaja, koža brzo puca, gubi prirodnu masnoću, gipkost i elastičnost. Pored klimatskih nepogoda, na izgled naše kože, utiče i boravak u zagrejanoj prostoriji. Bez obzira na to da li je u pitanju grejanje na struju ili drva, vazduh se u tim prostorijam isušuje, što samim tim isušije i kožu.

Hidratacija je važna

Tokom zimskih dana neophodno je da vašoj koži povratite vlažnost koju gubi usled gore pomenutih faktora. Krema koju koristite za svakodnevnu negu bi pored hidratantnih elemenata trebalo da sadrži i biljna ulja. Kreme se uvek nanose posle pranja lica i pre izlaska napolje. Ono što je jako važno, a mnogi o tome ne vode računa, jeste nega kože ruku. Koža je na tim delovima izloženija spoljašnjim faktorima i sklonija pucanju kao i pojavi ekcema. Zato je potrebno dodatno je utopljavati pri boravku na hladnoći i insistira se na dodatnoj nezi kako bi se sprečilo dalje pucanje ili ubrzao sam oporavak ukoliko je već došlo do njenog oštećenja.

Piling jednom nedeljno

Pilinzi su takođe sastavni deo nege kože i trebalo bi ih praktikovati ne samo tokom zimskih meseci, nego i  tokom cele godine. Pilinge bi trebalo sprovoditi jednom nedeljno, pri čemu treba voditi računa o tipu kože, jer ne odgovara svaki piling svakom tipu kože. Za suvi tip kože ne preporučuju se oštri i jaki pilinzi zato što se može stvoriti kontra efekat.

Ne treba zaboraviti i na kožu glave koja takođe trpi vremenske nepogode, pri čemu je koža glave sklona iritaciji i pojavi peruti. To se sve može izbeći i regulisati korišćenjem prirodnih preparata. U ove svrhe preporučuju se preparati koji sadže vitamin E.

Vodite računa o ishrani

Pored spoljašnje nege kože, važno je povesti računa i o unutrašnjoj nezi. Tu se pre svega misli na ishranu, unošenje hranljivih materija i vode.

Biljna ulja i nega kože

Kožu tokom zimskih meseci možete zaštiti i korišćenjem biljnih ulja. Biljno, nerafinisano ulje koje hidrira i hrani kožu jeste ulje jojobe. Ulje jojobe je bogato vitaminom E i kompleksom vitamina B, te spada u najkvalitetnija ulja koja se koriste u kozmetičke svrhe. Hidrira i hrani kožu čineći je mekom i glatkom, vraća joj prirodni sjaj i obezbeđuje celodnevnu hidrataciju. Prodire u ćelije kože i lako i brzo se upija čime ostavlja kožu baršunastom i mekom. Pored toga pokazalo se i kao izuzetno sredstvo u nezi suve i oštećene kose i temena glave.

Kod nege kože može vam pomoći i ulje koštica kajsija. Bogato je prirodnim vitaminima, linolnom i drugim esencijalnim masnim kiselinama tako da je idealno ulje za negu kose i kože. Hrani suvu i stariju kožu a zbog svoji antiupalnih svostava omaže kod kožnih oboljenja kao što su različite vrste dermatitisa.

Spisku delotvornih biljnih ulja za negu kože dodajemo i ulje tamjana. Ovo ulje se izuzetno ceni u kozmetici. Ima regenerativno dejstvo na koži, smanjuje bore i ožiljke od akni i boginja.

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!