Syzygium aromaticum latinski je naziv zimzelenog drveta koje pripada porodici mirta. Karanfilić, kod nas poznat i pod nazivom klinčić, je biljka koja uspeva isključivo na prostorima gde je klima tropska tako da se danas najčešće uzgaja u Indoneziji, Maleziji, Brazilu, a ima je i na Madagaskaru.  Listovi ove biljke su uvek u paru, a njena krošnja je jako zanimljiva jer formira oblik piramide, cvetovi su joj crvene boje u obliku zvona. Ono što je posebno izdvaja jeste prijatan miris.

Karanfilić kroz istoriju

Biljka se pominje u indijskim i kineskim spisima iz perioda stare ere, kao nezamenljiv lek i sastavni deo velikog broja jela. Istraživanja pokazuju da je karanfilić još u sedmom veku bio jedan od glavnih zaštita od kuge. Bio je osnovni sastojak smese kojom su se punile zaštitne maske doktora koji su lečili obolele. Zapisi pokazuju da se u Kini koristio i kao sredstvo protiv lošeg daha.

Istaknuto mesto u kulinarstvu

Istaknuto mesto zauzima u svetu kulinarstva kao jedan od aromatičnijih začina. Dodaje se i kod slatkih poslastica i kod slanih jela. Posebno se dodaje jelima gde ima masnog mesa, kako bi se olakašalo varenje.

Pored kulinarske uloge, karanfilić pomaže i u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Kao što je gore već pomenuto, lekovita svojstva ove biljke bila su poznata starim Kinezima. Pored sredstva za eliminaciju lošeg zadaha, karanfilić se koristio i za lečenje gljivičnih infekcija kao što je atletsko stopalo, a upotrebljavao se i protiv proliva.

Bogat dragocenim mineralima

Ova biljka sadrži dragocene minerale poput gvožđa, bakra, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma. Bogat je vitaminima B6 i C. Mleven karanfilić u prahu se može uzimati na svakodnevnom nivou. Upravo zbog svog unutrašnjeg sastava karanfilić je odličan antioksidans i odlično sredstvo protiv upala. Karanfilić sadrži i smolu, tanine i sluz.

Čaj od karanfilića leči opekotine

Kada je reč o čaju od klinčića dobro je za lečenja opekotina jer sprečava nastavak dalje infekcije i umanjuje bolove.  Ovaj napitak bi trebalo uzimati dva do tri puta na dnevnom nivou.

Ulje karanfilića ima višestruku upotrebu

Najefikasniji produkt koji nastaje iz ove biljke je eterično ulje karanfilića koje se dobija parnom destilacijom cvetova. Primena ovog proizvoda je široka. Njegov glavni sastojak je eugenol, organsko jedinjenje koje se godinama koristi u stomatologiji. Ima izuzetno jako antiseptičko i analgetičko dejstvo, pa se koristi u slučajevima zubobolje i upale desni. Ulje karanfilića je odličan prirodni afrodizijak a kod muškaraca može pomoći u slučajevima prerane ejakulacije. Deluje opuštajuće, uklanja stres i pored toga podstiče miran i dubok san. Ukoliko patite od nesanice, onda vam ulje od karanfilića može pomoći oko toga.

Na ORAC listi antioksidativnih materija, karanfilić zauzima počasno prvo mesto. Moćno štiti naš organizam od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Ima 29 puta jače dejstvo od aspirina, pri čemu spada u jaka prirodna antikoagulantna sredstva, razređuje krv i razbija ugruške.

 

Reguliše porbavu, poboljšava varenje, leči depresiju

Eterično ulje karanfilića reguliše probavu, kao i celokupni sistem za varanje, jer se uz ovu biljku hrana lakše i brže vari. Preporučuje se  osobama kojima je metabolizam usporen, jer ubrzava njegov rad. Pored toga klinčić smanjuje mučnine i nadimanje. Dobro je za koncentraciju. U kombinaciji sa đumbirom i cimetom ubrzava topljenje masnih nasloga, pa se zato koristi i za gubljenje viška kilograma. Ulje je korisno kod lečenja psihičkih problema poput gubitka pamćenja, anksioznosti i depresije.

Eterično ulje karanfilića se može koristiti i kao prirodni osveživač prostora i dobar je repelent. Pokazao se i kao odlično sredstvo u eliminisanju parazita i prirodni insekticid (odbija komarce, muve, žute mrave, bubašvabe itd.).

Biljka je uvek imala istaknuto mesto u kozmetici, posebno kada je reč o pravljenju ženskih parfema.  Doprinos karanfilića u kozmetici je i danas ogroman i značajan.

Izvori:

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-karanfilica/

http://prirodnolecenjebiljem.blogspot.rs/2014/03/karanfilic-kao-lek-klincic-ulje-klincica.html

http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/karanfilic-kao-lek-zacin-ulje/

https://sr.wikipedia.org/wiki/Karanfili%C4%87