Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem organizmu koji je zadužen za preko 300 različitih funkcija pa se često naziva i „centralnom laboratorijom“. Posle kože drugi je čovekov organ po veličini. Igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže mnogih telesnih funkcija : prečišćava krv od toksina i razgradnih produkata metabolizma, sintetiše proteine neophodne za održavanje organizma i faktore koagulacije za zgrušavanje krvi, skladišti različite vitamine, gvožđe i glukozu, izlučuje žučne kiseline neophodne za varenje i drugo. Iako ima sposobnost regeneracije, trajno je mogu oštetiti mnoge hemikalije i virusi, a posebno preterana količina alkohola.

Ako primetite da nekontrolisano gubite kilograme, stalno ste umorni, menja vam se boja kože (tamni kolutovi oko očiju, žutilo kože i beonjača) ili primetite tamniju mokraću, svetlu stolicu i modrice na koži, često ste neraspoloženi i stalno pospani, obavezno se javite lekaru.

U 21. veku najveći neprijatelj jetre je višak kalorija koje se unose hranom i pićem (alkohol, gazirani i tzv. prirodni sokovi). U zapadnom svetu vodeći razlog presađivanja jetre je ciroza nastala na bazi masne jetre i masnog hepatitisa. Na drugom mestu su lekovi i toksične supstance ( alkohol ), pa tek onda virusi i ostale bolesti jetre.

Kad jetra zataji, pati ceo organizam i zato faktore rizika ( lekovi, opijati, alkohol, masna hrana, slatkiši…) za oštećenja ovog organa treba eliminisati ili makar svesti na najmanju moguću meru.

Važno je da vaša ishrana bude raznovrsna i bogata svim hranljivim sastojcima koji su značajni za rad jetre, a da pri tom to ne budu obilni obroci. Ključ leži u umerenosti i ravnoteži. Treba smanjiti unos alkohola, izbegavati masnu i začinjenu hranu, povećati fizičku aktivnost i smanjiti nervozu.

Sjajna  hrana  za  zdravu  jetru

  • Mladi, nemasni kravlji sir, mlado meso (piletina i teletina) kuvano ili pečeno na žaru;
  • Povrće kuvano s malo ulja ili u vidu pirea;
  • Nemasna teleća i pileća supa;
  • Čorbe od povrća;
  • Rovita jaja;
  • Zelena salata, paradajz, cvekla, kupus;
  • Sve vrste svežeg voća ili kompota;
  • Jabuke sadrže visok nivo pektina i druge hemijske supstance koje podstiču pravilan rad jetre i čišćenje organizma;
  • Špargla je sjajan prirodni diuretik. Ona pomaže stvaranje urina , kroz koji se telo prirodno čisti od toksina.

Postoji veliki broj prirodnih namirnica koje se preporučuju u procesu očuvanja jetre. Jedna od njih je limun. Istraživanja pokazuju da je limun bogat limunskom kiselinom koja je dobra za varenje, što samim tim pomaže jetri u boljem radu. Limun deluje antiseptički, pa na taj način sprečava razvoj loših bakterija u digestivnom traktu.

Još jedno voće koje je dobro za rad jetre jeste grejpfrut. Sok od ovog voća deluje umirujće i plus smanjuje masnoće u organizmu. Bogat je antioksidansima, te ga mnogi nazivaju prijateljem jetre.

Kako nam pokazuju istraživanja, beli luk je bogat proteinima, amino kiselinama, što podstiče rad jestre. Ovom spisku dodajemo kim , začin koji je poznat po tome što može da stabiliše mnoge funkcije u organizmu. A  za jetru je dobar jer je podstiče stvaranje žuči, što je važno za sistem organa za varenje.