Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem organizmu koji je zadužen za preko 300 različitih funkcija pa se često naziva i „centralnom laboratorijom“. Posle kože drugi je čovekov organ po veličini. Igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže mnogih telesnih funkcija : prečišćava krv od toksina i razgradnih produkata metabolizma, sintetiše proteine neophodne za održavanje organizma i faktore koagulacije za zgrušavanje krvi, skladišti različite vitamine, gvožđe i glukozu, izlučuje žučne kiseline neophodne za varenje i drugo. Iako ima sposobnost regeneracije, trajno je mogu oštetiti mnoge hemikalije i virusi, a posebno preterana količina alkohola.

Ako primetite da nekontrolisano gubite kilograme, stalno ste umorni, menja vam se boja kože (tamni kolutovi oko očiju, žutilo kože i beonjača) ili primetite tamniju mokraću, svetlu stolicu i modrice na koži, često ste neraspoloženi i stalno pospani, obavezno se javite lekaru.

U 21. veku najveći neprijatelj jetre je višak kalorija koje se unose hranom i pićem (alkohol, gazirani i tzv. prirodni sokovi). U zapadnom svetu vodeći razlog presađivanja jetre je ciroza nastala na bazi masne jetre i masnog hepatitisa. Na drugom mestu su lekovi i toksične supstance ( alkohol ), pa tek onda virusi i ostale bolesti jetre.

Kad jetra zataji, pati ceo organizam i zato faktore rizika ( lekovi, opijati, alkohol, masna hrana, slatkiši…) za oštećenja ovog organa treba eliminisati ili makar svesti na najmanju moguću meru.

Važno je da vaša ishrana bude raznovrsna i bogata svim hranljivim sastojcima koji su značajni za rad jetre, a da pri tom to ne budu obilni obroci. Ključ leži u umerenosti i ravnoteži. Treba smanjiti unos alkohola, izbegavati masnu i začinjenu hranu, povećati fizičku aktivnost i smanjiti nervozu.

Sjajna  hrana  za  zdravu  jetru

  • Mladi, nemasni kravlji sir, mlado meso (piletina i teletina) kuvano ili pečeno na žaru;
  • Povrće kuvano s malo ulja ili u vidu pirea;
  • Nemasna teleća i pileća supa;
  • Čorbe od povrća;
  • Rovita jaja;
  • Zelena salata, paradajz, cvekla, kupus;
  • Sve vrste svežeg voća ili kompota;
  • Jabuke sadrže visok nivo pektina i druge hemijske supstance koje podstiču pravilan rad jetre i čišćenje organizma;
  • Špargla je sjajan prirodni diuretik. Ona pomaže stvaranje urina , kroz koji se telo prirodno čisti od toksina.

Postoji veliki broj prirodnih namirnica koje se preporučuju u procesu očuvanja jetre. Jedna od njih je limun. Istraživanja pokazuju da je limun bogat limunskom kiselinom koja je dobra za varenje, što samim tim pomaže jetri u boljem radu. Limun deluje antiseptički, pa na taj način sprečava razvoj loših bakterija u digestivnom traktu.

Još jedno voće koje je dobro za rad jetre jeste grejpfrut. Sok od ovog voća deluje umirujće i plus smanjuje masnoće u organizmu. Bogat je antioksidansima, te ga mnogi nazivaju prijateljem jetre.

Kako nam pokazuju istraživanja, beli luk je bogat proteinima, amino kiselinama, što podstiče rad jestre. Ovom spisku dodajemo kim , začin koji je poznat po tome što može da stabiliše mnoge funkcije u organizmu. A  za jetru je dobar jer je podstiče stvaranje žuči, što je važno za sistem organa za varenje.

Probotanic ulja kao prijatelji jetre

Ulje semena divlje šargarepe

Najbolji prirodni detoksikator jetre jeste Probotanic ulje semena divlje šargarepe. Pomaže u procesu pročišćavanju jetre i digestivnog sistema kao i kod žutice. Uklanja toksine i otpadne materije iz organizma kao što su urea, mokraćna kiselina, pesticidi i druge hemikalije. Korišćenjem ovog ulja, pročišćavate vaše telo u celosti.

Ulje divlje šargarepe može pomoći kod infekcija kože, rana, grla, usta, desni, želuca, debelog creva i mokraćnih kanala. Sadrži vitamin A i karoten zbog čega je dobro za kosu, desni, zube i vid.

Ulje muskatnog oraha

Kao efikasan detoksikator jetre i bubrega pokazalo se i Probotanic ulje muskatnog oraha. Ovo ulje je pored toga i odličan sedativ, a pritom pruža potrebnu snagu i energiju. Ulje će pomoći ako se borite sa bolovima u zglobovima. Uklanja umor i stres, dobar je tonik za srce i podstiče kardiovaskularni sistem.

Ako imate problema sa koncentracijom, ulje muskatnog oraha može biti od pomoći. Pored toga stimuliše i rad nervnog sistema i povećava ukupnu efikasnost.

Ulje semena korijandera

Pomenimo i  Probotanic ulje semena korijandera. Još su stari Kinezi koristili seme korijandera za regulisanje rada creva. Ulje je odličan detoksikator. Olakšava rad jetre i pravilno lučenje žuči, a to je važno za sam proces varenja. Korišćenjem ulja podstiče se pravilno lučenje crevnih sokova i balansira se normalna crevna flora. Promoviše pravilan rad endokrinog sistema. Stimuliše rad pankreasa i podstiče izlučivanje insulina, pa se preporučuje za ublažavanje tegoba kod dijabetesa. Pokazalo se delotvornim i u otklanjanju otoka kod bubrežnih bolesti i reumatizma. A snižava i holesterol u krvi i ublažava simptome hepatitisa.