Korijander je biljka koja potiče sa Mediterana i Srednjeg istoka. Najčešće se primenjuje kao začin. Svi delovi biljke se koriste – listovi najčešće u svežem obliku kao dodatak salatama, a ostali delovi biljke za pravljenje soseva, supa ili eteričnih ulja.

Lekovita svojstva korijandera

Korijander je bogat vit.C, eteričnim uljima i proteinima.

Zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje, koristi se i u prevenciji i kao pomoćno lekovito sredstvo.

Vrlo je efikasan u terapiji i prevenciji gripa i prehlade. Smanjuje koncentraciju LDL, lošeg holesterola, povećavajući koncentraciju dobrog, HDL. Na taj način se štite krvni sudovi od naslaga i prevenira pojava srčanog ili moždanog udara. Vrlo uspešno otklanja toksine iz organizma, čime se smanjuju ili eliminišu tegobe i bolovi kod artritisa i reume. Pozitivna dejstva korijander ispoljava u digestivnom traktu – reguliše probavu, stimuliše apetit, smanjuje mučninu, reguliše crevnu floru eliminišući problem sa dijarejom ili opstipacijom. Pospešuje rad jetre i sekreciju žuči, čime se olakšava varenje hrane.

korijander-dijabetes

Dijabetes i Ulje semena korijandera

Dijabetes ( šećerna bolest ) nastaje usled nedostatka ili smanjene količine insulina u organizmu, što rezultira porastom glikemije iznad 7 mmol/l.

Dijabetes može biti :

  • UrodjeniDijabetes tipa I– insulinsko zavisni tip dijabetesa kod pankreas ne sekretuje insulin.
  • StečeniDijabetes tipa II – insulinsko nezavisni tip dijabetesa kod koga imamo smanjeno lučenje insulina ili povećanu insulinsku rezistenciju okolnih tkiva. Najčešće je rezultat prekomerne težine.
  • Gestacijski – dijabetes koji se javlja u trudnoći i najčešće prolazi da porođajem.

hrana-dijabetes

Terapija dijabetesa

Terapija dijabetes tipa I je uvek insulinska, i pacijenti ceo život koriste insulin. Dijabetes tipa II nastaje najčešće kod gojaznih osoba i prvi korak je smanjenje telesne težine. Svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks i potrebno je za svaki obrok precizno izračunati koliko vam je kalorija potrebno. Osobe sa dijabetesom ne smeju konzumirati šećere, alkohol, duvan. Redukcija težine i prilagođena ishrana je neophodna. Ukoliko sa dijetom nije došlo do smanjenja glikemije u organiznu, prelazi se na oralne antidijabetike. Osobe sa dijabetesom II koje ne regulišu dobro glikemiju sa lekovima ili ishranom, uvek prelaze na insulin.

voce-povrce-dijabetes

U prirodi postoje biljke koje imaju sposobnost da na prirodan način smanje količinu šećera u organizmu. Mogu se koristiti u obliku dijetetskih preparata, čajeva ili eteričnih ulja.

Ulje semena korijandera vrlo efikasno smanjuje šećer u organizmu na potpuno prirodan način. Korijander reguliše rad pankreasa i izlučivanje insulina, što rezultira smanjenje koncetracije šećera u organizmu. Okolna tkiva postaju osetljivija na šećer, čime se smanjuje insulinska rezistencija. Ulje semena korijandera smanjuje i ublažava tegobe koje se često javljaju u organizmu kao posledica dijabetesa. Ulje semena korijandera kombinovati sa insulinom ili oralnim antidijabeticima. Nikako ne prekidati standardnu terapiju i obavezno obavestiti ordinirajućeg lekara o svim preparatima koji se koriste. Ulje se mora razrediti u kašičici nerafinisanog, jestivog ulja (maslinovo, suncokretovo, laneno itd.). Ulje se pije uvek posle obroka. Nakon mesec dana upotrebe napraviti pauzu 15 dana.

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-semena-korijandera/