Nana ili menta spada u najpopularnije biljke na svetu. Pored ovih naziva pod kojima je poznata kod nas, sve češće je u upotrebi i njen engleski naziv peppermint. Zapravo, postoji nekoliko različitih vrsta nane. Malo njih zna da ljuta nana, koja nastaje kombinovanjem tri vrste divljih nana predstavlja najlekovitiju vrstu ove aromatične biljke. Još su stari Kinezi i Japanci koristili ovu biljku za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba. Verovali ili ne, lekovita dejstva peperminta zabeležena su na papirusima koji datiraju iz perioda egipatskih faraona.

bj_probotanic_ulje_peperminta-400

Smanjuje nadutost i grčeve u stomaku

Pored ulja od lavande, ulje od peperminta ima široku primenu, zato bi svako domaćinstvno trebalo da poseduje ovo lekovito ulje u svojoj kućnoj apoteci. Najveći procenat u ulju čini mentol koji smanjuje nadutos i grčeve u stomaku. Sastojci ove biljke podstiču stvaranje i lučenje žuči, a pritom eliminišu grčeve u stomaku koji nastaju usled postojanja kamena ili peska u žuči. Doprinose i rastvaranju kamena u žuči.Stručnajci savetuju da se pre svakog obroka popije rastvor tople vode u koji se doda jedna kap ovog ulja.

Ublažava simptome lenjih creva

Ulje od peperminta pomaže u lečenju lenjih creva. Naučno je dokazano da ublažava simptome nervoznih creva. Podaci pokazuju da su se simptomi ublažili za 50% , kod čak 75% osoba koje imaju ovaj problem, prilikom korišćenja ulja od peperminta. Stručan naziv za ovo oboljenje je iritabilni kolon.

woman-698988_960_720

Ulje od peperminta lekovito dejstvo kod upale grla

Protiv prehlade

Ulje od peperminta pokazalo je svoja lekovita dejstva i kod upala grla, bronhitisa, astme i upala sinusa. Inhalacija ovog ulja pomaže da se otpuše sinusi i otvore disajni putevi, pa deluje i kao kapi za nos i znatno ublažava bolove prilikom prehlada. A i može uticati na smanjenje telesne temperature, posebno ako se pomeša sa kokosovim uljem, tako što će se utrljati na stopala ili u vrat.

Smanjuje bolove u zglobovima i upalu kože

Ukoliko patite od bolova u zglobovima, posebno prilikom promene vremena, ulje nane vam može pomoći i u toj situaciji. Ulje se nanosi na bolna mesta. Sastojci ulja će prvo ohladiti to mesto, a potom umanjiti bolove.Možete ga slobodno koristiti i kod upale kože. A ukoliko ga pomešate sa ulje od lavande možete ga koristiti i kod psorijaze.

Protiv mučnine

Ulje od peperminta umiruje organizam, jača ga i povećava mu otpornost. Dodatno smanjuje apetit. Udisanje ovog ulja smanjuje potrebnu za grickanjem. Pored toga, upotreba ovog ulja pomaže da se umanji nadražaj za povraćanjem, a posebno eliminiše osećaj mučnine tokom vožnje. Dovoljno je da dodate jednu kap u čašu vode ili da utrljate iza uha.

Za zdravu i negovanu kosu

Ovo ulje vam može pomoći i ako imate oštećenu kosu. Pomoći će vam da povratite njen nekadašnji sjaj i punoću. Posebno u jesenjim danima, kada je poznato koliko kose opada. Prilikom svakog pranja se kapi ulja dodaju u šampon. Pritom pomaže pri eliminisanju peruti, a i kosa se ređe masti. Deluje efektivno, a rezultati su vidljiviji vrlo brzo.

smile-191626_960_720

Manje karijesa i lošeg zadaha

Muči vas loš zadah? Pojavio vam se karijes? Nikakav problem. Ulje od peperminta će vam pomoći i u tome. Nana se godinama i godinama koristi kao prirodno sredstvo pomoću kog se osvežava dah. Sastojci njenog ulja su se pokazali jako efektivnim sredstvom za ispiranje usne duplje. Posle svakog obroka bi trebalo ispirati usne rastvorom tople vode, koji sadrži kapi ovog ulja.

Eliminiše stres i osvežava organizam

S obzirom na to koliko se brzo živi, stres je postao svakodnevni deo života. Obaveze i konstanta žurba utiču negativno na naš organizam. Pada imunitet, postajemo nervozni, bolešljivi, pada nam koncentrcija, umorni smo. Ulje peperminta može pomoći u tim situacijama. Uklanja nakupljeni stres, povećava koncentraciju, podiže i raspoloženje. Dovoljno je staviti dve do tri kapi ulja od nane ispod nosa ili ispod jezika i videćete kako ćete se razbuditi i kako će vam se povećati koncentracija.

pretty-351884_960_720

Ulje od peperminta popravlja raspoloženje i eliminiše stres

 

 

Sam miris ulja od peperminta je osvežavajući i deluje opuštajuće, zato se i savetuje njegovo korišćenje. Zbog svojih delotvornih efekata prilikom prehlade, upale grla i povišene temperature, spada u bolje analgetike, jer poprilično eliminiše bolove.

Ako do sada niste imali ulje peperminta u svom domaćinstvu, vreme je da ga uvrstite u svoju ličnu apoteku.