Nana, menta ili metvica spada u najpoznatije lekovite biljke. Hiljadama godina unazad se zna o njenim lekovitim svojstvima i do danas nalazi svoju primenu u svakodnevnom životu. Potiče sa Dalekog istoka. Najčešće se koristi čaj od nane i ulje, koji su postali deo svakodnevnog rituala u pojedinim zemljama.

pepermint

Koje lekovite supstance sadrži ulje peperminta?

Cela biljka ima lekovita svojstva – cvet, listovi i stablo. Postoji preko 250 vrsta nane. Najpoznatija je Mentha Piperitapitoma nana, pepermint. Bogata je etarskim uljima, mentolom, vitaminima A i C, omega 3 kiselinama, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, cinkom, manganom i magnezijumom.

Koja su pozitivna dejstva ulja peperminata na organizam?

Zahvaljujući prisustvu mentola i drugih lekovitih supstanci, nana ili Ulje peperminta, našlo je svoju primenu u medicini i u svakodnevnom životu.

Gastrointestinalni trakt – ublažava i eliminiše sindrom nervoznih creva– otklanja nadutost, grčeve i gasove. Mentol iz ulja opušta glatke mišiće creva, čime se eliminišu gastrične tegobe kod sindroma iritabilnog kolona; stimuliše sekreciju žuči čime se olakšava varenje hrane i pražnjenje creva; smanjuje i eliminiše mučninu i povraćanje opuštajući mišiće želuca, čak i tokom vožnje.

Respiratorni sistem– opušta mišice grla i grudi, čime se otklanja kašalj i olakšava se disanje; eliminišu se bolovi kod zapaljenje sinusa.

ulje-peperminta

Centralni nervni sistem – otklanja glavobolju i spazam u glavi i vratu, opuštajući mišiće i eliminišući stres. Zbog prisustva triptofana, Ulje peperminta dovodi do sekrecije serotonina, hormona sreće. Otklanja nervozu, napetost , depresiju, manjak koncentracije, anksioznost.

Eliminiše temperaturu i groznicuhlađenjem tela od strane mentola, smanjuje se telesna temperatura i groznica

Stimulator imunološkog sistema – ublažavaju se simptomi gripa i prehlade, a zbog svog antibakterijskog  i antisepričkog dejstva i prisustva vitamina, sprečava pojavu bolesti i omogućava organizmu da se izbori sa bolestima.

Mentol je uvek sastojak vodica za ispiranje zuba, usne duplje i grla, i čest sastojak zubnih pasti. Zbog antibakterijskog delovanja, uspešno se eliminišu bakterije iz usne duplje koje su odgovorne za pojavu lošeg zadaha iz usne duplje. Glavni je sastojak i preparata u spreju za eliminaciju bolnih, zgrčenih i upaljenih mišića.

Ulje peperminta deluje kao diuretik, čime se eliminišu toksini i tečnost iz organizma; podstiče se metabolizam i smanjuje apetit čime se reguliše telesna težina.

Nega kože i kose – mentol neguje suvu i dehdriranu kožu, neguje kosu i otklanja perut, daje efekat hlađenja kože. Čest je sastojak maski za oporavak kose, kao i šampona za pranje kose.

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-peperminta/