5
(3)

Kajsija, čarobna koštunjava voćka, vrlo je rasprostranjena na svim kontinetima. Ni danas ne možemo sa sigurnošću tvrditi koja je postojbina ovog  izuzetnog voća. Većina istraživača složila se, da kajsija najverovatnije potiče iz Kine. Odatle se proširila na Indiju, a iz nje dalje na sve krajeve sveta. Iz Persije u Evropu preneo ju je Aleksandar Makedonski.

Sve stare kulture znale su za blagotvornost ulja koštica kajsije. Stari Egipćani, Persijanci i ostali narodi Dalekog Istoka, milenijumima koriste ovo ulje u borbi protiv raznih bolesti i poremećaja. Od davnina se koristi kod niza zdravstvenih tegoba i za negu kože i kose. Najstarije piće od kajsije, za koje postoje dokazi o postojanju, koristili su stari Egipćani i zvalo se Amar Al-Din.  U 17. veku ulje koštica kajsije se počelo koristiti i u Velikoj Britaniji i vrlo brzo je postala najpopularnija prirodna terapija protiv tumorskih ćelija, otoka i čireva.

Danas, postoje razne sorte ovog voća, prilagođene gotovo svim uslovima klime i zemljišta. Međutim, ono što sigurno zavređuje pažnju, pored njenog ploda jesu svakako koštice i blagotvorno ulje koštica kajsije koje nastaje specijalnom tehnologijom hladnog ceđenja.

Blagodeti ulja košpica kajsije

Najčešće, ulje od koštica kajsije se koristilo za tretiranje različitih poremećaja gastrointestinalnog trakta, upalnih procesa u organizmu i negu kože.

Danas ga koristimo za negu kože lica i tela, kose, noktiju. Koristi se na razne načine kao osnovni sadržaj velikog broja krema i losiona kao i direktnim korišćenjem samog ulja. Ulje od koštica kajsije se koristi kod tretmana suve kože, kod gubitka kose, kod fleka na koži i simptoma starenja kože. Uspešno otklanja fleke na koži, staračke pege, upalne procese poput akni, bubuljica, čireva i nečistoća. Vraća koži sjaj. Iz dana u dan ulje koštica kajsije ima sve veću i sve značajniju primenu.

Pored vitamina A, E, C i B, ulje koštica kajsije je bogato i linolnom i drugim esencijalnim masnim kiselinama, mineralima i ostalim hranjivim sastojcima.  Bogatstvo nezasićenim masnim kiselinama blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem i snižava loš holesterol i štiti krvne sudove.

Hladno ceđeno ulje koštica kajsija poseduje dobru termostabilnost, pa se može koristiti za kuvanje i pečenje hrane, izloženost visokim temperaturama neće umanjiti njegovo hranjivo dejstvo, ulje će i u tim prilikama zadržati svoja prirodna svojstva. Ipak, i pored toga najčešće se koristi u orijentalnoj kuhinji kao salatno ulje.

Nega kože uljem košpica kajsije

Ulje od koštica kajsije najširu primenu ostvarilo je za nege kože i kose. Zbog svojih specifičnih karakteristika i svog neospornog kvaliteta ovo ulje se danas sve više koristi u kozmetologiji i farmaceutskoj industriji.- Osvežava kožu, dubinski je hidrira i čini mekšom

– Savršeno se absorbuje, ne ostavljajući pri tom tragove ili osećaj masnoće
– Pogodno je za sve tipove kože
– Posebno se preporučuje za suvu i dehidriranu kožu sklonu nepravilnostima
– Smanjuje upalne procese na koži
– Hrani kožu tako da smanjuje znake starenja, bore i  staračke fleke
– Potpuno je bezbedno pa se može koristiti i na najosetljivijoj koži čak i u proizvodima za decu

Nega kose uljem košpica kajsije

Ulje koštica kajsije  se pokazalo kao idealno sredstvo za negu kose. Gotovo je neizbežno kao glavni dodatak u svim preparatima za kosu.  Zdravstvene prednosti koje ulje košpica kajsije pruža kosi su brojne i raznovrsne. U principu svačija kosa je specifična samim tim i rezultati su pojedinačni, ali generalno ulje od koštica kajsije ubrzava rast kose, zbog hranljivih materija u njemu, naročito vitamina E. Smanjuje probleme suve kože glave, jer hidrira kožu, duboko prodire u slojeve kože, sprečava perutanje i mašćenje kože glave. Deluje kao balzam za kosu i hrani je. Služi kao regenerator i kao omekšivač za kosu pa će oštru i nesavladivu kosu lepo omekšati i pomoći da se sa njom lakše upravlja. Odlično je za oštećenu i hemijski tretiranu kosu, pogotovo kod žena koje često nanose farbu na kosu.Njegovim korišćenjem jačaćete folikule dlake i sprečiti gubitak kose, a vaša kosa postaće svilenkasta i sjajna.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 3

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!