Ulje jojobe je jedno od najlepših i najblažih ulja za negu celog tela (do sada, nisu zabeležene alergiske reakcije na ovo ulje). Ulje jojobe zovu „Zlato pustinje“ jer ima divnu zlatno žutu boju.

Hladno ceđeno ulje jojobe ima najsličniju hemisku strukturu kao sebum koga luče ljudske žlezdane ćelije i zato ima izuzetno blagotvorno dejsvo na kožu i kosu. Sadrži 98% mononezasićenih masnih kiselina (dobre masne kiseline) i 2% zasićenih masnoća koje kvalitetno neguju folikul dlake od korena do vrha (prodire u unutrašnjost folikula dlake).

jojoba

Naša kosa je često izložena dejstvu jakih hemikalija, feniranju, češljanju sve to oštećuje kosu pa kao posledica lošeg tretiranja rezultat je suva, krta, lomnjiva kosa, bez sjaja i bez lepote.

Neguje i masnu i suvu kosu, a ima i povoljno dejstvo kod peruti jer je prirodni balanser lučenja sebuma. Pored toga ima i antigljivično i antinflamatorno dejstvo na kožu glave. Vraća kosi sjaj, prirodan izgled i mekoću. Koristi se kao pakovanje za krajeve kose ili za celu kosu (za intezivan sjaj). Ulje jojobe povoljno deluje i kod suve i kod masne kose jer je regulator lučenja sebuma.

Sebacealne žlezde oko folikula dlake luče sebum koji može zapušiti pore i tada dovodi do usporenog rasta kose i peruti. Ulje rastvara zapušen sebum i podstiče stvaranje novih ćelija. Dovodi do bržeg rasta kose i jačanja korena (masirati teme uljem jojobe pola sata pre pranja kose).

Ulje jojobe predstavlja savršenu negu i za kožu. Umiruje iritacije, blagotvorno deluje kod ekcema, psorijaze, rozacee (deluje antiinflamatorno, smanjuje crvenilo kože, balansira lučenje sebuma). linolna kiselina i antioksidansi u ulju deluju kao antirid (ublažava bore za 25%) i povoljno deluju na regeneraciju kože.

Ako se redovno koristi čisti i smanjuje proširene pore, razbija masnoću u aknama pa je dobra nega za masnu i mešovitu kožu.

Smanjuje otok kože posle opekotina, povreda i sprečava pojavu velikih ožiljaka.

U zimskim danima predstavlja odličan balsam za usne. Može se koristi i za skidanje šminke (nema iritacije oka).

Jojoba se može koristiti i kao ulje za masažu celog tela – hidrira, poboljšava cirkulaciju, daje lep prirodan sjaj kože. Najbolje je da se koristi neposredno posle kupanja dok je koža još vlažna jer se tako poboljšava upijanje i iskoristljivost ulja. Koža će trenutno biti meka i glatka.

Ispucale pete namažite uljem jojobe i obucite pamučne čarape, prespavajte tako (ili izdržite tako bar sat vremena) – koža će biti meka i zdrava. Smanjuje grubost kože na laktovima i kolenima. Smanjuje pojavu zanoktica i neguje ruke na najprirodniji način.

Može da se koristi i kao balsam pre i posle brijanja (smanjuje iritiranost kože koja nastaje primenom žileta), umiruje i hidrira.

Pre nego što počnete da koristite ulje jojobe uverite se da je hladno ceđeno i da je 100% ulje jojobe. Počnite sa malom količinom pa je postepeno povećavajte. Ako koža posle određenog perioda više ne apsorbuje ulje, onda prekinite sa korišćenjem na par dana (znači da je koža zasićena i da ima sve što joj je potrebno).

Ulje uvek mažite na vlažnu kožu jer se tako povećava moć apsorbovanja hranjivih materija. Koristite ulje u maloj dozi jer prirodni proizvodi ne deluju količinom već svojim bioaktivnim komponentama. Ako posle primene ulja ostane višak koji koža nije upila, skinite ga papirnom maramicom.

Dr Bojana Mandić

Omogućite sebi vrhunsku negu oslobođenu hemikalija i otrova. Pročitajte:
Fatalna lepota

jojoba

koštica jojobe