Zbog svojih lekovitih svojstava, biljka morač (komorač) je široko rasprostranjena u ishrani. Spada u grupu višegodišnjih, zeljastih biljaka. Ulje fenela se dobija parnom destilacijom semena biljke morač ( lat. Foeniculum vulgare ). Cela biljka je jestiva. Daje vrlo aromatičan ukus i prijatan miris. Svaki deo biljke se koristi u ishrani koren i stablo se koriste za pravljenje različitih supa i variva, dok se seme koristi kao aromatični začin za pravljenje bombona, likera i parfema. Raste na celom Sredozemnom moru kao divlja biljka.

Delotvornost ulja fenela

Ulje fenela je prirodni izvor fitoestrogena. Fitoestrogeni su supstance iz biljaka koje imaju sličan hemijski sastav i dejstvo kao ženski hormoni – estrogeni. Ulje fenela je bogato izoflavonoidima koji deluju na estrogenske receptore i na taj način ostvaruju estrogensko dejstvo u slučajevima kada je estrogen u manjku. Nadoknadom estrogena u organizmu, štite se krvni sudovi, srce, mozak, kosti i zglobovi i prevenira pojava osteoporoze, srčanog ili moždanog udara. Egipćani i Rimljani su verovali da fenel čini ljude dugovečnima, daje snagu, kao i da tera duhove. Očigledno je da su stari narodi imali prilično široku lepezu primene ove biljke. Danas se koristi za probavne smetnje, kao što su nadutost, zatvor, kolike, mučnina, dijareja, anoreksija, dispepsija i štucanje.

Ulje fenela protiv simptoma menopauze

Simptomi menopauze mogu biti vrlo blagi, neosetni, a sa druge strane vrlo izraženi i neprijatni, remeteći svakodnevni život. Najčešći simptomi su depresija, umor, nesanica, promena raspoloženja, valunzi, pojačano znojenje, gubitak libida, smanjena koncentracija, zaboravnost. Ulje fenela ublažava i otklanja simptome menopauze. Primenom fitoestrogena većina simptoma se eliminiše. Potrebno je samo biti uporan sa njihovom upotrebom.
Istraživanja u Italiji su pokazala da se valunzi smanjuju do 40 % ukoliko se konzumira hrana bogata izoflavonoidima, a stanovnice Kine i Japana ne boluju od karcinoma dojke jer im je ishrana bogata fitoestrogenima.

Ulje fenela protiv simptoma PMSa

Veliki broj devojaka i žena ima nepravilne i bolne mesečne cikluse praćene grčevima, bolom u donjem delu stomaka, dijarejom, natečenim i bolnim grudima. Ulje fenela efikasno reguliše neredovne, bolne i nepravilne menstruacije. Simptomi PMSa mogu biti vrlo izraženi i  intenzivni, i u potpunosti remetiti svakodnevni život. Upotrebom ulja fenela otklanja se osećaj nadutosti, grčevi, bolovi i nelagodnost u digestivnom traktu, glavobolje, promene raspoloženja i bolne grudi. Poželjno ga je piti 10 dana pred svaki ciklus.

Ulje fenela i gojaznost

Gojaznost je bolest današnjice. Nastaje kao rezultat različitih poremećaja ili promena u organizmu. Fizička neaktivnost, loša ishrana bazirana na brzoj hrani i gaziranim pićima, upotreba alkohola, začinjene hrane, manjak unosa voća, povrća i vode, upotreba pojedinih lekova, kao neželjeni efekat imaju porast telesne težine. Ulje fenela se koristi za redukciju telesne težine. Dolazi do osećaja sitosti i smanjenog unosa hrane u organizam. Eliminišu se
masne naslage iz masnih ćelija, ubrzava se eliminacija vode iz organizma i na taj način eliminiše celulit i višak kilograma. Uz pojačanu fizičku aktivnost, šetnju, plivanje ili vožnju bicikla, blagu redukciju ishrane uz pijenje dosta vode, doći će do gubitka težine.

Prirodni preparati deluju sistemski i lagano, ali vrlo efikasno i dugoročno.