Ruzmarin pomaže bržem radu mozga, detoksikaciji organizma i reparaciji kože.

Ukras na reveru i istovremeno začinska biljka krije brojna pozitivna dejstva na zdravlje. Ruzmarin, drevni simbol mudrosti, vekovima se upotrebaljavao za jačanje moždanih funkcija, a njegovo dejstvo potvrdile su i novije naučne studije. Ovaj aromatični začin sadrži kaarnozik-acid (CA), snažan antioksidant koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala odgovornih za oštećenje mozga pa štiti od moždanog udara i neurodegeneracije, a deluje preventivno i na pojavu Alchajmerove bolesti.

Ruzmarin se smatra i eliksirom mladosti jer pospešuje rast kose, podmlađuje mozak, poboljšava cirkulaciju, sprečava pojavu srčanih oboljenja.

Dobro poznat domaćicama i kuvarima, ruzmarin nije samo aromatična začinska biljka ili dekoracija. Ekstrakt ruzmarina se već dugo koristi u medicini kao deo terapije protiv raznih tegoba i oboljenja poput nervoznog želuca, digestivnih smetnji, uporne glavobolje. Novija istraživanja potvrđuju korisna svojstva ruzmarina ali je otkriveno i nekoliko do sada nepoznatih.

Dodavanjem sušenog ili svežeg ruzmarina jelima, nećemo samo uživati u ukusnijem jelu već ćemo pomoći organizmu da se izbori sa toksinima. Prema rečima stručnjaka, ako supe, čorbe, jela od mesa ili ribe začinimo ruzmarinom, štetne materije biće razoružane i potom brzo izbačene iz jetre pre nego što stignu da naprave ozbiljnu štetu.

Francuski naučnici sa Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja u Dižonu utvrdili su da ekstrakt ruzmarina podstiče više enzima zaduženih za detoksikaciju jetre. Kao rezultat takvog dejstva ekstrakta osećamo se zdravije i imamo više energije.

Miris ulja ruzmarina može poboljšati brzinu i preciznost tokom obavljanja mentalnih zadataka, tvrdi nova studija. Dvadesetoro ljudi je za potrebe studije radilo zadatke oduzimanja pre i nakon izlaganja mirisu ruzmarina kako bi naučnici utvrdili postoji li razlika u brzini procesuiranja informacija. Istraživači su učesnicima merili nivoe cineola u krvi – glavne hemijske komponente ruzmarina.

Što je bio veći nivo ove komponente u krvi to su ispitanici imali bolje rezultate. Brzina i preciznost su se poboljšavali, ali izgleda da ruzmarin nije pozitivno uticao na budnost. Nije potpuno jasno na koji način ruzmarin deluje na poboljšanje ovih ljudskih performansi.

Ruzmarin se tradicionalno koristi i u kozmetici, a ono što su oduvek znali vidari potvrdila je nauka. Rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt ruzmarina ima zaštitnu ulogu i da “poništava“ uticaj zuba vremena na kožu.

Sudeći prema zaključcima stručnjaka Medicinskog fakulteta u Kataniji u Italiji, reč je o supstanci koja pomaže ćelijama kože u borbi protiv oštećenja. Na taj način odlaže se pojava finih bora i produbljivanje postojećih.  Takođe, ruzmarin pomaže proteinu “ HSP 70 “  da spreči oštećenja kože koja nastaju usled stresnih situacija, dejstva slobodnih radikala i drugih štetnih materija.

Više informacija o proizvodu Ulje ruzmarina : https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-ruzmarina/