Jedan od nezaobilaznih sastojaka u svakoj kuhinji širom sveta jeste biber. Smatra se da postoji oko 200 različitih vrsta bibera. Crni, zeleni, beli i crveni biber spadaju u najpoznatije vrste na tržištu. Ono što je zanimljivo je da se boja odnosi na način na koji se zrno bibera priprema. Iako svaka od ovih vrsta ima blagotvorna dejstva i pozitivno deluje na naše telo, crni biber se posebno izdvaja svojim pozitivnim efektima.

Ovaj tip bibera dobija se kada se zelena zrna uberu i samo osuše, bez ikakave dodatne obrade. Crni biber poznat je već nekoliko vekova u kineskoj i indijskoj medicini. O važnosti ovog začina, govore podaci da je bio poznat i Grcima i Rimljanima, a da se u srednjem veku koristio za plaćanje poreza.

Bilo da se konzumira u formi zrna, čaja ili eteričnog ulja i te kako pomaže i ublažava mnoge zdravstvene tegobe.

spices-667115_960_720

Ulje crnog bibera je prirodni proizvod koji deluje opuštajuće i vraća telu izgubljenu energiju. U pitanju je nerazblaženo ulje, koje nema aditive. Ima jak i oštar miris, ne stvara neželjene efekte i bezbedan je po naše zdravlje. Sastojci samog ulja ublažavaju bol, poboljšavaju cirkulaciju i zbog efekta da zagreva upaljeno mesto, ublažava bolove u mišićima. Dobija se vodenom destalacijom ploda crnog bibera.

Pomaže kod  sportskih povreda

Ulje ovog začina posebno se preporučuje sportistima i svima koji se bave nekom fizičkom aktivnošću koja zahteva naporne treninge i vežbe. Koliko god smo u formi i najboljima se dešava po neka upala. Pokazalo se da kapi ovog ulja i te kako mogu ublažiti grčeve i bolove izazvane na ovaj način.

 Reguliše probavu

Eterično ulje od crnog bibera pomaže i kod problema sa probavom. Skoro svaka treća osoba se susreće sa ovom vrstom problema. Pored toga što smanjuje nadutost stomaka i reguliše probavu, podstiče rad sistema organa za varenje.

Poboljšava cirkulaciju

Skoro svaka druga osoba pati od periferne cirkulacije. Ulje crnog bibera Vam može pomoći i u tome, a boljitak se može osetiti već kroz nekoliko dana.

Smanjuje celulit

Pokazalo se i kao odlično sredstvo u borbi protiv celulita, što će posebno obradovati sve devojke.  Poznato je da celulit ume biti veliki zdravstveni problem i to ne samo u vizuelnom smislu, već se može negativno odraziti i na ostatak tela.

Crnim biberom protiv akni

Akne su česti neprijatelji našeg lica, a kod nekih osoba se mogu javiti i na drugim delovima tela. A niko ne voli ove crvene, upaljene krugove. I u borbi protiv akni može pomoći ulje od crnog bibera.

acne-1606765__340

Ulje od crnog bibera pomaže i kod akni

Pomaže kod ostavljanja duvana

Ako ste jedan od onih dugogodišnjih pušača koji žele da ostave duvan, onda je ovo pravo rešenje. Naravno, pored volje i želje da se ostavi nikotin, postoji i čitav niz pomoćnih sredstava koji mogu pomoći u odvikavanju od cigareta. Ulje od crnog bibera se nalazi na tom spisku. Dokazano je da podstiče ostavljanje nikotina.

Smanjuje mučnine prilikom putovanja

Ukoliko Vam vožnja ne prija i imate česte mučnine, osećate nagon za povraćenjem, uz pomoć ovog ulja možete se oslobiti svih stomačnih teskoba koje izaziva vožnja. Eliminiše se nadutost, smanjuje bol i redukuju se mučnine. Ono što je dodatno dobro je da nema uspavljujuće dejstvo koje imaju i tablete protiv mučnine.

Neutrališe ukočenost

Usled slabe fizičke aktivnosti ili pak određenog tipa posla kao što je rad u kancelariji ili stajanje na traci može doći do ukočenosti i problema sa zglobovima. Ulje od crnog bibera i kod ovih zdravstvenih nevolja može pružiti određeni vid pomoći. Eliminiše bolove u mišićima i koštano – zglobnom sistemu, opušta telo, vraća pokretljivost i neutrališe ukočenost i potencijalnu utrnulost. Deluje tako što duboko prodire u mišiće i zglobove i podstiče oslobađanje nagomilanih štetnih materija iz mišića u krvotok. Kako ulje poboljšava i cirkulaciju kako smo već pomenuli, a stimuliše i rad bubrega, samim tim će se toksini brže izbaciti iz organizma.

hand-1701974_960_720

Poboljšava cirkulaciju, opušta telo i vraća energiju

Ulje od crnog bibera je dobro koristiti ukoliko dođe do iznenadnog gubitka apetita.  Vraća i koncentraciju i pažnju, a dobar je i za potenciju.

Crni biber se svakodnevno koristi kao dodatak ishrani. Važno je da se pre upotrebe dobro samelje, jer će se njegov ukus najbolje osetiti na taj način. Krupna i teža zrna su uvek bolja od sićušnih i nepravilnih zrna što je važno znati prilikom kupovine ovog začina.

pepper-1080689_960_720

Upotreba ovog začina ne savetuje se osobama koje imaju problema sa jetrom, hemoroidima ili želucem.