Kajsije su koštunjavo voće bogato vitaminima i mineralima koji pomažu organizmu da se odbrani od mikoorganizama i infekcija, sprečava kašalj i izuzetno su delotvorne protiv bronhitisa, astme, anemije i tuberkuloze.

Ali, da li ste upoznati sa tim koliko koristi za naše zdravlje imaju koštice kajsija i njihovo ulje?

Seme ovog voća koristi se u prehrambrenoj industriji kao alternativa semenu badema. Upravo su koštice kajsije i njihovo ulje bogate esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom A, E i vitaminom B17 za koji su  mnoga istraživanja pokazala da može biti od pomoći u prevenciji razvoja tumorskih ćelija.

Kratak istorijat o vitaminu B17

Među naučnicima je zastupljena teza da su vitamin  B17 (Leatril) u lečenju raka koristili još u starom Egiptu, mada zvanični podaci još uvek nisu pronađeni. Prvo sistemsko proučavanje vitamina B17 i njegovog dejstva na organizam vezuje se za hemičara Bohn-a, koji je nakon istraživanja i proučavanja izneo hipotezu da se destilacijom vode iz gorkih badema oslobađa jedna vrsta hemijskog jedinjenja koje može ubiti kancerogene ćelije. Međutim, hipotezu su brzo zabranili, jer se smatralo da je samo istraživanje nepotpuno.

Pioniri u dokazivaju lekovitih efekata ovog vitamina bili su doktor Ernest Teodor Kerbs, američki biohemičar i doktor Džon Ričardson, koji su dokazali da vitamin B17 ubija ćelije raka i sprečava njihov nastanak. Najveća koncentracija ovog vitamina nalazi se u košticama kajsije.

Koliko su koštice kajsija blagotvorne govori nam i podatak da pakistanski narod Hunza zahvaljujući svakodnevnoj upotrebi ovih koštica nema zdravstvenih oboljenja, a karcinom je retka pojava. Istraživanja su pokazala da i Indijanci nikada ne obolevaju od raka, jer jedu divljač koja je bogata ovim vitaminom, slično je i sa nekim narodima na severnoj polulopti, koji jedu sušeno voće bogato B17. Međutim, kontraverzije u vezi sa korišćenjem koštica kajsija u medicinske svrhe i dalje postoje, s obzirom na to da ne postoji usaglašen stav među naučnicima.

Blagotvorno Probotanic ulje koštica kajsije

Probotanic ulje koštica kajsije je 100% čisto, nerazblažano ulje organskog porekla koje se dobija hladnim ceđenjem suvih koštica kajsije ( lat. Prunus armeniaca ).

Sadrži veliki procenat esencijalnih  masnih kiselina i minerala a bogato je vitaminima A, E, C, B15, B17 i prijatnog je orašastog ukusa.

S obzirom na to da je ovo ulje izvor vitamina B17, preporučuje se kao prevencija tumorskih bolesti i kod holističkog tretmana pacijenata obolelih od karcinoma. Dozvoljena doza zavisi od nekoliko različitih faktora i uvek se treba konsultovati sa stručnim licem pre njegove oralne primene. Kod nas još uvek nema dovoljno naučnih studija koje bi potvrdile upotrebu ulja koštica kajsije u svrhu prevencije kancera. Nadamo se da će u skorije vreme doći do potpunog otkrivanja dobrobiti ovog neverovatnog ulja, jer same koštice kajsije već i sa ovim što je istraženo pružaju puno.

Jača kosu

Još jedan od razloga zbog kog bi trebalo da imate ovo ulje u svojoj kućnoj apoteci jeste njegovo svojstvo da sprečava gubitak kose. Njegovim korišćenjem jačaćete folikule dlake i sprečiti gubitak kose a vaša kosa postaće svilenkasta i sjajna. Upravo je to razlog zašto se ulje koštica kajsije dodaje mnogim preparatima za negu kose.

Malu količinu Probotanic ulja koštica kajsije utrljati u koren kose i na krajeve. Posle sat vremena oprati kosu na uobičajan način. Ulje koristiti redovno mesec za vidljive rezultate. Ulje se može naneti i na celu kosu kao pakovanje, koje se ostavi preko cele noći ( preporučuje se stavljanje pakovanja na sedam dana).

Neguje kožu

Pored toga predstavlja jedno od najboljih ulja za kožu, tako da se koristi za revitalizaciju suve kože, hidrira je i hrani. Ulje koštica kajsije se može koristiti i na području oko očiju kao antirid i kod starije kože. Pomaže i kod ozbiljnih kožnih problema poput ekcema, različitih vrsta dermatitisa, psorijaze i akni. Ovo ulje je čudesno iz više razloga : pre svega, savršeno se absorbuje u koži i ne ostavlja tragove ili osećaj masnoće. Osim toga , ne uzrokuje alergijske reakcije čak i na osetljivijoj koži.

Izvori:

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-od-kospica-kajsije/

https://www.probotanic.com/informacije/ulje-kospice-kajsije-za-negu-koze-i-kose/

http://najzdravijahrana.com/kostice-kajsije-upotreba-kao-lek-dnevna-doza-i-saveti/

http://dijetaplus.com/kostice-kajsije-kao-lek-upotreba-doziranje-vitamin-b17-asp/

http://kosticekajsije.rs/doze-i-nacin-upotrebe/

http://www.b92.net/zdravlje/alternativna_medicina.php?nav_id=871330

https://www.srbijadanas.com/clanak/kospice-kajsije-ubjaju-rak-bolje-od-hemoterapije-28-06-2014

https://www.probotanic.com/pdf_istrazivanja/ulje_kospice_kajsije/Vitamin_B17.pdf