Upala pluća, stručno pneumonija  je oboljenje koje izazivaju različite vrste  mikoorganizama. Najčešći izazivači upale pluća su bakterije. Smatra se da one izazivaju do 80% svih upala pluća, od kojih dve trećine izaziva pneumokok odnosno Streptococcus pneumoniae bakterija koja pripada rodu Streptococcus spp. Pneumonija se definiše kao infekcija donjeg dela respiratornog sistema. Najčešće nastaje udisanjem patogenih mikroorganizama (virusa i bakterija, u ređim slučajevima mogu i gljivice) u pluća. A može nastati i ukoliko se bakterije iz drugih delova tela šire pa dospeju do plućnog tkiva.

pneumonia

Najčešći izazivači upale pluća su bakterije.

Pneumonija je i dalje veliki zdravstveni problem bez obzira na tehnološke napretke i jake antimikrobne lekove koji se mogu naći na farmakološkom tržištu.  I dalje je čest uzrok smrti u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Podaci pokazuju da je smrtnost kod dece od ove bolesti u ovim krajevima čak 30% veća u odnosu na ostale delove sveta. Jedan od glavnih razloga jesu loši životni uslovi i slaba medicinka nega, koja je kod ovakvih oboljenja i te kako potrebna, a ovde je u nedostatku. Međutim i u najrazvijenijim zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države i Britanija pneumonija spada u glavne izročnike smrti.

Simptomi pneumonije

Upala pluća često se javlja posle ozbiljnije prehlade. Simptomi mogu biti opšte i respiratorne prirode. Karakteristični simptomi su:

–  slabost;

–  malaksalost;

– bolovi u mišićima i zglobovima;

–  groznica;

–  gubitak apetita;

–  dehidracija;

–  otežano disanje;

–  bol u grudnom košu;

–  visoka telesna temperatura;

–  suvi kašalj;

–  kašalj koji prati iskašljavanje gnojavog sekreta.

Ukoliko se tokom iskašljavanja pojavi i krv u pitanju je teži oblik ovog oboljenja, što zahteva jaču terapiju i detaljnija ispitivanja.

groznica

Jedan od simptoma pneumonije je povišena temperatura

Kako se leči upala pluća?

Lečenje pneumonije zavisiće od vrste uzročnika i od samog stanja i uzrasta bolesnika. Pneumonija se može lečiti ambulantno ukoliko je blaži oblik pneumonije i bolnički. Obično se prepisuju penicilini, makrolidi, cefalospirini, antipiretici ( lekovi za snižavanje telesne temperature ) i lekovi za olakšavanje iskašljavanja uz nadoknadu tečnosti i vitamina uz strogo mirovanje.  Kod težih oblika pneumonije adekvatna terapija se prima u bolnici. Vremenski period lečenja zavisiće pre svega od vrste uzročnik i stepena ozbiljnosti same bolesti, a potom i od same reakcije tela na datu terapiju. Uz odgovarajuću terapiju poboljšanje nastupa u roku od 72 sata, ali se uzimanje antibiotika nastavlja i do četrnaest dana.  Kod pneumonije izazvane virusima mogu pomoći antivirusni medikamenti, jer antibiotici ne deluju na viruse. Ponekad je potrebno duže vreme da bi se bolesnik oporavio od virusne nego od bakterijske pneumonije.

Preventivno sredstvo – pravovremena vakcinacija

Jedan od načina da se smanji rizik javljanja upale pluća jeste izbegavanje svih štetnih stvari koje mogu da oslabe imuni sistem i sistem organa disanja. Tu se pre svega misli na pušenje.

vakcina

Preventivno sredstvo – pravovremena vakcinacija

Odlično preventivno sredstvo je i vakcina protiv gripa, koju treba primiti na vreme, dok se  deci i osobama koje imaju preko 65 godina koje već pate od neke hronične bolesti savetuje da prime pneumokoknu vakcinu.

Povedite računa o ishrani. Podaci pokazuju da su osobe koje imaju problema sa kilažom osetljivije i izloženije ovom oboljenju. Savetuje se balansirana ishrana, bogata vitaminima i što više tečnosti, posebno u zimskim mesecima.

Ulje od divljeg origana pomaže kod upale pluća

U lečenju pneumonije pomaže i ulje divljeg origana. Naime, ulje sadrži antiseptičke karakteristike protiv većine mikroorganizama koji mogu biti izazivači upale pluća ( bakterije, virusi i gljivice ). Pored toga, ulje, a i čitav kompleks biljke pomaže u znojenju, što vodi ka snižavanju temperature i samim tim do oporavka. Ulje otvara disajne puteve i nazalne kanale, pri čemu pomaže u oslobađanju od kašlja.  Kako se koristi? U litar proključale vode se stavi do deset kapi ovog ulja, a onda se inhalirati nekoliko puta u toku dana. Može se i uzimati i po nekoliko kapi razređenog ulja na dnevnom nivou. Ulje od divljeg origana može se koristiti i za spoljašnju upotrebu, tako što će se veća količina razređenog ulja namazati na prsa i duž kičmenog stuba.

origanol-strong-probotanic-pb

U lečenju pneumonije pomaže i ulje divljeg origana.

Izvori:

http://www.mojpedijatar.co.rs/pneumonija-upala-pluca/

http://www.stetoskop.info/Pneumonija-Upala-pluca-653-c23-sickness.htm

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:587389-U-sezoni-gripa-veci-rizik-od-upale-pluca

http://rs.n1info.com/a26827/Lifestyle/Kako-izleciti-upalu-pluca.html

http://www.pulmologija.rs/upala-pluca-simptomi-i-lecenje/

http://www.ipb-ild.edu.rs/institut.php?id=82

http://astma.rs/razno/upala-pluca-kod-dece/

https://www.probotanic.com/informacije/lista-zdravstvenih-tegoba-gde-mogu-pomoci-proizvodi-od-divljeg-origana/pneumonija/