Dismenoreja je stručan naziv za bol koji se povezuje sa menstrualnim ciklusom. Bolovi su različitog intenziteta, od blagih do vrlo jakih u predelu stomaka i krstima, imaju karakter grčeva i stezanja.Bolna menstruacija može biti praćena mučninom, povraćanjem, prolivom, emotivnom nestabilnošću (plačljivost, preosetljivost, problemi sa snom..). Česte su i glavobolje.

Dismenoreja skoro kod polovine žena

Skoro svaka druga žena ima problem sa bolnim menstruacijama. U najvećem broju slučajeva razlog prenaglašenih kontrakcija je fiziološke prirode odnosno prirodnih procesa koji se odigravaju pred kraj menstrualnog ciklusa, ali je njihov intenzitet veći od uobičajenog. Pre samog menstrualnog krvarenja menja se hormonski status žene usled kojeg dolazi do stezanja krvnih sudova pa sluznica materice ostaje bez kiseonika, takođe oslobađa se i veća količina prostaglandina. Upravo te veće količine prostaglandina odgovorne su za neprijatne i bolne grčeve.

Ulje fenela je jedno od najboljih ženskih ulja. Fenel je prava biljka za ženski pol iz nekoliko razloga. Sadrži fitoestrogene supstance, biljna jedinjenja koja su po sastavu i dejstvu slična ženskom hormonu estrogenu (ovo delovanje je blaže i bezopasno u odnosu na ženske hormone u raznim sintetičkim lekovima).

Preporučuje se kod stanja koja su nastala usled njegove smanjene proizvodnje. Idealno rešenje za tegobe u menopauzi – neutrališe nalete vrućine, noćnog preznojavanja, napetosti, lupanja srca, ubrzanog pulsa, nervoze, nesanice. Korisno i kod premenstrualnih tegoba, grčeva, nadutosti. Reguliše neredovne cikluse. Smanjuje menstrualni bol koji je izazvan naglim padom hormona pred menstruaciju.

Prenosimo Vam u potpunosti iskustvo naše korisnice, koja se prvo obratila sa pitanjem na našem sajtu, a posle kraćeg vremena je ponovo pisala:

“Korisnik :
koristim ulje fenela vec vise od mesec dana,da li zbog njega moze ciklus da kasni,i jos bitnije imam bol u levoj bradavici tamnija je natecena da li fenel moze biti uzrok toga?hvala’

Odgovor:
Poštovana,
Ne možemo u potpunosti isključiti mogućnost da je ulje fenela uticalo na sve što ste naveli. Do sada nismo imali sličnih iskustava ali prekinite korišćenje ulja u narednom periodu. Ako se ciklus vrati u ravnotežu, onda je to siguran znak da je ulje fenela imalo pozitivnog uticaja.
Pozdrav!

“Korisnik:

hvala vam,dobila sam i bol je prestala,i jos samo da napomenem da po prvi put u zivotu nisam imala menstrualne bolove po prvi put u zivotu nista da osetim,hvala vam puno!!!