Poznato je da se nakon letovanja, kod mnogih osoba javljaju problemi sa varenjem i probavom. Naime, tokom odmora kada želimo sebi i svom telu da damo malo oduška, upuštamo se u istraživanje nove hrane, stranih poslastica i ne razmišljamo o posledicama po naš stomak i kako to sve utiče na njega. Ne treba da iznenađuje činjenica da je broj osoba koji ima problema sa crevnom florom i varenjem uvek povećan u letnjim mesecima. Stomak prima, ali i pamti. Osećaj nadutosti, grčevi u stomaku, tvrda stolica, dijareja ili opstipacija sve
su to simptomi koji šalju signal da nešto nije kako treba.

Budite umereni u hrani i pokrenite svoje telo

Kako bi izbegli probleme sa organima za varenje, prvenstveno bi trebalo obratiti pažnju na ishranu. Prevencija jeste ipak najbolji lek za sve zdravstvene tegobe. Pokušajte da prvih dana u isprobavanju novih specijaliteta budete umereni jer je možda Vaš želudac navikao na drugačiji tip hrane. Organizam se na samom početku prilagođava hrani, vodi i klimi. Dobro oprano voće i bareno povrće uvek se više preporučuje umesto obilnih i začinjenih mesnatih
obroka. Veliki neprijatelj našeg stomaka mogu biti obroci koji u sebi sadrže pržena jaja i majonez, pa ih treba izbegavati u širokom luku, posebno u letnjim mesecima.

Ukoliko želite da olakšate organizmu da bolje i brže vari hranu pokrenite svoje telo. Aktivnost tela opušta mišiće u debelom crevu i podstiče bolji rad probavnog sistema.

Uz Probotanic proizvode do bolje probave

Za normalno fukcionisanje organa za varenje mogu pomoći i biljna ulja.

Ulje crnog kumina

Probotanic ulje crnog kumina je hladno ceđeno ulje dobijeno iz semena biljke Nigella sativa. 100% je prirodno, organskog porekla i ne sadrži aditive i konzervanse. Ova biljka je često nazivana „panaceom“ – lekom koji leči sve. Ulje crnog kumina kao snažan imunomodulator uspostavlja pravilan rad imunog sistema. Dokazano deluje protiv helikobakterije , jako uporno bakterije koja izaziva niz tegoba vezanih za varenje i želudac. Pomaže održavanju
zdravlja mikroflore creva i stimuliše rad bubrega i jetre. Ima snažno antibakterijsko, antigljivično i antiparazitsko dejstvo, ubrzava rad creva i pročišćava probavni trakt.

Eterično ulje peperminta za dobro varenje

 

Eterično ulje peperminta dokazano ublažava simptome nervoznih creva tako što opušta glatke mišiće creva i smanjuje stomačne grčeve. Zahvaljujući visokom procentu mentola deluje efikasno kod nadutosti, gasova i loše probave. Pojačava stvaranje i lučenje žuči pa doprinosi rastvaranju kamenčića u žučnoj kesi.

Eterično ulje korijandera

Probotanic ulje semena korijandera pomaže u regulisanju probave i podstiče normalno lučenje crevnih sokova pri čemu olakšava i ubrzava proces varenja. Takođe ublažava osećaj mučnine i nadutosti. Korijander je poznat kao snažan stimulans pankreasa koji podstiče izlučivanje insulina a pored toga promoviše i pravilan rad endokrinog sistema.

Eterično ulje crnog bibera

Još jedan Probotanic proizvod koji pomaže u regulaciji probave jeste eterično ulje crnog bibera. Ulje crnog bibera je 100% organski proizvod koji reguliše probavu i podržava rad sistema organa za varenje. Redukuje mučninu i povraćanje, pri tom smanjuje grčeve, nadutost i ubrzava varenje.

 

 

Izvori:

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/resite-stomacne-tegobe-na-odmoru/nmrh5q5

https://www.srbijadanas.com/clanak/podstaknite-rad-oslabljene-probave-10-06-2014

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:458814-Poremecaj-varenja-Losa-hrana-glavni-faktor-rizika

http://www.probotanic.com/proizvod/ulje-crnog-bibera/