Bronhitis predstavlja zapaljenje sluzokože donjih disajnih puteva. Najčešće ga izazivaju virusi međutim uzročnici mogu biti bakterije, plesni i različiti faktori iz spoljašnje sredine. Prema trajanju može se podeliti na akutni i hronični. Akutni bronhitis se najčešće javlja kao nastavak nezalečene prehlade ili infekcije gornjih disajnih puteva usled strujanja hladnog vazduha. Prolazi kroz nekoliko dana bez posledica, mada simptomi mogu potrajati i do nekoliko nedelja. Ukoliko kašalj traje najmanje tri meseca u toku jedne godine, dve godine uzastopno, radi se o hroničnom bronhitisu. On nastaje kao rezultat dugotrajne iritacije disajnih puteva i najčešće se javlja kod višegodišnjih, strastvenih pušača.

Simptomi bronhitisa:

  • uporan kašalj;
  • povišena telesna temperatura, groznica i malaksalost;
  • bolovi u grudima, leđima i mišićima;
  • nedostatak daha i otežano disanje;

Akutni bronhitis uz mirovanje i adekvatno lečenje, traje nekoliko dana i ne dolazi do težih komplikacija. Kašalj je u početku suv, ali se u narednih nekolika dana javlja sekret. Kod hroničnog bronhitisa, kašalj je produktivan i dolazi do izbacivanja sekreta, a prehlada i grip su učestale infekcije koje ga prate. Istraživanja pokazuju da je hronični bronhitis znatno izraženiji kod osoba koje su izložene štetnim gasovima. Muškarci su podložniji ovom oboljenju u odnosu na žene.

Lečenje bronhitisa

Da bi se odredila adekvatna terapija potrebno je uraditi detaljan pregled i nekada dopunske dijagnostičke procedure kako bi se uspostavila dijagnoza bronhitisa.

Cilj je da se ublaže simptomi i olakša disanje. Preporučuje se mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, vitamina, toplih napitaka, po potrebi se uzimaju i lekovi protiv povišene temperature, a po preporuci lekara uzimaju se i adekvatni lekovi za kašalj i za razbijanje sekreta, kao i za njegovo izbacivanje. Neophodan je prestanak pušenja i eliminisanje faktora koji provociraju kašalj.

Olakšajte simptome bronhitisa prirodnim putem

Simptome bronhitisa možete olakšati i prirodnim putem a u tome vam mogu pomoći i Probotanic proizvodi.

Probotanic ulje crnog kumina je snažan imunomodulator koji će ojačati vaš imuni sistem da se izbori sa prehladom i infekcijama disajnih puteva. Širi disajne puteve i olakšava iskašljavanje i disanje, pa se preporučuje kod sinusitisa, bronhitisa, pneumonija i alergijskih stanja.

Probotanic ulje divljeg origana je čisto, organsko, eterično ulje koje se preporučuje kod infekcija urinarnog, gastrointestinalnog i respiratornog sistema. Istraživanja su pokazala da divlji origano efikasno eliminiše preko 30 različitih vrsta mikroorganizama. 337 puta je jači antioksidans od zelenog čaja i 130 puta od limuna. Možete ga koristiti da olakšate simptome bronhitisa ili preventivno da sprečate nastanak prehlade.

Još jedan proizvod koji bi trebalo da se nađe u Vašoj kućnoj apoteci je eterično ulje peperminta. Miris ovog ulja osvežava, regeneriše i što je jako važno mentalno stimuliše. Pokazalo se da ulje opušta mišiće digestivnog dela, a dobro je za regulisanje probave. Udisanje i konzumiranje peperminta znatno olakšava disanje, zato se i koristi kod prehlada, upale nosnih kanala, sinusa, astme i naravno kod bronhitisa.

Ukoliko želite da uvrstite u Vaše lečenje inhalaciju, isprobajte ulje lovorovog lista koje provereno smanjuje nadražajni kašalj i podstiče izbacivanje sluzi, tako da je idealno prirodno sredstvo koje olakšava simptome bronhitisa.

U olakšavanju tegoba ovog oboljenja odlične rezultate dala je i  inhalacija eteričnim uljima bosiljka  i ruzmarina.