0
(0)

Bronhitis predstavlja zapaljenje sluzokože donjih disajnih puteva. Najčešće ga izazivaju virusi međutim uzročnici mogu biti bakterije, plesni i različiti faktori iz spoljašnje sredine. Prema trajanju može se podeliti na akutni i hronični. Akutni bronhitis se najčešće javlja kao nastavak nezalečene prehlade ili infekcije gornjih disajnih puteva usled strujanja hladnog vazduha. Prolazi kroz nekoliko dana bez posledica, mada simptomi mogu potrajati i do nekoliko nedelja. Ukoliko kašalj traje najmanje tri meseca u toku jedne godine, dve godine uzastopno, radi se o hroničnom bronhitisu. On nastaje kao rezultat dugotrajne iritacije disajnih puteva i najčešće se javlja kod višegodišnjih, strastvenih pušača.

Simptomi bronhitisa:

  • uporan kašalj;
  • povišena telesna temperatura, groznica i malaksalost;
  • bolovi u grudima, leđima i mišićima;
  • nedostatak daha i otežano disanje;

Akutni bronhitis uz mirovanje i adekvatno lečenje, traje nekoliko dana i ne dolazi do težih komplikacija. Kašalj je u početku suv, ali se u narednih nekolika dana javlja sekret. Kod hroničnog bronhitisa, kašalj je produktivan i dolazi do izbacivanja sekreta, a prehlada i grip su učestale infekcije koje ga prate. Istraživanja pokazuju da je hronični bronhitis znatno izraženiji kod osoba koje su izložene štetnim gasovima. Muškarci su podložniji ovom oboljenju u odnosu na žene.

Lečenje bronhitisa

Da bi se odredila adekvatna terapija potrebno je uraditi detaljan pregled i nekada dopunske dijagnostičke procedure kako bi se uspostavila dijagnoza bronhitisa.

Cilj je da se ublaže simptomi i olakša disanje. Preporučuje se mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, vitamina, toplih napitaka, po potrebi se uzimaju i lekovi protiv povišene temperature, a po preporuci lekara uzimaju se i adekvatni lekovi za kašalj i za razbijanje sekreta, kao i za njegovo izbacivanje. Neophodan je prestanak pušenja i eliminisanje faktora koji provociraju kašalj.

Olakšajte simptome bronhitisa prirodnim putem

Simptome bronhitisa možete olakšati i prirodnim putem a u tome vam mogu pomoći i Probotanic proizvodi.

Probotanic ulje divljeg origana je čisto, organsko, eterično ulje koje se preporučuje kod infekcija urinarnog, gastrointestinalnog i respiratornog sistema. Možete ga koristiti da olakšate simptome bronhitisa ili preventivno da sprečate nastanak prehlade.

Još jedan proizvod koji bi trebalo da se nađe u Vašoj kućnoj apoteci je eterično ulje peperminta. Miris ovog ulja osvežava, regeneriše i što je jako važno mentalno stimuliše. Pokazalo se da ulje opušta mišiće digestivnog  dok udisanje i konzumiranje peperminta znatno olakšava disanje.

U olakšavanju tegoba ovog oboljenja odlične rezultate može dati i inhalacija eteričnim uljima bosiljka  i ruzmarina.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!