Upala grla ili faringitis je zapaljenje koje pogađa površinu zadnjeg zida ždrela i najčešće prati druga infektivna oboljenja kao što su zapaljenja sluznice nosa, usne šupljine, krajnika i sinusa. Često je početak infekcije gornjih disajnih puteva kao što su prehlada i grip.

Koji su uzročnici?

Uzročnici su različite vrste mikroorganizama ( virusi, bakterije, gljivice ), lokalne traume ili nadražujuća sredstva. Nešto je češći u vlažnom i hladnom periodu godine i to kod mlađih uzrasta i osoba sa oslabljenim imunitetom. Od virusa najčešći izazivači upale ždrela su adenovirusi, rinovirusi, virus influence a od bakterija streptokok, pneumokok i hemofilus. Pored toga faringitis može nastatati kao reakcija na određeni alergen iz prirode ili hrane.

Postoji akutni i hronični oblik upale ždrela. Hronični faringitis se karakteriše čestim epizodama akutnog oblika ili nastaje kao reakcija na nadražaje izazvane hroničnim faktorima. Hroničnu upalu ždrelu izaziva prekomerno konzumiranje alkohola i duvana, infekcija sinusa ili udisanje suptanci koje izazivaju iritaciju na duži vremenski period.

Koji su simptomi faringitisa?

Bol u grlu, grebanje, tegobe pri gutanju i nespecifični simptomi koji su zajednički za infekcije gornjih disajnih puteva malaksalost, groznica, povišena temperatura, kašalj i uvećane lokalne limfne žlezde, koji mogu i ne moraju biti prisutni. Kašalj može biti suv, u napadima ili kratkotrajan. Kod težih oblika zapaljenja javlja se izrazito visoka temperatura, otok resice i mekog nepca i često se može komplikovati otokom grkljana, upalom uha ili u najtežem slučaju sepsom. Kada je reč o hroničnoj upali ždrela, tegobe nisu zastupljene permanentno odnosno stalno, pa tako postoje prolazni periodi kada upala popušta, ali i periodi kada je stanje znatno pogoršano. Najčešća slika ovog oblika faringitisa je suvo, upaljeno grlo sa osećajem golicanja koje uslovljava stalan kašalj i iskašljavanje.

Lečenje faringitisa

Tip terapije zavisi od vrste faringitisa odnosno uzročnika, ali i stepena zapaljenja. U većini slučajeva terapija je simptomatska : nadoknada tečnosti, čajevi, vitamini, lekovi za snižavanje temperature ( antipiretici ), analgetici i antiseptici u obliku sprejeva, rastvora i septoleta. Antibiotike bi trebalo prepisivati za lečenje faringitisa čiji su izazivači bakterije. Važno je napomenuti da se prilikom preterene upotrebe antibiotika, telo može navići na njih, pri čemu će njihov efekat izostati onda kada zaista budu potrebni. Kod virusne upale ždrela kada se javi povišena temperatura, preporučuje se simptomatska terapija za eliminicaju bolova i snižavanje povišene telesne temperature.Kod upale ždrela izazvane alergijom, važno je utvrditi vrstu alergije i izbegavati agense koji do nje dovode, a u obzir dolaze i antihistaminici. Pored toga preporučuje se korišćenje antiseptika kao i ispiranje grla
dezinfekcionim sredstvima. Grlo se može ispirati i čajem od kamilice ili žalfije koji imaju umirujuće dejstvo.

Proizvodima od divljeg origana protiv upaljenog grla

U eri u kojoj postoji rastući trend razvoja rezistentnih bakterija i gde se antibiotici nekontrolisano prepisuju i koriste potrebno je naći rešenje za ovaj problem. Zašto se ne okrenuti prirodi koja nam nudi jednostavan i bezbedan način dok bi sintetičke antibiotike trebalo čuvati za ozbiljne bakterijske infekcije i kada je to zaista neophodno.

Jedan od najjačih prirodnih antibiotika i antiseptika je divlji origano koji dokazano deluje na više od 30 različitih vrsta mikroorganizama. Da li nam ova čudesna biljka može pomoći kod upaljenog i bolnog grla ? Odgovor je da. Njegova aktivna supstanca karvakrol čini ga idealnim suparnikom u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica a isto tako naš imunitet podiže na nivo da se izbori sa različitim infekcijama. Jako je važno napomenuti da što je veći
procenat karvakrola u divljem origanu on je efikasniji. Upravo zbog toga Probotanic se potrudio da nam najjači divlji origano u prirodi, Origanum minutiflorum , učini dostupnim kroz svoj Probotanic origano program :

Ulje divljeg origana
Herba Sept / Herba Sept strong
Origanol Strong
Florum
Origano čaj

Probotanic ulje divljeg origana je 100% čisto, nerazrađeno i organskog je porekla. Dobija se parnom destilacijom lista divljeg origana, Origanum minutiflorum. Ovo eterično ulje je 337 puta jači antioksidans u odnosu na zeleni čaj i 130 puta jači od limuna. Zbog svog sastava preporučuje se kod prehlade, gripa, infekcija gornjih disajnih puteva, upaljenog ždrela ali i za infekcije urinarnog i probavnog sistema.

Origanol Strong kapsule namenjene su osobama koje teško podnose pijenje ulja divljeg origana. Na komforan način bez ljutine i osećaja peckanja može se konzumirati najkvalitetnije ulje i uživati u njegovoj delotvornosti. Jedna kapsula Origanol Stronga sadrži 1 kap Probotanic ulja divljeg origana najvišeg kvaliteta.

Origano čaj je 100% organski proizvod koji se dobija sušenjem nadzemnog dela biljke divljeg origana. Ovaj proizvod bi trebalo koristiti preventivno i preporučuje se upravo za ublažavanje tegoba koje se javljaju usled oboljenja disajnih puteva i urinarnog trakta.

Za održavanje zdravlja, prevenciju prehlade i blaže oblike zapaljenja ždrela koristitite Florum kapsule.

Herba Sept i Herba Sept strong su koncentrovani oralni rastvor i sprej koji se preporučuju kod infekcija usne duplje, desni i ždrela. Radi se o prirodnim antisepticima koji sadrže organsko ulje od divljeg origana i eterična ulja peperminta, žalfije, timijana i karanfilića. Bez alkohola, zaslađivača, konzervanasa i šećera pogodni su za celu porodicu kao i za decu stariju od 3 godine. Preporučuju se kod suvog, bolnog i nadraženog grla. Doprinose svakodnevnoj zaštiti usne duplje i osvežavaju dah ali ono što ih čini superiornim je što dokazano sprečavaju rast i eliminišu štetne mikroorganizme iz usne duplje.