Bradavice su kožne promene uzrokovane humani papiloma virusima (HPV). Infekcija se prenosi sa čoveka na čoveka ili kod jedne osobe sa jednog mesta na koži na drugo. Obično se javljaju kod mlađih osoba, dece i osoba sa oslabljenim imunitetom. Postoje više vrsta virusnih bradavica: obične bradavice (verrucae vulgares), na stopalima (verrucae plantares), mladalačke (verrucae planae juveniles), končaste (verrucae filiformes), a posebni oblik čine genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata). Na licu i vratu se najčešće viđaju mladalačke i končaste bradavice.

Pored toga što bradavice predstavljaju kozmetički problem vrlo često njihova pojava je upozorenje da je došlo do pada imuniteta. Za što brže rešenje problema predlaže se promena ishrane u smislu povećanog unosa svežeg i sirovog (organskog) voća i povrća, posnog mesa, ribe, koštunjavih plodova (lešnik, bademi, orasi) i raznih vrsta semenki. Za jačanje imuniteta možete koristiti čaj divljeg origana i ulje crnog kumina (prirodni izvori velike količine antioksidativnih materija).

Što se tiče lokalne primene koristite ulje protiv akni koje u svom sastavu ima etarsko ulje čajevca (Camellia sinensis) i hladno ceđeno ulje jojobe (Simmondsia chinesis). Ulje čajevca se pokazalo u praksi izuzetno efikasno za otklanjanje svih vrsta virusnih bradavica. Ulje jojobe je jedno od najefikasnijih ulja za negu svih tipova kože jer ima najsličniji hemiski sastav kao sebum (loj) naše kože – štiti, hrani, neguje i hidrira kožu.

Ulje protiv akni se koristi dve do tri nedelje tako što se dva puta na dan nanese mala količina ulja na bradavice. Većina virusnih bradavica se reši u roku od mesec dana redovne primene.

Ako se ulje primenjuje na koži lica obratiti pažnju da ne dođe u kontakt sa očima jer može izazvati jaku iritaciju!!!

Dodatne mere opreza – bradavice ne treba dodirivati, trljati (tako se prenose na druge delove tela), izbegavati korišćenje zajedničkog peškira, odeće i obuće, izbegavati saune i bazene.

antiacne ulje