Postoji puno načina kako da poboljšate svoj san. Neki od najboljih su smanjeno gledanje televizije pre spavanja, redovno vežbanje, izbegavanje kofeina i energetskih pića, manji večernji obroci, spavaća soba koja je namenjena samo spavanju, bez elektronskih uređaja, itd.

Jedna od stvari koja je zajednička za sve ljude jeste potreba za snom. Neki ljudi su „jutarnji tipovi“, dok su drugi „noćni“, ali svakom organizmu je potreban odmor koji dobija snom. Nažalost, savremen način života koji podrazumeva upotrebu tehnologije, stres, nepravilna ishrana, odsustvo fizičke aktivnosti doveli su do poremećaja sna i spavanja. Sve kasnije ležemo da spavamo, da bismo se uspavali koristimo TV i kompjutere, san je često isprekidan, ne okrepljujuć, a česte brige i rokovi dovode do buđenja tokom noći. Kao rezultat lošeg sna, ujutru se budimo  tromi, neraspoloženi, umorni i nespremni za dan i obaveze koje imamo. Dugoročno, loš san će uticati na fizičku i mentalnu snagu.

san

  Zdrav, okrepljujuć san

  Dobar san treba da ima nekoliko karakteristika :

  • Neuznemiravajuć
  • Nakon buđenja se moramo osećati odmorno i budno tokom celog dana
  • Odsustvo hrkanja i otežanog disanja
  • San treba da nastupi oko 20 –tak minuta po leganju u krevet
  • Okrepljujuć
  • Na udobnom krevetu, dušeku i jastuku
  • Trajanje sna minimum 7-8 h
  • Ukoliko je moguće svakog dana legati u isto vreme, do 22h

Ukoliko ste „noćni tip“, ukoliko patite od nesanice, hrkanja ( koji dovodi do tzv.sleep apnea) ili ipak imate dobre navike što se tiče sna, postoje načini da poboljšate svoj san, koji će Vas učiniti osveženim, odmornim i spremnim za nove radne i privatne poduhvate.

miran san

Udoban krevet i mekan jastuk za dobar san

Saveti za dobar san

Vaša spavaća soba je samo za spavanje. Ako imate naviku da u krevetu radite druge stvari, kao što su jedenje, učenje, gledanje TV ili druženje sa prijateljima ili partnerom, Vaše telo neće povezivati spavaću sobu i krevet sa spavanjem. Mračna soba sa komfornim krevetom treba da asocira na san, ali ako ste često u njoj, Vaš organizam je prepoznaje kao mesto gde se rade i druge stvari osim spavanja – čitanje, učenje,pričanje.

Izbegavajte TV i druge elektronske uređaje. Iz spavaće sobe izbacite sve elektronske uređaje. Tv, lap top računari, mobilni telefoni, tableti su izvori zračenja, i kao takvi remete Vaš san i da niste svesni toga. Ukoliko gledate TV, radite na računaru ili se igrate na mobilnom telefonu kasno uveče, Vaš mozak je stimulisan i aktivan , i teže ćete utonuti u san. Pored svega toga, mozak je okupiran problemima na poslu, obavezama u porodici ili nekim akcionim filmon, što sprečava „isključivanje“mozga i lagano tonjenje u san.

U jednom istraživanju u Velikoj Britaniji obuhvaćene su dve grupe dece – jedna grupa je kod kuće, u svojoj sobi, imala sve uređaje na raspolaganju: gledala su televiziju, slušala muziku, pričala telefonom, gledala u kompjuter, i kasno legala. Deca iz druge grupe nisu imala elektronske uređaje u sobi i legala su do 21h. Rezultat je bio očekivan : deca iz prve grupe su se teško budila, bila su neispavana, u školi su postala agresivna, sa smanjenom koncentracijom i lošim ocenama. Deca iz druge grupe su bila raspoložena, nasmejana, aktivna u školi, učestvovala su u nastavi i bila zainteresovana za nju, sa odličnim ocenama i odsustvom agresije prema drugoj deci.

stop

Elektronski uređaji remete Vaš san

                

Budite dosledni u svojim aktivnostima. Svakodnevne brige na poslu i rano ustajanje dovodi do jednog ritma spavanja, a za vikend se opustimo i prespavamo pola dana. To nije dobro za organizam. Potrebno je legati i ustajati u isto vreme, bilo da se radi o radnim danima, ili o vikendu ili odmoru

Rešite se hrkanja. Hrkanje je neprijatna pojava koja ugrožava osobu koja hrče, ali najviše njegovog pertnera. Potrebno je naći uzrok hrkanja. Često je neadekvatan jastur uzročnik otežanog disanja i hrkanja. Spavajte na boku- ležanje na leđima pritiska disajne organe,dok spavanje na levom ili desnom boku, olakšava disanje.

       

hrkanje

Izbegavati kafu i energetska pića. Kafa se tradicionalno koristi jutru za razbuđivanje, i zbog prisutnog kofeina drži organizam budnim. Kofein se nalazi i u energetskim pićima, pored drugih stimulativnih supstanci kao što su ginko, echinacea,ginseng, razni kofeinski ekstrakti, šećeri. Svi oni deluju na centralni nervni sistem, održavaju ga budnim, poboljšavaju raspoloženje i memoriju. S toga ih ne treba konzumirati pre spavanja.

          

stop kafi

                      

Izbegavati prejedanje pre spavanja. Za dobar san je važno biti sit. Ali prepunjenost želudca teškom hranom dovešće do mučnine, želudac će variti hranu, povećaće se šećer u organizmu, pankreas će početi lučiti insulin, i ceo proces će „razbuditi organizam“. Poslednji obrok bi trebao biti dva sata pre spavanja, lagan, sa grilovanim mesom ili samo salata.

hrana

Poslednji obrok dva sata pre spavanja

      

Izbegavajte alkohol i cigarete. Alkohol može dovesti do sna, ali to nije relaksirajući i opuštajući san, pa ga treba izbegavati. Cigarete i nikotin su poznati stimulansi, ubrzavaju puls i dižu pritisak, što onemogućava organizam da se pripremi za san. Umesto toga popijte mlako mleko, ili čaj koji će vas opustiti.

alkoholcigare

Dremnite u toku dana. Popodnevna dremka je preporučljiva, pogotovu ukoliko imate dobar ritam i dužinu spavanja od 8 sati. Kratke dremke, 20-30 minuta tokom dana, mogu nadoknaditi energiju za ostatak dana.

           

spavanje

                                  

Fizička aktivnost. Važno je sprovoditi fizičku aktivnost, bar tri puta nedeljno. Na taj način eliminišemo nagomilani stres, u organizmu se luče hormoni sreće i zadovoljstva, a umor koji pritom nastaje omogućava nam da lakše utonemo u san. Treninge nije dobro praktikovati kasno uveče, jer imaju isti efekat kao i gledanje TV.


priroda-compressed                 

Utišajte alarm sat. Ukoliko je moguće izbacite sat alarme iz sobe ili ih bar podesite da se postepeno pojačavaju i na taj način Vas bude. Naglo buđenje uz glasan alarm ili muziku može negativno delovati na organizam. Ukoliko praktikujete da se budite u isto vreme, Vaš organizam će se u jednom momentu navići na taj ritam, i bez problema ćete se buditi i bez alarma.

bez alarma

Utišajte alarm sat