Premenstrualni sindrom (PMS) predstavlja skup fizičkih i emocionalnih promena koje se javljaju neposredno pre menstrualnog krvarenja.

Fizičke promene se obično manifestuju kao nadutost, zadržavanje tečnosti, porast telesne težine, osetljivost dojki, nadutost šaka i stopala, zatim kao slabost, mučnina, povraćanje, proliv, zatvor, glavobolje, promene na koži i problemi sa disanjem.

Emocionalne promene su depresija, iritabilnost, napetost, uznemirenost, promene ponašanja, nemogućnost koncentracije i letargija.

Za 2-5% žena premenstrualni sindrom (PMS) predstavlja veliki problem. Ali još veći broj žena ima blage ili umerene fizičke ili emocionalne promene pre menstruacije. Simptomi mogu nastati u bilo kom periodu tokom menstrualnog ciklusa i isčezavaju čim se pojavi menstrualno krvarenje. Problemi koji se javljaju nisu isti iz meseca u mesec, već se po intenzitetu menjaju. Na tegobe se najviše žale žene dvadesetih i tridesetih godina.

Razlozi za natanak PMS-a

Do danas se još ne znaju razlozi za nastanak premenstrualnog sindroma. Nesumnjivo je da su tegobe vezane za ciklične promene u koncentracijama hormona, jer simptoma nema tokom trudnoće i posle menopauze. Stres dovodi do povećanja tegoba žene, ali uzrok njihovog nastanka.

Lekar može pripisati sve navedene tegobe premenstrualnom sindromu samo ako one prethode menstrualnom krvarenju. Zato se ženama savetuje da u svome kalendaru ili rokovniku (potsetniku) beleže sve simptome počev od prvog dana nastanka pa sve do njihovog isčezavanja. U kalendar takođe treba zabeležiti i početak menstrualnog ciklusa.

Preparati koji se daju za premenstrualni sindrom nisu efikasni kod svih žena, s obzirom da su i tegobe veoma različite po svome spektru i intenzitetu. Za smanjenje količine zadržane tečnosti mogu se dati diuretici mada zavisnost na diuretike nastaje relativno brzo pa žene traže sve jače lekove.Neki savetuju oralne kontraceptive ali kod izvesnog broja žena ovi preparati mogu dovesti do povećanja tegoba.

Iako nije dokazano efikasan, bitamin B 6 se prepisuje skoro svim ženama sa PMS.

Izbegavanjem soli nekoliko dana pre menstruacije kod velikog broja žena smanjuje se nadutost i zadržavanje vode. Ako se izostavi i kofein, tada su tenzija i iritabilnost veoma malo izraženi, a osetljivosti dojki skoro da nema. Mnoge žene kažu da im vežbanje pomaže dovodeći do emocionalne relaksacije u periodu kada je ona neophodna. Kada žena zaključi da je nastanak tegoba predvidiv i da kratko traje, tada PMS lakše toleriše.

Dobre rezultate daje i korišćenje preparata sa fitoestrogenima koji na prirodan način postepeno dovode do balansiranja hormona u organizmu i ublažavanja simptoma PMS – a.

Više informacija o proizvodu Ulju fenelahttps://www.probotanic.com/proizvod/ulje-fenela/