Mentalno stanje koje prati osećaj tuge, potištenosti i pesimizma poznato je kao depresija. Može biti izražena u vidu melanholije, a može iz toga preći i u intezivnu tugu usled koje osoba prestaje da vodi računa o sebi. Za depresiju se još kaže da je bolest modernog doba. Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj osoba obolelih od ove bolesti  biti znatno veći od osoba koje imaju neki drugi zdravstveni problem. Prema statističkim podacima, depresivni sindrom zastupljeniji je u zemljama u razvoju.

Simptomi depresije

Kada je reč o primarnim simptomima ove savremene bolesti to su pre svega tužno raspoloženje i gubitak interesovanja za životne aktivnosti, čak se gubi želja za onim aktivnostima koje su nekada budile interesovanje. Kod nekih osoba se javlja osećaj krivice i gubitak nade, osećaj praznine i strah čiji se uzrok često ne može utvrditi. Najčešći fizički simptomi koji prate depresiju su: umor, gubitak energije, česta malaksalost, nesanica, loša probava, grčevi, stalni bolovi u glavi. Neke osobe mogu naglo izgubiti telesnu masu, dok su neke sklonije gojenju.

Uzročnici depresije

Ne postoji jedan, jasan uzročnik ovog stanja. Različiti faktori mogu podstaknuti pojavu depresije. Neke osobe su sklonije depresivnom stanju u odnosu na druge što može biti i genetske prirode. Kod nekih osoba utiče promena godišnjih doba, pa se osećaju sumorno tokom zime, dok im se lepo raspoloženje vrati tokom proleća i leta.

Uzrok često može biti gubitak bliske osobe, svakodnevni stres, gubitak osećaja socijalne sigurnosti, neka druga bolest, sredina u kojoj se osoba formira kao ličnost…Sve to može izazvati neravnotežu neurotransmitora koji se nalaze u mozgu, što onda rezultira pojavom depresije.

Lečenje depresije

Najbolji način da se utvrdi da li osoba zaista pati od depresije ili je u pitanju samo prolazno depresivno raspoloženje jeste kroz razgovor sa lekarom specijalistom. Postavljanjem pitanja o medicinskoj istoriji osobe, o emocijama, lekar može da utvrdi da li je osoba depresivna, kada je došlo do njene pojave i šta bi mogao biti  njen potencijalni uzrok.

Kada je reč o adekvatnoj terapiji, lekar utvrđuje koji nivo depresije je u pitanju i shodno tome onda određuje koji tip antidepresiva (lekovi koji se najčešće prepisuju kod depresije) je za to stanje odgovarajući. Takođe su različiti vidovi psihoterapije neophodni kako bi se ovo stanje prevazišlo. Međutim, delovanje antidepresiva je primetno tek nakon nekoliko nedelja i potrebno ih je uzimati samo kada su neophodni na osnovu lekarskog uzveštaja. Može se desiti da osobe nakon njihovog dugotrajnog korišćenja primećuju da „lek više ne deluje“ ili da imaju niz nus pojava poput mučnine, vrtoglavice i nesanice.

Pored antidepresiva postoje i prirodne metode i prirodni lekovi koji mogu pomoći u lečenju depresivnog stanja. Stručnjaci savetuju da za početak treba više šetati, baviti se sportom, biti u društvu veselih i dragih osoba. Ne treba se zatvarati, već o problemima i poteškoćama otvoreno razgovarati sa prijateljima, psihologom ili psihoterapeutom. Važno je da osobe znaju da je to jedan proces, koji zahteva vreme, da to ne može preko noći, ali da je depresija izlečiva.

Eterična ulja protiv depresije

Aromaterapija se kao alternativni vid lečenja koristi još od davnina za mnoge zdravstvene tegobe pa je tako dokazan njen pozitivan efekat i protiv depresije. Istraživanja pokazuju da pravilna upotreba eteričnih ulja popravlja raspoloženje, smanjuje mentalni umor i pomaže da se narušeno emotivno stanje dovede u ravnotežu. Depresija u život pojedinca unosi duboku patnju, oduzima energiju i navodi da se osoba povlači u sebe. Postoje eterična ulja koja sa jedne strane deluju stimulativno na nervni sistem i bude osobu dok druga imaju smirujući odnosno anksiolitički efekat.

Probotanic eterična ulja se mogu koristiti u kombinaciji sa psihoterapijom i vrlo su korisna u periodu kada depresivna osoba želi da prestane sa uzimanjem konvencionalnih antidepresiva.

Ulje neroli

Jedan od najjačih prirodnih antidepresiva jeste eterično ulje neroli. Ulje povoljno deluje na dušu i telo i zbog svojih pozitivnih efekata ima istaknutno mesto u aromaterapiji. Otklanja strah, povoljno deluje protiv hronične depresije i anksioznosti. Ulje otklanja depresiju tako što stimuliše centralni nervni sistem preko mirisnih receptora u nosu, kada se koristi inhalacijom ili se dodaje kupkama. Mogu ga koristiti i trudnice za eliminisanje straha i psihofizičku ravnotežu. Korišćenjem ulja podstiče se osećaj radosti, a telo se opušta. Ulje se može koristiti i protiv glavobolje i nesanice, a pomaže i ukoliko osoba ima pojačano lupanje srca.

Neroli otklanja i psihofizičke smetnje kod frigidnosti, impotencije i menopauze tako što umiruje simpatički nervni sistem i stres hormone. Promoviše romantiku i nežnost i podstiče seksualnu želju kod oba pola.

Ulje lavande

Ulje poznato po svom jedinstvenom mirisu i lekovitim svojstvima jeste eterično ulje lavande. Lavanda deluje umirujuće i antidepresivno zato se ovo ulje i preporučuje kao prirodno sredstvo protiv depresije. Inhalacija ulja lavande pomaže osobama koje imaju problema sa glavoboljom i nesanicom. Smanjuje nervnu napetost, anksioznost i otklanja stres.

Ulje lavande se preporučuje i za negu kože. Ono što ga posebno odvaja od ostalih jeste što deluje bezbedno i nerazrađeno direkto na kožu. Lavanda je dobra za sve tipove kože, dodatno je tonira i podmlađuje. Delotvorno deluje kod raznih kožnih oboljenja kao što su psorijaza, ekcemi, akne i opekotine.

Ulje divlje (muskatne) žalfije

Još jedno eterično ulje koje može pomoći kod depresije, nervoze i anksioznih stanja jeste eterično ulje divlje žalfije. Ovo ulje u sebi sadrži fitoestrogene pri čemu povećava seksualne želje i libido  stoga je veoma efikasno u rešavanju psihioloških problema i frigidnosti. Poboljšava raspoloženje, umiruje organizam, vraća osećaj zadovoljstva i otklanja nesanicu.

Izvori:

http://psihoterapijsketeme.rs/2011/depresija-simptomi-uzroci-i-nacini-prevazilazenja/

http://www.savetovaliste.nshc.org.rs/depresija.htm

https://depresija.net/