0
(0)

Titula najpopularnijeg začina na svetu, koji je nezaobilazan sastav skoro svakog jela i može se naći u svakom supermarketu tokom cele godine, defintivno bi pripala peršunu.

Sa svojim delikatesnim i osvežavajućim ukusom nezamenljiv je kao dodatak ili ukras jelima. Medjutim zbog svojim nutritivnih vrednosti i lekovitih svojstva, peršun je više od ukrasa na našem tanjiru.

biljka peršun

Sa svojim delikatesnim i osvežavajućim ukusom nezamenljiv je kao dodatak ili ukras jelima.

Peršun nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Odličan je  izvor folne kiseline, vitamina C, vitamina K, provitamina A, vitaminima B grupe, među kojima je i vitamin B 12 neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Od minerala najviše ima kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma i bakra.

Od ove lekovite biljke mogu se koristiti list, koren i seme, medjutim najbolje ga je koristiti svežeg ili u obliku eteričnih ulja semena peršuna.

Eterično ulje semena peršuna (Petroselinum crispum) dobija se parnom destilacijom semena peršuna i u njegov sastav pored pomenutih minerala i vitamina, ulaze i fenolna jedinjenja i flavonoidi : miristicin, eugenol, apiol, luteolin i druge.

Širog je opseg simptoma i bolesti u kojima je peršun pokazao svoj benefit. U narodnoj medicini se vekovima koristio kao prirodni diuretik, detoksikator, antiseptik i kao antiinflamatorno sredstvo. Danas su mnoga istraživanja potvrdila njegove zdravstvene pogodnosti.

Bogat izvor antioksidativnih materija

Ulje semena peršuna bogato je flavonoidima koji deluju poput antioksidanata, vezujući za sebe slobodne radikale i na taj način sprečavajući njihov štetni uticaj na organizam. Istraživanja su pokazala da ekstrakt peršuna povećava antioksidacioni kapacitet krvi. Osim flavonoida, peršun je odličan izvor vitamina C i A (beta-karoten) koji imaju ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti. Vitamin C je snažan antioksidans koji neutrališe dejstvo opasnih slobodnih radikala čija je visoka koncentracija usko povezana sa pojavom mnogih bolesti uključujući dijabetes, astmu, aterosklerozu, različite vrste tumora i neurodegeneritvne bolesti.

vitamin c

Visoki nivoi vitamina i minerala čuvaju naš imuni sistem

Visoki nivoi vitamina i minerala čuvaju naš imuni sistem

Vitamin C u ulju semena peršuna ima izvanredna anti-upalna svojstva zbog čega je važan za normalan rad našeg imunog sistema i može sprečiti pojavu gripa, prehlada i različite vrste infekcija. Beta-karoten je takođe važan antioksidans i zajedno sa vitaminom C povoljno utiče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem organizmu beta-karoten se pretvara u vitamin A, koji igra važnu ulogu u očuvanju imuniteta.

Visok sadržaj vitamina i minerala u ulju semena peršuna čini ga idealnim u borbi protiv anemije, anoreksije, opšte slabosti, iscrpljenosti, mentalnog i fizičkog umora.

Deluje kao prirodni diuretik i detoksikator

Istraživanje rađeno od strane Američkog univerziteta u Bejrutu 2002. godine pokazalo je da peršun povećava izlučivanje urina za 24h i deluje kao prirodni diuretik pri čemu eliminiše toksine, višak soli i tečnosti iz organizma.

Ulje peršuna pomaže i pri oslobađanju krvi od toksina. Stmuliše protok krvi i poboljšava cirkulaciju. Zagreva telo i ne dopušta nagomilavanje mokraćne kiseline i na taj način smanjuje pojavu nastanka gihta i ublažava tegobe artritisa.

 Antibakterijsko i antifungicidno dejstvo

Istraživanja rađena u Beogradu na Hemijskom fakultetu i na Instititutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, pokazala su antibakterijska i antifungicidna svojstva ulja semena peršuna. Bakteriostatska i baktericidna svojstva potiču od bogatog hemijskog sastava i prisustva miristicina i apiola u peršunu, tako da esencijalno ulje ove do skoro,kulinarske biljke može biti potencijalno jak antimikrobni agens.

Sprečava nastanak osteoporoze

ljudsko teloZbog visokog nivoa vitamina K, ulje semena peršuna značajan je za održavanje gustine kostiju i sprečavanje nastanka preloma kostiju.

Osteoporoza nastaje usled smanjenog kalcijuma i povećane koncentracije amino kiseline homocisteina. Osim mlečnih proizvoda, ulje semena peršuna smatra se jednim od najboljih izvora kalcijuma i folne kiseline pri čemu je izuzetno značajno u prevenciji nastanka osteoporoze.

Pomaže u borbi protiv kamena u bubregu i infekcija urinarnog trakta

S obzirom da je prirodni diuretik, detoksikator i da povećava izlučivanje urina, ulje semena peršuna pomaže kod različitih urinarnih infekcija i kod kamenaca u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Poboljšava varenje

Peršun je pokazao svoju efikasnost u lečenju poremećaja probavnog sistema, kao što su nadimanje, gasovi, opstipacija zatim kod različitih problema sa varenjem i protiv mučnine. Eterično ulje semena peršuna poboljšava varenje tako što povećava proizvodnju žuči i želudačnog soka koji su neophodni za različite funkcije enzima  uključenih u varenju hrane i njenu apsorpciju.

mučnina


Peršun eliminiše mučnine i nadimanje stomaka.

Bogat izvor folata za očuvanje zdravlje kardiovaskularnog sistema

Ulje semena peršuna bogato je i folnom kiselinom, nephodnom za mnoge procese koji se odvijaju u našem organizmu. Za očuvanje mentalnog i emocionalnog udravlja, za normalno fukcionisanje nervnog sistema ali je najviše poznata po ulozi koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema. Studije su pokazale vezu između povišenih vrednosti homocisteina i povećane šanse za pojavu infarkta i šloga. Naime, ljudi koji imaju povećan nivo homocisteina u krvi imaju 1,7 puta veće šanse  za oboljenjima koronarnih arterija i 2,5 puta veće šanse za moždani udar u odnosu na ljude sa normalnim nivoom homocisteina. Stručnjaci smatraju da smanjenjem homocisteina mogu da se smanje šanse za razvoj srčanih oboljenja, srčanog udara i šloga. Folna kiselina, vitamin B6 i B12 utiču na nivo aminokiseline homocistein u krvi.

rad srca

Peršun čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Takodje, folna kiselina i vitamin B12 učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik do svih delova tela.

Štiti od reumatoidnog artritisa i gihta

Hrana bogata vitaminom C i beta-karotenom, poput peršuna poseduje antiinflamatorna svojstva u kontroli artritisa. Takođe eliminacijom mokraćne kiseline koja se nakuplja u predelu zglobova i dovodi do tegoba smanjuje se mogućnost nastanka gihta. Naučnici su dokazali da unos namirnica bogatih vitaminom C smanjuje rizik od pojave artritisa do 3 puta.

Pomaže u otklanjanju lošeg zadaha

Peršun deluje kao antibiotik i antimikotik, pri čemu ubija bakterije i gljivice u ustima koje prouzrokuju neprijatan miris.

Izvori:

https://draxe.com/parsley-benefits/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-parsley.html

http://www.funpecrp.com.br/gmr/year2016/vol15-3/pdf/gmr8538.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24289568

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711304700550

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22395833

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3910196/

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/08923973.2011.603338?journalCode=iipi20&

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!