Menopauza je prirodni proces starenja koji se javlja kod svake žene. Javlja se između 45. i 50. godine s tim što se kod nekih žena simptomi menopauze mogu pojaviti i pre 45. godine. Ovo nije bolest već prirodno stanje u koje organizam polako ulazi, kada funkcije jajnika počinju da slabe. Kada u jajnicima dođe do prestanka stvaranja polnog hormona estrogena, koji je važan za ženski organizam, javljaju se „simptomi menopauze“. Nedostatak ovog hormona vodi do neredovnih menstrualnih ciklusa, a onda i do prestanka menstruacije.

Simptomi se u menopauzi različito manifestuju

Menopauzu prate određeni simptomi koji su individualna stvar i na njih utiče genetika, životne navike, način ishrane. Samim tim, simptomi se različito manifestuju. Neke žene i ne osete ovaj period, dok su kod nekih žena simptomi znatno izraženiji i mogu i te kako uticati na kvalitet života. Najučestaliji simptomi koji prate početak menopauze jesu valunzi, crvenilo, znojenje i česte promene raspoloženja. Valunzi su nagli, iznenadni napadi vrućine koji mogu biti praćeni crvenilom lica, vrata i dekoltea i obilnim znojenjem. Posledica su nedostatka estrogena i javljaju se u talasima.

Menopauza može uticati na razvoj drugih oboljenja

Usled manjka estrogena mogu se javiti  problemi sa srcem, povišen krvni pritisak, jer estrogen između ostalog čuva srce i krvne sudove. Kako bi se umanjio rizik nastanka ovih oboljenja treba promeniti način ishrane, ubaciti više voća i povrća, smanjiti unos namirnica životinjskog porekla. Hrana treba da bude barena ili grilovana.

U menopauzi hrana treba biti bogata voćem i povrćem.

U menopauzi se može javiti i osteoporoza, pri čemu dolazi do smanjenja gustine koštanog tkiva, kada kosti postaju sklonije povredama i prelomima. Može se pojačati maljavost kod nekih žena,  mada to ne mora biti nužno povezano sa menopauzom. Neke žene tokom menopauze dobiju na kilaži, zato se savetuje da unos kalorija bude manji, a da se poveća fizička aktivnost da bi se zadržala telesna težina. Fizička aktivnost je važna za ceo organizam a posebno se preporučuju plivanje, vožnja bicikla i brza šetnja. Kod nekih osoba slabi vid ili sluh, dok neke postaju zaboravnije.

Fitoestrogeni kao zamena za estrogen

Estrogen se može nadomestiti fitoestrogenima, biljnim hormonima koji imaju sličnu hemijsku strukturu kao i estrogen pa mogu delovati slično kao i on. Pokazalo se da znatno mogu ublažiti tegobe koje se javljaju prilikom menopauze. Njihovim delovanjem smanjuje se nivo holesterola u krvi, koža zadržava elastičnost, a tri velika istraživanja sprovedena u Italiji, Australiji i Izraelu pokazala su da se kod žena koje su se hranile namirnicama bogatim ovim hormonima za vreme menopauze, smanjila učestalost valunga.

Menopauza i Probotanic proizvodi

Ulje feneli

Simptomi menopauze se mogu olakšati Probotanic proizvodima. Ulje fenela je namenjeno svim ženama jer reguliše neredovne i bolne menstruacije a ublažava i tegobe PMS-a. Ovo eterično ulje bogato je fitoestrogenima. Posebno se preporučuje ženama u menopauzi jer ublažava simptome, a ujedno pomaže i u eliminisanju viška vode i to na prirodni način. Ulje fenela je dobro i kod zatvora jer pomaže da se reguliše loša probava. Pored toga smanjuje osećaj nadutosti i mučnine. Ubrzava metabolizam i proces varenja hrane. Jedno je od najboljih ženskih ulja pa pored toga što je prirodni diuretik, ono podstiče limfnu drenažu i vrši detoksikaciju pri čemu je idealan prirodni proizvod  u borbi protiv celulita.

Ulje neroli

Još jedno Probotanic ulje koje može pomoći kod tegoba koje se javljaju prilikom menopauze jeste ulje neroli. Dobija se od cvetova gorke pomorandže i smatra se jednim od najjačih prirodnih antidepresiva. Kada se primenjuje inhalacijom ili u opuštajućim kupkama, preko mirisnih receptora deluje stimulativno na centralni nervni sistem , smiruje stres hormone i  opušta telo . Zato se preporučuje kod anksioznosti, nesanice i hronične depresije koja se može javiti tokom menopauze. Promoviše osećaj radosti, romantike i nežnosti pri čemu podstiče seksualnu želju kod oba pola.

Pored toga ulje je dobro i za negu kože. Preporučuje se osobama koje imaju proširene vene i ispucale kapilare. Podstiče regeneraciju ćelija kože i eliminiše bore i tamne kolutove oko očiju. Zbog svog slatkog, senzualnog i cvetnog mirisa jedno je od najcenjenijih parfemskih i masažnih ulja.

Izvori:

http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:442643-Zene-i-menopauza

http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/menopauza-simptomi-klimaks-kod-zena/

http://www.cybermed.hr/centri_a_z/menopauza/sto_je_menopauza