0
(0)

Poznato je da je vreme praznika, vreme trpeze bogate obilnim i kaloričnim obrocima. Tada se završava post, što može nekada biti problem, jer se prelazi na težu hranu, pa su stomačni problem učestaliji. Pitanje koje se samo nameće jeste da li je moguće odoleti svim ti primamljivim, jelima, bilo slanim, bilo slatkim? U tim trenucima ne razmišljamo o potencijalnim posledicama koje će nas sačekati čim se završe praznična atmosfera i obilna trpeza.

Mnogi se često posle praznika osećaju umorno, ponestaje im energija, osećaju se tromo i usporeno. To je znak da je telu potrebna detoksikacija, odnosno da telo treba da se očisti od toksina, pesticida i drugih štetnih mikroorganizama koji ulaze u naš organizam. Stres i nedostatak sna dodatno opterećuju i usporavaju naš organizam, sprečavajući njegovo normalno funkcionisanje. To dalje vodi do određenih tegoba koje mogu ostaviti i nepoželjne i trajne posledice. Da bi se to sprečilo na vreme, potrebno je malo više povesti računa o načinu ishrane i stilu života.

Umor, pospanost i slaba koncentracija – prvi znaci da je vašem telu potrebna detoksikacija

Znaci koji ukazuju da je vreme za detoksikaciju su pre svega umor, pospanost i slaba koncentracija. Ove simptome mogu pratiti i glavobolja, suva koža, loša probava… Ukoliko primetite ovu grupu simptoma vreme je da učinite nešto za svoj organizam.

Povedite računa o ishrani

Prvo i osnovno pravilo jeste da se ne prejedate. Naš organizam ne može odjednom da svari svu unetu količinu hrane, pogotovo ako je reč o teško varljivim namirnicama. Poželjno je uzimati što više tečnosti, gde se pre svega misli na vodu i biljne čajeve bez dodavanja šećera. Alkohol i cigarete su takođe nepoželjne namernice. Pa i slatkiši nisu baš idealni, ali ako spadate u grupu ljudi koja ne može bez svoje dnevne doze poslastice, gledajte da to budu bar neki zdravi slatkiši, koji nisu puni veštačkog šećera. A ne bi bilo loše i da ih postepeno zamenite voćem i povrćem koji su bogati biljnim vlaknima.  U svoj dnevni ritam aktivnosti u zimskim mesecima možete uvesti laganu šetnju koja se savetuje posle obroka. Na ovaj način čuvate svoj organizam i svoje zdravlje.

 

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!