Poznato je da je vreme praznika, vreme trpeze bogate obilnim i kaloričnim obrocima. Tada se završava post, što može nekada biti problem, jer se prelazi na težu hranu, pa su stomačni problem učestaliji. Pitanje koje se samo nameće jeste da li je moguće odoleti svim ti primamljivim, jelima, bilo slanim, bilo slatkim? U tim trenucima ne razmišljamo o potencijalnim posledicama koje će nas sačekati čim se završe praznična atmosfera i obilna trpeza.

Mnogi se često posle praznika osećaju umorno, ponestaje im energija, osećaju se tromo i usporeno. To je znak da je telu potrebna detoksikacija, odnosno da telo treba da se očisti od toksina, pesticida i drugih štetnih mikroorganizama koji ulaze u naš organizam. Stres i nedostatak sna dodatno opterećuju i usporavaju naš organizam, sprečavajući njegovo normalno funkcionisanje. To dalje vodi do određenih tegoba koje mogu ostaviti i nepoželjne i trajne posledice. Da bi se to sprečilo na vreme, potrebno je malo više povesti računa o načinu ishrane i stilu života.

Umor, pospanost i slaba koncentracija – prvi znaci da je vašem telu potrebna detoksikacija

Znaci koji ukazuju da je vreme za detoksikaciju su pre svega umor, pospanost i slaba koncentracija. Ove simptome mogu pratiti i glavobolja, suva koža, loša probava… Ukoliko primetite ovu grupu simptoma vreme je da učinite nešto za svoj organizam.

Povedite računa o ishrani

Prvo i osnovno pravilo jeste da se ne prejedate. Naš organizam ne može odjednom da svari svu unetu količinu hrane, pogotovo ako je reč o teško varljivim namirnicama. Poželjno je uzimati što više tečnosti, gde se pre svega misli na vodu i biljne čajeve bez dodavanja šećera. Alkohol i cigarete su takođe nepoželjne namernice. Pa i slatkiši nisu baš idealni, ali ako spadate u grupu ljudi koja ne može bez svoje dnevne doze poslastice, gledajte da to budu bar neki zdravi slatkiši, koji nisu puni veštačkog šećera. A ne bi bilo loše i da ih postepeno zamenite voćem i povrćem koji su bogati biljnim vlaknima.  U svoj dnevni ritam aktivnosti u zimskim mesecima možete uvesti laganu šetnju koja se savetuje posle obroka. Na ovaj način čuvate svoj organizam i svoje zdravlje.

Najbolji način za detoksikaciju organizma je prirodnim putem, u čemu vam mogu biti od pomoći i eterična ulja koja su poznata su po mnogim blagotvornim dejstvima. Izdvojićemo one za koje možemo reći da su prirodni detoksikatori.

Ulje semena peršuna

Probotanic ulje semena peršuna je čisto, nerazblaženo eterično ulje dobijeno procesom parne destilacije.  Eliminiše toksine i višak soli i tečnosti iz organizma, pospešuje diurezu i na taj način ublažava tegobe kod infekcija urinarnog trakta. Olakšava simptome artritisa i gihta jer ne dozvoljava nakupljanje mokraćne kiseline. Podstiče rad unutrašnjih organa, naročito creva pa se može koristiti kao prirodno laksativno sredstvo.

Ulje divlje šargarepe

Još jedno eterično ulje koje može pomoći je Probotanic ulje semena divlje šargarepe, snažan detoksikator jetre i sistema organa za varenje. Uklanja iz krvi mokraćnu kiselinu, ureu, insekticide, pesticide i druge otpadne materije. Pomaže u borbi protiv žutice a povoljan efekat ostvaruje kod reumatizma, artritisa, gihta i edema.