Astma se definiše kao hronična upala disajnih puteva koja izaziva njihovu preosetljivost na razne spoljašnje uticaje. Oni uzrokuju suženje disajnih puteva zbog čega se javljaju tegobe u vidu osećja otežanog disanja, kašlja, osećaja tištanja i zviždanja u grudima. Tegobe su najčešće noću i/ili u ranim jutarnjim satima, ali mogu biti i tokom dana.

Broj obolelih od astme tokom poslednje dve decenije stalno raste, naročito kod dece, tinejdžera i u visokorazvijenim zemljama, posebno od alergijske astme, te se ona definiše kao bolest savremenog društva i epidemija  21. veka. Procenjuje se da oko 350 miliona ljudi u svetu ima pomenutu bolest, kao i da će još 150 miliona oboleti za sledećih deset godina. Naša zemlja ubraja se u one sa srednjom stopom oboljevanja od astme.

Uzroci astme

Smatra se da glavne uzroke astme predstavljaju genetska predispozicija i čestice iz vazduha. Nasleđe može igrati određenu ulogu u nastanku astme, ali postojanje astme u porodici ne znači da ćete definitivno i vi ili vaše dete oboleti od astme. Nasleđuje se sklonost prema bolesti, a ne sama bolest. Astma se često prvi put javlja u detinjstvu, češće kod dečaka nego devojčica. Atopija i alergije u porodici najveći su faktori rizika za razvoj te bolesti kod dece.  Atopija je genetska sklonost imunog sistema da proizvodi antitela na uobičajene alergene što dovodi do simptoma alergije. Atopijski dermatitis (ekcem) i alergijski rinitis mogu služiti kao ključni pokazatelji rizika razvoja astme kod odojčadi i male dece.

Smatra se da od ukupnog broja obolelih dve trećine imaju alergijsku astmu. Alergeni koji mogu da je izazovu jesu unutrašnji (kućna prašina, grinje, buđ, životinjska dlaka) ili spoljašnji (polen drveća, trave i korova). Najčešće pojavi astme prethode simptomi u gornjim disajnim putevima u vidu kijavice, sekrecije i osećaja zapušenosti nosa, a mogu trajati godinama.

Astma – simptomi

U kontaktu sa izazivačem mišići u zidovima disajnih puteva se grče, a oni se sužavaju. Često se stvara žilava sluz. U grudima se čuje zviždanje i počinje kašalj. U astmi su najčešće sledeće tegobe:

  • Kašalj
  • Sviranje ili zviždanje u grudima
  • Nedostatak vazduha, gušenje

Ova tri simptoma su obično udružena. Intenzitet napada, njihova učestalost i trajanje su varijabini. Za vreme napada bolesnik diše ubrzano, čuje se vizing, preznojen je i uplašen. Zauzima sedeći položaj i oslanja se na ispružene ruke, da bi fiksirao mišiće ramenog pojasa, što omogućava upotrebu pomoćne disajne muskulature. Kraj napada je često obeležen kašljem s iskašljavanjem guste sluzi. Astma se obično pogoršava noću, a napadi se javljaju između 2 i 4 sata ujutro.

Lečenje astme

Cilj lečenja astme jeste uklanjanje simptoma i uspostavljanje normalne ili što je moguće bolje funkcije pluća, kao i smanjenje rizika od pojave teških napada. Uz to, lečenje treba da redukuje broj i težinu napada i omogući bolesniku normalan život, uključujući i sportske aktivnosti. Ispunjenje navedenih ciljeva treba obezbediti uz minimalne sporedne efekte terapije.Oblik i težina opstrukcije ključni su parametri pri donošenju odluke o lečenju astme.

U medikamentnom lečenju astme postoji nekoliko grupa lekova koji se najčešće koriste: sredstva za prevenciju opstrukcije (antiinflamatorni lekovi) i za otklanjanje opstrukcije (bronhodilatatori).

Prevencija

Astma se može sprečiti. Kod  dece u čijim je porodicama zabeležena astma ili atopija, početni razvoj astme se može sprečiti izbegavanjem izloženosti pasivnom pušenju i kućnoj prašini, alergenima u hrani, alergenima koji potiču od mačaka ili drugih životinja, grinju, polenu…Savremena  terapija astme pomaže bolesnicima da spreče većinu napada, reše se problematičnih noćnih i dnevnih simptoma i ostanu  fizički aktivni.

Ulje crnog kumina i astma

Ulje crnog kumina sadrzi preko 100 terapeutskih komponenti koje deluju sinergički. Perfektan odnos izmedju Omega 6 i Omega 3 masnih kiselina u organizmu bi trebalo da bude u odnosu 3:1. Ulje crnog kumina pomaže u održavanju ovog odnosa kroz produkciju prostaglandina E 1. Studije su pokazale da je za ovo zasluzan TIMOKINON, komponenta Nigelle sative.

Timokinon

Timokinon je antioksidant koji inhibira formiranje nepoželjnih prostaglandina, ima antiinflamatorno i analgetičko dejstvo, holoretički efekat ( stimuliše proizvodnju žuči ) i dobar je za metabolizam masti i detoksikaciju. Deluje kao bronhodilatator i izuzetna zaštita protiv astmatičnih napada. Zabeleženo je da inhibira sekreciju histamina  i može biti dobra alternativa kod kortizonske terapije u alergija.

Nigelon

Nigelon, druga komponenta Nigele sative, je takođe bronhodilatator i ima antispazmodični i termički efekat. Ovo je još jedan od razloga zašto je crni kumin tako dobar u tretmanu respiratornih poremećaja kao što su astma ili veliki kašalj. Istraživanja su potvrdila da ima antihistaminički učinak kao i timokinon.

PRIMENA : Astma, polenska alergija, kašalj: Protrljati leda i grudi uljem crnog kumina. Piti po jednu kašicicu posle obroka tri puta dnevno.

Više informacija o proizvodu Ulje crnog kuminahttps://www.probotanic.com/kategorija/informacije/nauka-o-ulju-crnog-kumina/