Origano se veoma dugo koristi kao sezonska začinska biljka u ishrani – za pizze i paste, i kao moćan antioksidans. Međutim, njegove pogodnosti prevazilaze dobar ukus i aromu, kao i borbu protiv bakterija. Sastojak origana KARVAKROL ubija ćelije raka prostate!

Nova studija, objavljena u Američkom federalnom udruženju za eksperimentalnu biologiju (Federation of American Societies for Experimental Biology), označila je karvakrol, aktivnu supstancu origana, kao efikasnu u borbi protiv karcinoma prostate.

Pošto su mnogobrojne prethodne studije dokazale različite medicinske mogućnosti origana, ovo je prva studija koja je imala za cilj da pokaže efekat karvakrola na ćelijama raka prostate. Istraživanje je predvodila Supriya Bavadeker, asistent profesor farmakologije na Arnold & Marie Schwartz Univerzitetu za farmaciju i zdravstvene nauke u Long Island – u. “ Postoji mnogo korisnih efekata origana, kao što su antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Prema podacima iz literature, dokazan je i učinak u borbi protiv ćelija karcinoma dojke, karcinoma grlića materice i drugih tumora. Ali niko ne zna, niti je testirao origano i karvakrol na ćelijama karcinoma prostate.“

Tim profesorke Bavadeker još uvek sprovodi istraživanja na karvakrolu. Preliminarni rezultati pokazuju ekstremni antikancerogeni potencijal – karvakrol je eliminisao skoro sve ćelije karcinoma prostate protiv kojih je testiran. “Koristili smo različite koncentracije ovog leka i bili smo srećni da vidimo da je došlo do potpune inhibicije rasta karcinomskih ćelija“, rekla je prof. Bavadeker. “Uradili smo ove eksperimente u tri različita vremenska perioda – 24h, 48h i 96h. Lek je doveo skoro do 100% – tne inhibicije tumorskih ćelija, ali najdelotvorniji je bio u 96h lečenja. Nadamo se da nam to govori nešto o mogućem načinu delovanja.“

Na osnovu ranijih izveštaja tim je bio u mogućnosti da zaključi da karvakrol stimuliše programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) ćelija karcinoma prostate. Inicijalni rezultati obezbeđuju značajan uvid u benefite origana. Naučnici su puno radili na tome da shvate kako komponente origana pokreću apoptozu. “Pravi izazov je pronaći kako to funkcioniše“, rekla je profesorka. Dakle, karvakrol uzrokuje programiranu ćelijsku smrt. Ali kako se taj signal prenosi? Radi se o razumevanju mehanizma dejstva. Razumevanje, zašto je karvakrol tako efikasan protiv ćelija karcinoma prostate, može imati značajan uticaj na buduća istraživanja i razvoj lekova protiv tumora. Prema podacima Američkog društva za borbu protiv raka prostate, upravo ovaj tumor je drugi po redu kod muškaraca u SAD, gde se svake godine očekuje oko 250.000 novih slučajeva. Za obolele od raka prostate, mogućnosti lečenja imaju opseg od zračenja do operacije – radikalne prostatektomije.

Ako prof. Bavadeker i njen tim istraže i razviju mogućnosti za korišćenje karvakrola, oni potencijalno mogu pomoći u razvoju manje agresivnih metoda lečenja. “Moramo se setiti da ovi rezultati potiču od potpuno bezbedne namirnice koja se koristi u ishrani – od origana. Dakle, mi se nadamo da će rezultati ovih istraživanja dovesti do stvaranja leka sa manje neželjenih efekata kod pacijenata. Konvencionalna hemoterapija ima neke od najtežih neželjenih efekata na organizam. Mi mislimo da ovo jedinjenje može da se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima“, rekla je prof. Bavadeker.

Izvor na LINKU.