Fenel  (lat. Foeniculum vulgare) je višegodišnja zimzelena biljka. Poznata je i kao komorač ili morač.  Ubraja se u aromatične biljke i ima istaknuto mesto u kulinarstvu. Najviše je zastupljena na prostoru Mediterana. Koren ove biljke je mesnat, stabiljka razgranata, listovi končasti, a cvetovi žuti. U pitanju je biljka jakog i prijatnog mirisa.

Plod biljke bogat je eteričnim uljem koji može pomoći kod mnogih zdravstvenih tegoba. Ulje se dobija procesom parne destilacije semena biljke. Seme ima dugu tradiciju korišćenja u kulinarstvu i u eliminisanju lošeg daha.

Ublažava simptome menopauze

Eterično ulje fenela je veliki saveznik žena, jer pomaže kod PMS – a i ublažava simptome menopauze. Pored toga eliminiše bolove tokom menstrualnog ciklusa i reguliše neredovne cikluse. Izdvaja se i po tome što pomaže da se hormoni stabilizuju. I to sve zahvaljujući prirodnim fitoestrogenima. Naime, to su biljni ženski hormoni koji se nalaze u mnogim biljkama. Najčešće ih ima u pšenici, soji, lanu, hmelju, ječmu i pirinču.

 

Eterično ulje fenela u službi lepote

Ulje fenela nadoknađuje nivo estrogena i pored toga ublažava probleme koji se mogu javiti usled nedostatka ovog hormona. Neka istraživanja pokazuju da upotreba ulja fenela može da utiče na povećanje grudi. S obzirom na ove efekte ovo ulje bi uskoro moglo da bude zamena estetskim poduhvatima, zato što uspešno uklanja i bore.

U ulozi antiseptika

Ovo eterično ulje sadrži i jednu određenu grupu jedinjenja zahvaljujući kojoj deluje u ulozi antiseptika, pa se koristi protiv infekcija. Dokazano je i da štiti rezove od različitih operacionih zahvata, poput carskog reza.

Eliminiše gasove i nadutost

Pravi je prirodni detoksikator i tonira jetru slezinu. Podstiče i  limfnu drenažu. Eterično ulje fenela pomaže i kod nadutosti, a i oslobađa telo neprijatnih gasova koji mogu znatno otežati normalno funkcionisanje. Eterično ulje fenela je dobar prirodni lek protiv mučnine, a pokazao se i jako efikasnim u regulisanju probave i opstipacije.

Osim toga, preporučuje se i kao prirodni lek osobama koje pate anoreksije ili nekog vida depresije.

Pomaže u borbi protiv celulita

Poznato je da je celulit jedan od „večitih neprijatelja“ žena. Ulje fenela i ovde može pomoći, jer ima dejstvo diuretika, pa oslobađa organizam od viška tečnosti. Zato se i preporučuje osobama koje imaju problema sa viškom kilograma. Ulje pomaže da se na zdrav način tope kilogrami, jer stvara osećaj sitosti, znatno ubrzava varenje hrane i ubrzava rad metabolizma.

Korišćenje ulje fenela može pročistiti krv od mokraćne kiseline ili nekih neželjenih toksina. Ono pomaže da se održi ravnoteža količine natrijuma u krvi.

Izvori:

http://zdravobilje.blogspot.rs/2015/02/ulje-fenela-otklanjanje-bora.html

http://www.kokosovoulje.com/ulje-fenela-komoraca-upotreba-iskustva-i-cena/

http://www.hemakheyaneye.rs/artikli_single.php?add=1979

https://www.probotanic.com/informacije/fitoestrogeni-i-ulje-fenel/

http://biljnaapoteka.weebly.com/biljna-ulja.html

http://www.dijetaizdravlje.com/ishrana/ulje-od-fenela-muskatnog-oraha-semena-divlje-sargarepe/

http://www.hemakheyaneye.rs/artikli_single.php?add=1979

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%87

http://www.herbateka.eu/komorachttps://prodaja.zelena-apoteka.com/kupi/probotanic-ulje-fenela-20ml-402233