Menopauza je trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja posle prestanka rada jajnika. Uobičajeno se događa između 45. I 55. godine i predstavlja poslednje menstrualno krvarenje.

Menopauza može biti indukovana ili arteficijalna i to je prestanak funkcije jajnika izazvan lekovima, zračenjem ili operacijom.

Prevremena menopauza je ona koja nastupa pre 40. godine života, bilo da je nastala spontano ili hiruški indukovana.

Period pre, tokom i posle menopauze naziva se perimenopauza. Klimakterijum je period života svake žene od kraja reproduktivne faze, preko perimenopauze do prvih godina postmenopauze. Počinje između 42. I 45. Godine života i završava se oko 60. – 65. godine. Ovaj termin se često koristi kao sinonim za menopauzu.

Klinička slika

Početak menopauze je period koji prethodi menopauzi i karakterišu ga somatske i psihološke promene, postepen je a simptomi su jedva primetni. Često je teško razdvojiti simptome koji su izazvani stresom od onih koji bi mogli biti povezani sa smanjenim nivoom estrogena. Kod 90 % žena se javlja četiri godine pre početka menopauze.

Vreme nastanka menopauze je individualno i uglavnom je povezano sa dužinom menstrualnog ciklusa tokom reproduktivnog života. Ako ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije ( oko 46. godine ); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije ( 51,5. godine ). U ovom periodu najvažniji znak koji se javlja je nepravilno krvarenje. Veoma je važno utvrditi da li nastaje zbog nekog drugog uzroka i indikacija je za odstranjivanje materice ili je rezultat sniženog nivoa estrogena koji je karakterističan za početak menopauze.

Postmenopauza je period koji počinje nakon poslednje menstruacije. Deli se na ranu i kasnu ( posle 70. godine ).

  • Amenoreja, oligomenoreja

Oligomenoreja predstavlja poremećaj menstrualnog ciklusa koga karakterišu retke i nepravilne menstruacije. U periodu koji prethodi menopauzi, prvo dolazi do izostanaka i poremećaja regularnosti ciklusa, do njegovog potpunog izostanka što se naziva amenoreja.

  • Vazomotorni simptomi

Manifestuju se u vidu valunga, noćnog preznojavanja, lupanja srca, nesanice. Valunzi su periodičan simptom i karakterišu se iznenadnim crvenilom kože lica, vrata i grudi koje je praćeno osećajem intezivne vrućine a završava se profuznim znojenjem. Praćeno je i lupanjem srca. Cela epizoda ne traje duže od 2 do 3 minuta a može se ponavljati i 30 puta u toku dana. Valunzi se javljaju kod oko polovine od ukupnog brija žena kod kojih je nastupula menopauza.

  • Psihički simptomi

Najčešći simptomi su promene raspoloženja,anksioznost, nesanica, gubitak memorije, gubitak koncentracije, iritabilnost, depresija, gubitak libida

Početkom menopauze, žene imaju velikih problema sa spavanjem i nesanicom koje su povezane sa nedostatkom estrogena. Estrogen ima veliku ulogu u emotivnom stanju pošto utiče na aktivnost moždanih supstanci i hormona, zaduženih za raspoloženje, prenos informacija, pažnju, koncentraciju.

  • Fizički simptomi

Glavobolja, umor.

  • Urogenitalni simptomi

Disfunkcionalna krvarenja, atrofija genitalnog trakta, gubitak libida, uretralni sindrom.

  • Oboljenja koštano – zglobnog sistema

Osteoporoza, bolovi u zglobovima. Postmenopauzalnu osteoporozu karakteriše ubrzana razgradnja kostiju i gubitak pretežno trabekularne kosti.

  • Koža i kosa u menopauzi

Kako koža sadrži estrogene receptore, zbog toga trpi promene kada dođe do pada nivoa estrogena. Promene na koži se javljaju oko četrdesetih, pedesetih godina života. Sa postepenim istanjenjem, atrofijom epiderma, naročito u delovima koji su izloženi svetlosti, dolazi do vidljivog starenja kože. Atrofična koža je suva, sa svrabom i lako se traumatizuje. Maljavost se povećava u predelu lica, a smanjuje u predelima genitalija, pazuha i temena glave.

  • Kardiovaskularni sistem u menopauzi

Utvrđeno je da estrogeni na, još uvek nedovoljno jasan način, deluju protektivno na krvne sudove i smanjuju rizik od ateroskleroze. U prilog takvoj pretpostavci ide i činjenica da su kardiovaskularne bolesti čak 6 – 7 puta ređe kod žena nego kod muškaraca iste dobi. U postmenopauzi nedostatak estrogena povećava učestalost kardiovaskularnih oboljenja jer dolazi do brzog napredovanja ateroskleroze.

Zato kod žena u pedesetim godinama života postoji oko 46 % šansa da se u daljem životu pojavi koronarno oboljenje, a verovatnoća da će od nje umreti je oko 30 %. U menopauzi verovatnoća za nastanak moždanog udara je oko 20 % i 8 % da će od njega umreti. Većina studija je pokazala da se u postmenopauzi smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja u oko 50 – 60 % primenom hormonske terapije, kao i smanjenje mogućnosti fatalnog ishoda kod infarkta miokarda za 40 – 50 % kao i moždanog udara.

 

Značaj nadoknade hormona u menopauzi

Značaj nadoknađivanja estrogena u premenopauzalnom periodu je u kontroli povremenih klimakteričnih simptoma i menstrualnog ciklusa. U perimenopauzalnom periodu estrogeni su pre svega značajni za sprečavanje klimakteričnih tegoba, zatim za sprečavanje osteoporoze i zaštitu kardiovaskularnog sistema. U postmenopauzalnom periodu primarni značaj estrogena je u prevenciji osteoporoze i zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Više informacija o proizvodu Ulje fenelahttps://www.probotanic.com/proizvod/ulje-fenela/