Biljka biber, bobičastih plodova predstavlja pravo čudo prirode. Pored istaknute uloge koju ima u kulinarstvu, biber je i velika riznica zdravlja. Smatra se da postoji preko 200 različitih vrsta bibera. Pomenimo crni, zeleni, crveni i beli biber koji spadaju u poznatije vrste. Među njima po svojim lekovitim dejstvima posebno se ističe crni biber.

Poznat je još od davnina u tradicionalnoj indijskoj, kineskoj i ajuverdskoj medicini a opisan je i u mnogim farmakopejama kao sastojak različitih pripravaka. Kao veoma važan i skupocen začin, bio je poznat Grcima i Rimljanima koji su u srednjem veku njime plaćali porez i ostale namete, odakle i potiče izraz „papreno skup“.

U crnom biberu nalaze se vitamin K i magnan. Mimo toga, crni biber sadrži fitohemikalije koje deluju antioksidantno i bore se protiv slobodnih radikala u organizmu.

Ulje crnog bibera ublažava bolove

Etarsko ulje crnog bibera  dobija se parnom destilacijom biljke Piper nigrum. Aktivni sastojci ovog proizvoda deluju protivupalno i analgetski. Ulje ima oštar i jasan miris, koji dodatno podiže energiju. Ulje crnog bibera smanjuje bol u mišićima i koštano – zglobnom sistemu. Dodatno se koristi i kod sportskih povreda i nakon napornih treninga, jer usled svog termičkog dejstva smanjuje bolove i grčeve u mišićima. Za analgetsko dejstvo ulja crnog bibera odgovorno jedinjenje je piperin. U pitanju je prirodni neutralizator bolova koji prodire duboko u mišiće i zglobova.

Ulje crnog bibera smanjuje nagomilavanje produkata koji dovode do zapaljenja, poboljšava perifernu cirkulaciju i pojačava diurezu pri čemu se toksini brže eliminišu iz organizma.

 

Koristi se i u kozmetičkoj industriji

Ulje crnog bibera našlo je svoju primenu i u kozmetičkoj industriji. Obično ga ima u preparatima koji se koriste za eliminisanje peruti. Smanjuje fine bore, tonira kožu i razgrađuje celulit pod kožom.