Biljka biber, bobičastih plodova predstavlja pravo čudo prirode. Pored istaknute uloge koju ima u kulinarstvu, biber je i velika riznica zdravlja. Smatra se da postoji preko 200 različitih vrsta bibera. Pomenimo crni, zeleni, crveni i beli biber koji spadaju u poznatije vrste. Među njima po svojim lekovitim dejstvima posebno se ističe crni biber.

Poznat je još od davnina u tradicionalnoj indijskoj, kineskoj i ajuverdskoj medicini a opisan je i u mnogim farmakopejama kao sastojak različitih pripravaka. Kao veoma važan i skupocen začin, bio je poznat Grcima i Rimljanima koji su u srednjem veku njime plaćali porez i ostale namete, odakle i potiče izraz „papreno skup“.

U crnom biberu nalaze se vitamin K i magnan. Mimo toga, crni biber sadrži fitohemikalije koje deluju antioksidantno i bore se protiv slobodnih radikala u organizmu.

Ulje crnog bibera ublažava bolove

Probotanic ulje crnog bibera je 100% prirodno, čisto eterično ulje dobijeno parnom destilacijom biljke Piper nigrum. Aktivni sastojci ovog proizvoda deluju protivupalno i analgetski. Ulje ima oštar i jasan miris, koji dodatno podiže energiju. Ulje crnog bibera smanjuje bol u mišićima i koštano – zglobnom sistemu. Dodatno se koristi i kod sportskih povreda i nakon napornih treninga, jer usled svog termičkog dejstva smanjuje bolove i grčeve u mišićima. Za analgetsko dejstvo ulja crnog bibera odgovorno jedinjenje je piperin. U pitanju je prirodni neutralizator bolova koji prodire duboko u mišiće i zglobova.

Ulje crnog bibera smanjuje nagomilavanje produkata koji dovode do zapaljenja, poboljšava perifernu cirkulaciju i pojačava diurezu pri čemu se toksini brže eliminišu iz organizma.

Smanjuje mučninu i povraćanje

Ovo Probotanic ulje bi trebalo da bude deo vaše kućne apoteke posebno ako idete na neko putovanje, jer znatno umanjuje mučninu i redukuje povraćanje, te ne bi bilo loše da vam se nađe, jer je poznato da su mučnine i povraćanja česte tegobe koje se javljaju tokom puta.

Stimuliše proces varenja

Biber znatno utiče na receptore ukusa pri čemu pozitivno deluje na apetit, te podstiče lučenje hlorovodične kiseline što ga čini dobrim za varenje.

Otklanja mentalni umor, poboljšava protok mentalne energije a može pomoći i prilikom odvikavanja od nikotina.

Koristi se i u kozmetičkoj industriji

Ulje crnog bibera našlo je svoju primenu i u kozmetičkoj industriji. Obično ga ima u preparatima koji se koriste za eliminisanje peruti. Smanjuje fine bore, tonira kožu i razgrađuje celulit pod kožom.